Žydų genocido ir Lietuvos antisovietinės rezistencijos supriešinimas šiame kontekste yra visiškai nepriimtinas ir tarnauja tik istorijos iškraipymui.

Pasak URM, belieka apgailestauti dėl tokio Europos žydų kongreso pareiškimo.

DELFI primena, kad Europos žydų kongresas išplatino pareiškimą, kuriame pasmerkė pasipiktinimą keliančius išpuolius prieš Rūtą Vanagaitę, kuri rašė apie Lietuvos prisidėjimą prie Holokausto, jos adresu nuskambėjusius grasinimus ir sprendimą nebeleisti ir išimti iš prekybos jos knygas.

Europos žydų kongresui vadovauja nevienareikšmiškai vertinamas artimas Kremliui Rusijos oligarchas Moshe Kantoras.

Rašytoja, viešųjų ryšių specialistė R. Vanagaitė sulaukė kritikos, kai, remdamasi KGB dokumentais pareiškė, esą vienas iš partizanų vadų Adolfas Ramanauskas - Vanagas „nėra joks didvyris“, nebuvo kankinamas ir galėjo bendradarbiauti su KGB. R. Vanagaitės gyvenimo partneris nacių medžiotoju prisistatantis Efraimas Zuroffas teigė, kad jis galėjo būti susijęs su Holokaustu.

Lietuvos istorikai vieningai sutaria, kad A. Ramanauskas - Vanagas dėl kovos už Lietuvos laisvę buvo žiauriai nukankintas sovietų pareigūnų, ir nėra jokių duomenų, kad jis būtų prisidėjęs prie Holokausto. Viešai skelbiamos pažymos rodo, kad A.Ramanauskas-Vanagas buvo iškastruotas, išdurta jo akis, kankinimų metu jis buvo patekęs į komą. Vėliau partizanų vadas sovietų pareigūnų sprendimu buvo sušaudytas.

Seimas 2018-uosius ketina paskelbti A. Ramanausko - Vanago metais, minint jo 100-ąsias gimimo metines.