Ir politikai, ir verslininkai

Atsivertus Molėtų rajono savivaldybės administracijos internetiniame puslapyje esančius tarybos narių kontaktus galima sužinoti, kur dirba kiekvienas išrinktas politikas. Štai Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovas Danielius Valiauga nurodo esantis UAB „Melinga“ generalinis direktorius. Tiesa, DELFI išsiaiškino, kad ši įmonė jau bankrutavusi. Registrų centras informavo, kad UAB „Melinga“ bankrutavusia pripažinta 2015-09-25.

Tačiau nors kontaktuose tarybos narys ir nenurodo, DELFI pavyko išsiaiškinti, kad D. Valiauga dalyvauja kitos įmonės veikloje. Tai įmonė UAB „Bebrusai“. Tarybos narys anksčiau yra ėjęs šios įmonės vadovo pareigas, o šiuo metu yra valdybos narys.

Privačių interesų deklaracija D. Valiaugos pateikta 2015 metais. Joje nurodoma, kad politikas dirba įmonėje UAB „Melinga“. Tačiau apie ryšius su UAB „Bebrusai“ deklaracijoje neužsimenama. Tiesa, nurodoma, kad sutuoktinė Joana Valiaugienė dirba būtent šioje įmonėje. Kuo įdomi ši įmonė, dar aptarsime.

Dabar pereikime prie kito Molėtų rajono savivaldybės tarybos nario, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovo Algimanto Žiuko. Jis savivaldybės internetiniame puslapyje, be kita ko, nurodo esantis „Žiuko įmonės“ savininkas. Įmonės vadovė – sutuoktinė Rima Žiukienė. Tiesa, šis politikas 2015 metais pateiktoje privačių interesų deklaracijoje nurodo savo ir sutuoktinės ryšius su šia įmone.

Įdomu tai, kad abu šie politikai priklauso Molėtų rajono savivaldybės valdančiajai daugumai. Ar tai su jais siejamoms įmonėms padeda laimėti savivaldybės administracijos skelbiamus viešuosius pirkimus – neaišku. Tačiau, kad šioms įmonėms sekasi – tai faktas, kurį paneigti sunku.

Atsidūrė didžiausių tiekėjų sąraše

Freedata.lt duomenimis, „Žiuko įmonė“ patenka į didžiausių Molėtų savivaldybės pirkimų dešimtuką. Didžiausio pirkimo data – 2017 08 21. Pirkimo „Projekto „Ąžuolų ir Kreivosios gatvių teritorijų išnaudojimas, įrengiant universalią daugiafunkcinę aikštelę (I etapas)“. Statybos darbai“, vertė – 977 920, 00 Eur.
Algimantas Žiukas

Savivaldybės didžiausių tiekėjų sąraše ši įmonė puikuojasi ketvirtoje vietoje. Laimėtų pirkimų suma - 2 673 391, 25 Eur.

Matyti, kad nemažos vertės sutarčių pasirašyta ir praėjusiais, ir šiais metais. Pernai dalyvaujant grupėje su Molėtų rajono savivaldybės administracija pasirašyta sutartis „Dapkūniškių kadastro vietovės melioracijos statinių rekonstrukcijos rangos darbų su techninio darbo projekto parengimu“. Šiuo atveju tiekėjai buvo du - „Žiuko įmonė“ ir V. Žulio firma „Kumponas“. Pirkimo vertė – 216 500, 00 Eur.

Šiais metais sudaryta Projektų „Molėtų miesto Pastovio g., Siesarties g. ir S. Neries g. rekonstrukcija“ ir „Molėtų miesto Pastovio g., Siesarties g. ir S. Nėries g. rekonstrukcija (pėsčiųjų ir dviračių takas)“ darbų pirkimo sutartis. Savivaldybės pirkimo vertė – 152 147, 32 Eur.

Su tarybos nariu siejama įmonė laimi konkursus

UAB „Bebrusai“ taip pat sėkmingai dalyvauja savivaldybės viešuosiuose pirkimuose. Cvpp.lt matyti, kad šių metų liepą pasirašyta sutartis, kurios vertė 218 826, 77 Eur. Įmonė turės atlikti Molėtų rajono Čiulėnų, Giedraičių, Luokesos seniūnijų ir Molėtų miesto vietinių kelių ir gatvių su žvyro danga priežiūros darbus.

