„Mes kol kas palikome du budinčius galimus variantus – nauja partija arba štai šita partija, kuriai daužo per ausis, bet mes prisiimsime atsakomybę. Tai šiandien labiau vyraujantis pasakymas buvo. Šita partija yra kaltinama, šita partija ir turi atstovėti, nes koks nors kitoks scenarijus galėtų būti suprantamas daugiaprasmiškai – vengia atsakomybės, maskuojasi, persirenginėja nauja suknele“, - sakė laikinasis partijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas po partijos valdybos posėdžio.

Pasak jo, tokios nuomonės vyrauja Liberalų sąjūdžio valdyboje, tačiau dėl bendros nuomonės šiuo klausimu ketvirtadienį po tris valandas trukusio posėdžio nuspręsta nebalsuoti. Galutinį sprendimą priims partijos taryba, kuri bus šaukiama lapkričio 4 dieną. Prieš pat tarybą bus šaukiama dar viena valdyba.

Petras Auštrevičius pasisakė už tai, kad būtų steigiama nauja partija. Bet, pasak E. Gentvilo, bent keturiose apskrityse partijos koordinacinių tarybų atstovai apklausė skyrius ir jie visi pasisakė už partijos veiklos tęstinumą.

Partijos laikinasis pirmininkas mato galimybių, kad partija išliks ir be pusmečio dotacijos.

„Viskas tvarkoje, eisime jau rytoj – susitikimai su bankininkais, aš išlekiu į Švediją šiąnakt, antradienį aš einu į banką ir kalbamės, žiūrėsime, aš manau, kad bankas vertins tai, kad mes nekeičiame pavadinimo, nesislapstome, nebėgame, nevengiame diskusijos. Turime kažkiek pinigų, ateina 1 proc. GPM, nario mokestis, taip su kažkokiu uždelsimu, padidintomis palūkanomis, aš manau, kad galima viską išspręsti“, - sakė E. Gentvilas.

Partijos suvažiavimą nuspręsta šaukti arba gruodžio 9 dieną, arba, jei liberalai matys galimybių, ir anksčiau – lapkričio 25 dieną. E. Gentvilas kol kas nesako, ar kandidatuos į partijos pirmininkus.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę VRK pripažino Liberalų sąjūdį šiurkščiai pažeidus partijų finansavimo įstatymą.

Konstatuota, kad ši partija prieš praėjusių metų Seimo rinkimus neteisėtai gavo nepiniginę auką iš juridinio asmens – buvusio partijos nario Šarūno Gustainio įsteigto Taikomosios politikos instituto.

Nepinigine auka VRK pripažino praėjusių metų sausio 16 – balandžio 24 dienomis instituto surengtus mokymus „Ready to Win“ („Pasirengę nugalėti“), kurie kainavo 45,3 tūkst. eurų.

Rinkimų prievaizdai skelbė nustatę, kad mokymuose dalyvavo partijos nariai, o Liberalų sąjūdis už juos nemokėjo.

Padarius šiurkštų pažeidimą politinei partijai biudžeto asignavimai neskiriami iki dvejų metų, o neskirti pinigai grąžinami į valstybės biudžetą. Teisę vėl gauti biudžeto asignavimus nubausta partija atgauna tik praėjus pusei metų nuo pažeidimo pašalinimo.

VRK nusprendė, kad Liberalų sąjūdis dėl šiurkščių finansavimo įstatymo pažeidimų negaus valstybės dotacijos už antrąjį šių metų pusmetį. Anksčiau ketvirtadienį VRK siūlė, kad partija būtų baudžiama griežčiau - netektų dotacijos už visus metus.

Liberalų sąjūdis už antrąjį šių metų pusmetį turėjo gauti maždaug 395 tūkst. eurų dotaciją.

Sprendimą pripažinti partiją šiurkščiai pažeidus įstatymą ir gavus neteisėtą finansavimą Liberalų sąjūdis ketvirtadienį apskundė Vyriausiajam administraciniam teismui.