Kaip atpažinti, ar vaiduokliai yra tikri, o gal Jums tiesiog verta susirūpinti savo sveikata, informavo TV3 „Žinios“.

Vyksta nepaaiškinami dalykai

Su keistais reiškiniais Nijolė Sabaitienė sako susidūrusi vos persikėlusi į namą Kalvarijoje. Tai nutiko prieš 17 metų.

„Tai aišku, kad nesmagu. Ateini, išjungi, palieki į lizdą įjungtą rozetę, ateini, virdulys verda. Tai dabar aš nelaikau, viską iš rozetės išjungiu. Bet dabar šis angeliukas automatiškai įsijungia“, – į namų dekoro detalę ranka mostelėjo TV3 „Žinių“ pašnekovė.

Gal virdulys – sugedęs? Per dvejus metus jau trečią nusipirko, sako moteris.

„Būdavo, kad televizoriaus neišjungiu iš tų, pats įsijungia. Arba šviesa būna, kad įsijungia. Dieną, atrodo, kas į duris barškina, bet ateini ir nieko nėra“, – potyriais dalijosi N. Sabaitienė.

Buvo iškviesti ir ekstrasensai, jie esą pasakė, kad tai – vėlių darbas.

„Vėlės vaikščioja. Pasirodo, kai, pavyzdžiui, virdulys įsijungia, tai reikia palikti pripylus arbatos vėlei“, – ką išgirdo, perpasakojo pašnekovė.

Skundžiasi ir kaimynė

Panašūs dalykai neva vyksta jos ir kaimynės Angelės Rinkevičienės namuose. Ji tikino, kad taip gyventi yra siaubinga.

„Aš jau 4 kartą kviečiuosi kunigą ir kasmet šventinu kampus, nes pas mane kartais, žinokite, tarkim, prieš šventinimą, baladojo ir sienas. Ir šviesa įsijungdavo. Barkšt barkšt barkšt į sieną... Kaip Nijolė sakė, kad į duris, tai pas mane kaldavo į sieną. Ir, žinokit, nieko nėra ten“, – pasakojosi Kalvarijų gyventoja.

Kaimynės išsiaiškino, kad jų namai esą pastatyti ant kapinių.

„Mes gi ten dirbome, matėme, kaip karstus iškasdavo traktoristai ir vėl juos užversdavo. Šitie dalykai yra ir jie egzistuoja. Gal mes toms vėlėms nebeduodam ramybės, o jie paskui ant mūsų pyksta“, – svarstė A. Rinkevičienė.

Po pašventinimo esą tokie reiškiniai kiek aprimsta, tačiau moterys neva vis tiek nejunta ramybės, gyvena nuolatinėje įtampoje.

Vaidenasi ir Santuokų rūmuose?

Vilniaus vietas, kuriose vaidenasi, TV3 „Žinioms“ rodė istorijos žinovas Saulius Pilinkus.

„Kai pradėjo kapus naikinti, šiuos kapus (šalia Olandų gatvėje esančių Vilniaus laidojimo namų – DELFI), naująsias Vilniaus žydų kapines, na, jos tokios ir naujos – įkurtos XX a. pr., tai buvo pasklidę gandų, kad tie pajudinti besiilsintys čia vaidenasi“, – nurodė jis.

Pasak S. Pilinkaus, aptariamoje vietoje palaidota apie 70 tūkst. vilniečių.

„Tai – vienos didžiausių Lietuvoje kapinių, ne tik žydų. Visada vaidenasi ten, kur kieno nors ramybė yra pažeista. Lygiai taip pat vaidendavosi ir vaidenasi šiandien, bet tada niekas neis tuoktis, Santuokų rūmuose. Todėl, kad jie taip pat yra pastatyti ant kapų“, – tikino menotyrininkas.

Saulius Pilinkus

Dažniausiai apsėsti būna žmonės, kartais – vietos ir gyvuliai

Tuo metu Vatikano įgaliojimus turintis kunigas egzorcistas Arnoldas Valkauskas TV3 „Žinioms“ sakė, kad panašią informaciją reikėtų vertinti skeptiškai.

