Pasak laikinojo Liberalų sąjūdžio pirmininko Eugenijaus Gentvilo, taryba greičiausiai patvirtins ir partijos valdyboje daugumos palaikytą scenarijų – nenaikinti Liberalų sąjūdžio, tęsti veiklą nekuriant naujų darinių.

„Kadangi Petras Auštrevičius pasisako už tai, kad reikia kurti kitą partiją, o dauguma pasisako už šios partijos veiklos tęsimą, tai diskusijai paliekame erdvės. Manau, kad bus pritarta mano ir daugumos siūlymui – ši partija turi su visa atsakomybe dirbti toliau, bet tam reikalingas formalus apsisprendimas“, – tarybos posėdžio išvakarėse BNS sakė E. Gentvilas.

Anot jo, partijos taryba šeštadienį taip pat turės apsispręsti dėl neeilinio suvažiavimo, kuriame bus renkama nauja partijos vadovybė, datos. Neeilinį suvažiavimą siūloma surengti gruodžio 9 dieną.

Vadovybės krizė Liberalų sąjūdį ištiko po rugsėjį teisėsaugos pateiktų įtarimų šiai partijai politinės korupcijos byloje. Prieš kelias savaites ragindami imtis aktyvesnės reakcijos, esminių pokyčių ir neatidėliotinų veiksmų šaukiant neeilinį suvažiavimą iš partijos vicepirmininkų pasitraukė europarlamentaras P. Auštrevičius, Seimo narys Vitalijus Gailius ir Marcijonas Urmonas.

Netrukus reaguodamas į šį pasitraukimą iš partijos pirmininko pareigų atsistatydino ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Liberalų sąjūdžio vairą laikinai perėmė pirmasis pirmininko pavaduotojas E. Gentvilas.

Įvertinusi teisėsaugos gautą informaciją Vyriausioji rinkimų komisija nustatė šiukščių pažeidimų Seimo rinkimų kampanijos metu ir Liberalų sąjūdžiui neskyrė pusmečio beveik 400 tūkst. eurų dotacijos.

Anot Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), Liberalų sąjūdis gavo naudos per partijos pirmininko, 2012–2016 metų kadencijos Seimo nario Eligijaus Masiulio ir partijos valdybos nario, Seimo nario Š. Gustainio galbūt neteisėtą veiklą.

Įtariama, kad E. Masiulis, veikęs partijos naudai ir interesais, iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už šiam koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą, savo ir partijos naudai priėmė 106 tūkst. eurų kyšį grynaisiais, taip pat kyšius nematerialia forma.

Taip pat įtariama, kad Š. Gustainis, veikęs partijos naudai ir interesais, iš R. Kurlianskio už koncernui naudingų politinių sprendimų priėmimą, savo ir partijos naudai priėmė 8700 eurų kyšį, užmaskuotą kaip paramą viešajai įstaigai, organizuojant politinės partijos narių mokymus.