Spalio 29-ąją telefonu duodama interviu „Iton. TV“ laidai „Dienos tema“, kurią vedė apžvalgininkas Michailas Gorinas, R. Vanagaitė kalbėjo apie didžiulį pasipiktinimą Lietuvoje sukėlusį jos pasisakymą apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską – Vanagą.

„Tai, kas liečia pokario kovas ir partizanus, yra vienintelis ir svarbiausias tautinio pasididžiavimo objektas. Partizanai mums yra šventi“, – dėstė skandalo heroje tapusi R. Vanagaitė.

Ji aiškino, jog, nepaisant to, Lietuvoje yra istorikų, parašiusių, kad realybė sudėtingesnė.

„Bet jie nekalba viešai. Jie net su manimi nenorėjo susisiekti. Aš jiems parašiau, bet jie neatsakė. Manau, ir neatsakys, nes tai labai pavojinga tema. Ji griauna, kaip man dabar pasakė, Lietuvos valstybingumo pagrindus. Jeigu mes prabilsime apie tai, jog Lietuvos partizanai nebuvo angelai. Vadinasi, mes šitai temai dar nesubrendome. Gerai, palauksime dar 50 metų“, – rusiškai dėstė R. Vanagaitė.

DELFI primena, kad R. Vanagaitė visuotinio pasmerkimo sulaukė po skandalingų teiginių, kad Lietuvos partizanų vadas A. Ramanauskas-Vanagas esą buvęs KGB agentas. Reaguodama į šį pasisakymą, leidykla „Alma littera“ praėjusį penktadienį pranešė nusprendusi nutraukti bendradarbiavimą su autore ir nedelsiant išimti visas jos knygas iš prekybos.

„Kiekvienas žmogus, nuėjęs į Ypatingąjį archyvą, gali paprašyti leidimo susipažinti su A. Ramanausko – Vanago byla. Bet galbūt man negalima ten vaikščioti? Arba gal man negalima kelti tokių klausimų? Nes, pasirodo, tai pavojinga? Reikia žinoti ribą, iki kurios Lietuvoje, nepriklausomoje Europos valstybėje, galioja žodžio laisvė ir laisvė klausti. Pasirodo, riba yra. Aš nežinojau. Aš galvojau, kad jos nėra“, – televizijai tvirtino R. Vanagaitė.

Laidos vedėjo paklausta, ar jai nevertėjo, prieš kalbant viešai, pasikonsultuoti su žmonėmis, kurie yra išnagrinėję A. Ramanausko – Vanago biografiją, rašytoja pareiškė: „Aš nespėjau pasitarti, nes visa mano idėja buvo tiesiog nueiti į parlamentinę komisiją (Seimo komisiją, svarstančią siūlymą ateinančius 2018 metus paskelbti A. Ramanausko – Vanago metais – DELFI) ir nunešti tą medžiagą, kad jie su Lietuvos istorikais duotų atsakymą man ir visiems. Bet aš neatsargiai prasitariau interviu radijui apie duomenis, kurie mane šokiravo“.

R. Vanagaitė pasakojo, esą skandalas kilo, kai ji, išleidusi naujausią savo knygą „Višta strimelės galva“, kuri dabar išimama iš prekybos ir bus utilizuojama, kaip ir kitos šios autorės knygos, „turėjo neatsargumo“ dar kartą apsilankyti Lietuvos Ypatingajame archyve. Jame autorė prieš kurį laiko rinko medžiagą anksčiau pasirodžiusiai knygai apie holokaustą „Mūsiškiai“.

„Tai, ką radau archyvuose, man sukėlė nerimą. Pasirodo, kad jis (A. Ramanauskas – Vanagas – DELFI) bendradarbiavo su KGB, pasirodo, kad jis išdavė visus 22 asmenis, kurie jį slėpė, ir prieš pabaigą jis pradėjo girti Sovietų Sąjungą ir žadėjo, kad bendradarbiaus, taip išpirkdamas savo kaltę“, – Izraelio televizijai tvirtino R. Vanagaitė.

Ji aiškino Ypatingajame archyve neradusi duomenų, kad Lietuvos partizanų vadas būtų dalyvavęs žydų žudynėse, bet buvusi nustebinta jo liaupsių sovietams.

„Dabar man sako, kad jį kankino. Galbūt. Aš nežinau. Bet kai jis sakė, kad nekenčia Sovietų sąjungos ir su ja kovoja – tai nebuvo kankinimais išgauti pasisakymai. O kai jis prabilo apie bendradarbiavimą – tai jau kankinimų pasekmė. Aš, kaip pilietė, noriu, kad man paaiškintų, iš kur jie žino – kokie žodžiai išgauti kankinimais, kokie ne. Ir apskritai, gal viskas išgauta kankinimų metu? Tada visos mūsų istorinės knygos apskritai neturi jokio tikslo, nes mes galime remtis tik tuo, ką sakė pats žmogus, ką sakė liudininkai, ir tuo, kas yra tame Ypatingajame archyve“, – kalbėjo autorė.

Interviu metu ji kalbėjo suabejojusi partizanų vado „absoliučiu tyrumu“.

„Galbūt jį kankino, galbūt, sakydamas paskutinį žodį teisme, jis buvo taip paveiktas psichotropinių vaistų arba nukankintas, kad pradėjo liaupsinti Sovietų Sąjungą.

Aš nežinau. Bet kodėl apie tai negalima klausti? Kodėl mes į istoriją nežiūrime atviru žvilgsniu – į visus jos puslapius?“, – retoriškai klausė R. Vanagaitė.