Nesvarbu, kiek darbų dirbsi, ar kiek pinigų uždirbsi, jas reikės mokėti nuo visų gautų sumų – ar nuo minimumo, ar nuo 1 tūkst. Eur. Tačiau visiems pacientams garantuojamos vienodos paslaugos, nepriklausomai nuo sumokėtų pinigų.

Tačiau tai dar ne viskas. Iš individualią veiklą vykdančių asmenų „Sodra“ reikalauja PSD mokėti ne tik bent nuo minimalios algos, bet ir antrą kartą įmokas nuskaičiuoja jos pačios mokamų vaiko priežiūros išmokų.

Su tuo susidūrė vaiko priežiūros atostogų išėjęs Ernestas, kuris vykdo individualią veiklą. Jis pasipiktino, privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas jam tenka mokėti du kartus. „Sodros“ teigimu, nuo kitų metų situacija keisis.

„Aš dirbau kelerius metus su individualia veikla, bet pastaruoju metu esu vaiko priežiūros atostogose, ir pasirodo, kad PSD turiu susimokėti du kartus. Nuskaičiuoja PSD nuo įmokos, ir PSD, kurį aš pastoviai mokėdavau, kai dirbdavau, irgi buvo nuskaičiuotas. Ir kas įdomiausia, kad draudžiamųjų įmokų negalima turėti, kadangi jie nuskaičiuos viską nuo įmokos, bet turiu mokėti taip pat tarsi dirbčiau“, – pasakojo Ernestas.

Pašnekovo nuomone, tai yra neteisinga. „Žinoma, kad tai yra neteisinga, nes gimstamumas Lietuvoje yra mažas, o kai tai darai, tai valstybė tau visiškai nepadeda, jie tik moka mokesčių daugiau uždėti“, – piktinosi Ernestas.

Kitąmet situacija keisis

„Sodros“ atstovas spaudai Saulius Jarmalis paaiškino, kad savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie verčiasi individualia veikla, kiekvieną mėnesį turi mokėti privalomojo socialinio draudimo (PSD)
įmokas. Jų dydis – 9 proc. nuo minimalaus mėnesio atlyginimo ir šiuo metu siekia 34,2 euro.

„Įmokų kas mėnesį galima nemokėti, tik jeigu gyventojas tuo pačiu metu dirba pagal darbo sutartį ir už jį PSD sumoka darbdavys, taip pat, jeigu žmogus yra valstybės tarnautojas ar pareigūnas, veikiančios individualios įmonės savininkas, ūkinės bendrijos tikrasis narys ar mažosios bendrijos narys“, – teigė S. Jarmalis.

Pasak „Sodros“ atstovo įmokos taip pat kas mėnesį nemokamos, jeigu gyventojas sveikatos draudimu yra apdraustas valstybės lėšomis. Pavyzdžiui, valstybės lėšomis draudžiamas vienas iš tėvų, auginantis vaiką iki 8 metų arba du ir daugiau vaikų iki 18 metų.

„Tačiau pagal dabar galiojantį Valstybinio socialinio draudimo įstatymą vaiko priežiūros atostogos ir išmokos, pagal kurias priskaičiuojamos PSD įmokos, nėra pagrindas individualią veiklą vykdančiam asmeniui nemokėti sveikatos draudimo įmokų“, – teigė S. Jarmalis.

„Sodros“ atstovas atkreipė dėmesį, kad nuo kitų metų situacija keisis.

„Vis dėlto Valstybinio socialinio draudimo įstatyme pataisose, kurios įsigalios nuo 2018 metų pradžios, numatyta, kad individualia veikla užsiimantiems asmenims, kurių PSD įmokos atskaitomos nuo, pavyzdžiui, vaiko priežiūros išmokų, kas mėnesį mokėti PSD įmokų už individualią veiklą – 9 proc. nuo minimalaus mėnesio atlyginimo – nebereikės“, – teigė S. Jarmalis.