Šiemet sudaryta ir dar viena sutartis - „Universalios dirbtinės dangos sporto aikštelės pagrindų įrengimas prie Molėtų pradinės mokyklos. Pirkimo vertė – 26 779, 24 Eur.

Cvpp.lt duomenimis, šiemet tarp šios įmonės ir savivaldybės buvo sudaryta ir trečia sutartis „Vietinės reikšmės gatvių, kelių su žvyro danga profiliavimo greideriu darbai Čiulėnų, Luokesos, Suginčių seniūnijose ir Molėtų mieste“. Jos vertė – 24 308, 90 Eur.

A. Žiuko šeima gyvena geriau

DELFI peržiūrėjo Metinės gyventojo (šeimos) deklaracijos duomenų išrašus. 2017 metų duomenimis, D. Valiaugos turimų akcijų vertė siekė 145192 Eur, kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų suma – 2500 Eur, paskolų ir nesugrąžintų lėšų suma – 56621 Eur.
Danielius Valiauga

Taip pat peržiūrėjome, kokį turtą valdo tarybos nario sutuoktinė Joana. Jos deklaracijoje, atnaujintoje 2017 metais, nurodoma, kad nekilnojamojo turto registre registruojamų patalpų, inžinerinių ir kitų statinių vertė – 15000 Eur. Taip pat moteris turi ir žemės sklypų, kurių vertė – 5000 Eur. Kelių transporto priemonės vertė – 15000 Eur. J. Valiaugienė turi ir akcijų už 64912 Eur. Kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų suma siekia 30000 Eur.

Deklaracija išduoda, kad A. Žiuko šeimos finansinė padėtis geresnė nei D. Valiaugos. 2017 metais atnaujintoje politiko deklaracijoje nurodoma, kad nekilnojamojo turto registre registruotų patalpų, inžinerinių ir kitų statinių vertė siekia 182168 Eur. A. Žiuko valdomų sklypų vertė – 7474 Eur. Akcijos įkainotos 1593 Eur. Kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų suma – 2500 Eur.

Sutuoktinės R. Žiukienės deklaracija taip pat atnaujinta šiais metais. Nekilnojamojo turto registre registruotų patalpų, inžinerinių ir kitų statinių vertė siekia 60496 Eur. R. Žiukienės kredito ir ne jose turimų piniginių lėšų suma – 1000 Eur.

Tvirtinant kelių priežiūros biudžetą tarybos nariai nenusišalino

DELFI pasidomėjo, kaip abu tarybos nariai balsavo tvirtinant Molėtų rajono savivaldybės 2017 m. biudžetą. Jį tvirtinant šių metų vasario 23 dieną „Už“ balsavo A. Žiukas. Posėdyje D. Valiauga nedalyvavo.

Priėmus biudžetą lėšos vietinių kelių ir gatvių priežiūrai patvirtintos Savivaldybės tarybos 2017-04-27 sprendimu B1-88 „Dėl Molėtų rajono savivaldybės kelių priežiūros ir plėtros programos lėšomis finansuojamų vietinės reikšmės kelių (gatvių) tiesimo, rekonstravimo, taisymo (remonto), priežiūros ir saugaus eismo sąlygų užtikrinimo 2017 metais objektų sąrašo patvirtinimo”. Šį kartą „Už“ balsavo abu tarybos nariai: tiek D. Valiauga, tiek A. Žiukas.

Tarybos narius meras gina

DELFI susisiekė su liberalu D. Valiauga, buvusiu UAB „Bebrusai“ vadovu ir šiandieniniu valdybos nariu. Paklaustas, ar nemano, kad laimėti viešuosius pirkimus jam padeda tarybos nario statusas, D. Valiauga juokėsi, kad tai visiškai nesusiję.

„Mūsų įmonei padeda laimėti tai, kad esame vietiniai dalyviai, turintys savo žaliavą ir galintys pasiūlyti mažiausią kainą. Nesame tiek daug ir laimėję“, – teigia pašnekovas.

