Lukiškių aikštėje iškils memorialas, skirtas įamžinti ir pagerbti kovojusių ir žuvusių už Lietuvos laisvę atminimą.

Pasibaigus kūrybinėms dirbtuvėms, atrinkti penki memorialo projektai. Nuo lapkričio 3 d. iki lapkričio 19 d. visuomenė gali balsuoti už vieną iš penkių Lukiškių aikštės memorialo pasiūlymų. Balsavimas vyksta Vyriausybės administruojamoje e.pilietis platformoje, kuri pasiekiama interneto puslapyje www.lukiskiuaikste.lt. Visus penkis pasiūlymus Lukiškių aikštės memorialui galima išsamiai apžiūrėti Lukiškių aikštėje įrengtuose specialiuose stenduose arba www.cac.lt/lt/lukiskiu/.

Kaip galėtų atrodyti Lukiškių aikštė, savo projektus pasiūlė architektas, humanitarinių mokslų daktaras, architektūros teoretikas Tomas Grunskis su kolektyvu „aexn“, skulptorius ir dizaineris Andrius Labašauskas, kraštotyrininkas Algimantas Lelešius, fotografas, filmų ir meno instaliacijų kūrėjas Darius Žiūra bei kūrybinė grupė, kurią sudaro architektai Gintaras Čaikauskas, Kęstutis Akelaitis, Linas Naujokaitis, dailininkas Rimantas Dichavičius ir skulptorius Arūnas Sakalauskas (pastarasis autorių kolektyvas visuomenei pažįstamas kaip Vyčio paramos fondo kuriamo memorialo projekto autoriai).

„Lukiškių aikštės sutvarkymo komisija išrinko ir patvirtino penkis projektus. Norime, kad atrenkant tinkamiausią projektą dalyvautų visa Lietuvos visuomenė, todėl inicijuojame elektroninį balsavimą e. pilietis platformoje. Elektroninio balsavimo rezultatas sudarys 50 procentų įvertinimo“, - pažymėjo kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė.

Viešosios konsultacijos tikslas - išgirsti šalies gyventojų nuomonę ir kartu priimti sprendimą dėl tinkamiausio Lukiškių aikštės memorialo. Šiuo metu renkamasi iš penkių autorių bei autorių kolektyvų darbų - galutinis sprendimas bus priimtas atsižvelgiant tiek į specialiai sudarytos ekspertų komisijos, tiek į visuomenės nuomonę. Visuomenės ir ekspertų komisijos balsai bus vienodos svarbos, t. y. ir ekspertų, ir visuomenės balsai turės po 50 proc. sprendimo galios.

E. pilietis yra oficialios Vyriausybės interneto svetainės dalis, kur visuomenė informuojama apie galimybes dalyvauti viešajame valdyme, sudarytos el. priemonės pateikti prašymus/skundus, visuomenė kviečiama dalyvauti viešosiose konsultacijose. Atsižvelgiant į tai ir pasirinktas Vyriausybės el. įrankis, turintis galimybę vykdyti visuomenės paklausas.

Planuojama lapkričio pabaigoje paskelbti galutinius visuomenės ir ekspertų komisijos balsavimo rezultatus. Lukiškių aikštės memorialas pagal kvietimo sąlygas turėtų būti įgyvendintas iki 2018 m. gruodžio.