Privačių interesų deklaracijoje D. Valiauga nėra nurodęs, kad turi ryšių su UAB „Bebrusai“. Anot jo, šiuo metu įmonėje akcijų jis neturi. Tiesa, DELFI žiniomis, įmonės akcininkė yra jo žmona.

„Valdybos pirmininkas nebūtinai turi būti įmonės akcininkas. Nesuprantu, kuo šiuo atveju susijusi savivaldybė ir įmonė. Čia galima bet ką taip apkaltinti. Viešieji konkursai yra vieši. Kelis konkursus pralošėm „Žiuko įmonei“, o jos vadovas yra vietinis tarybos narys, frakcijos seniūnas ir valdančiajai partijai priklauso – tai tada ir jį reikia kaltinti, kad gerai skaičiuoja“, – aiškina D. Valiauga.

„Žiuko įmonės“ savininkas ir Molėtų savivaldybės tarybos narys A. Žiukas taip pat neigia, kad įmonę lydinti sėkmė susijusi su tuo, kad jis yra įtakingas politikas.

„Tai visiška netiesa ir nežinau, kas taip gali manyti. Paskutinius du didesnius konkursus įmonė laimėjo todėl, nes teikėjų buvo praktiškai tik du. Darbai sunkūs, objektai sudėtingi, norinčių daugiau nebuvo. Dalyvavom du molėtiškiai, mano kaina buvo priimtiniausia, žemiausia. Todėl aš laimėjau“, – aiškina jis.

A. Žiuko teigimu, Molėtuose jis gyvena ir dalyvauja visuose galimuose konkursuose jau 23 metus. Verslininkas savo veikloje nemato nieko keisto ir teigia neketinąs atsisakyti tarybos nario mandato tam, kad galėtų tiesiog užsiimti verslu.

„Kodėl turėčiau tai padaryti? Jeigu žmonės manimi pasitiki, jeigu mane išrenka – jūs gal juokaujat, humorą mėgstat?“ – stebisi pašnekovas.

Tuo metu Molėtų meras, konservatorius Stasys Žvinys nemato nieko blogo, kad su tarybos nariais siejamos įmonės laimi viešuosius pirkimus.

Stasys Žvinys

Savivaldybėje veikiančiu Viešųjų pirkimų skyriumi jis teigia pasitikintis ir mano, kad jame dirbama atsakingai ir skaidriai. „Vadovaujamės Viešųjų pirkimų įstatymu, jo nuostatomis. Niekada nesigilinu į šiuos dalykus, bet jie laimi turbūt dėl to, nes pateikia priimtiniausias sąlygas ir mažiausią kainą“, – mano Molėtų meras.

D. Vilytė: politikai viešuosiuose pirkimuose turėtų nedalyvauti

Tuo tarpu Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė Diana Vilytė teigia, kad susiklosčiusi situacija yra praktikos, kurios šalyje nesugebame išgyvendinti, pavyzdys.

„Žmonės, atėję į politiką, turėtų labai kruopščiai ir atidžiai susipažinti su Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymu. Kol kas tai nevyksta. Patekę į valdžią jie dažnai viešuosiuose pirkimuose siūlo savo ir artimųjų įmones. Tai yra mūsų valstybės bėda. Visų pirma, gaila, kad politikai su tokiomis moralinėmis nuostatomis apskritai būna išrenkami“, – sako D. Vilytė.

Diana Vilytė

Anot Viešųjų pirkimų tarnybos direktorės, tai, kad tarybos narys D. Valiauga privačių interesų deklaracijoje nenurodė, kad yra ir konkursus laiminčios įmonės valdybos narys, yra tarnybinės etikos pažeidimas.

„Supainioti viešieji ir privatieji interesai. Jau vien tai, kad tarybos narių įmonės dalyvauja konkursuose, nėra gerai. Politikams turėtų rūpėti jų reputacija, bet panašu, kad ji jiems nerūpi. Visiems turėtų būti aišku, kad jeigu aš einu į politiką, viešuose pirkimuose nedalyvauju“, – aiškina ji.