„Vaidenimaisi būna, apsėstos vietos būna, bet ne taip dažnai kaip, mano manymu, žmonės įsivaizduoja. Remiantis apsėdimo aiškinimu, dažniausiai būna apsėsti žmonės, kartais – vietos ir gyvuliai. Kartais. Labai nedažnai“, – sakė pašnekovas.

Anot A. Valkausko, visų pirma, reikia atkreipti dėmesį į tai, ar garsus girdi, neįprastus reiškinius mato vienas žmogus, ar daugiau.

„Nebūtinai turi būti psichinė liga. Gali būti žmogus pavargęs, moterims tai dažnai reiškiasi vyresniame amžiuje, jei jos vienos gyvena. Ir su psichiatrais teko šnekėti. Nuo tos vienatvės kartais, atrodo, kažkas krebžda. Reikia žinoti – gal tikrai krebžda kokia pelytė ar vamzdžiuose kas nors ūžia. Nereikia tuoj galvoti, kad kažkokie demonai čia mane puola“, – kalbėjo jis.

Parodė ir dar vieną vietą, kurioje vaidenasi

TV3 „Žinios“ apsilankė ir kitoje vietoje, kur, kaip teigiama, taip pat vaidenasi – Pavilnių ir Verkių regioniniame parke.

„Mes dabar einame į parako saugyklas. Tai yra parako šaudmenų saugyklos, įkurdintos Sapieginėje. Jei nebijote vaiduoklių, šiurpių, siaurų koridoriukų, reikia eiti į kalno gilumą“, – kalbėjo S. Pilinkus.

Čia jis, tikino, ateidavo su draugais dar būdamas vaikas. Juos traukdavo pasakojimai, kad čia vaidenasi, labai mistiškas esą tas statinys buvęs.

„Abejoju, ar čia kažkokie satanistai, bet kažkas čia yra. Ai, čia šikšnosparnių. Matot? Šikšnosparnių vien veidai tokie. Na, kaip tu manysi, kad vaiduoklių nėra, jei, pažiūrėkite, šikšnosparnių, kaip sakant, snukelis“, – aprodydamas vietas pasakojo S. Pilinkus.

Bastosi piktosios dvasios

Tuo metu A. Valkauskas tikino, kad, remiantis Šventuoju Raštu, aplink mus jokios žmonių sielos nesibasto.

„Čia gali bastytis ir bastosi piktosios dvasios. Angelai mus saugo, piktoji dvasia mus puola, gundo“, – aiškino kunigas.

Taigi jokie mirusieji, pasak egzorcisto, vaidentis negali.

„Visokie ten ekstrasensai kalba, astralai ir panašiai... Iš tikrųjų, tai yra demonai, piktoji dvasia, velniai, galime liaudiškai pasakyti, kurie sukasi toje vietoje. Kodėl jie ten sukasi, sunku pasakyti. Ar kad tą vietą tiesiog... Na, blogio ten daug padaryta ir panašiai“, – kalbėjo jis.

Arnoldas Valkauskas

Paaiškino, kodėl gali atrodyti, kad prieš akis – vaiduoklis

„Bet kokioje pasakoje yra tam tikras grūdas tiesos, tai štai vaiduokliai, iš tiesų, egzistuoja. Tik galbūt ne visi apie tai žino dėl to, kad apie tai rašo mokslinėse knygose, vadovėliuose fizikos“, – kalbėjo fizikos mokslų daktaras Sergejus Orlovas

Anot jo, geriausias tai įrodantis pavyzdys – Brokeno dvasia.

„Yra toks Brokeno kalnas Vokietijoje. Jis žinomas dėl to, kad ant to kalno labai dažnai vaidenasi, ten visokia velniava, na, ir būna raganos suskrenda, Valpurgijos naktis... Tas kalnas, iš esmės, išgarsėjo dėl pasakų ir Johano Volfgango fon Gėtės“, – sakė S. Orlovas.

Esą rašytojas pats buvo tris kartus užlipęs į kalną ir savo akimis matė vaiduoklį.

Tiesa, fizikos mokslų daktaras papildo – kai esi aukštai kalnuose, neretai tvyro rūkas ir mūsų šešėlis krinta į jį.

„Tą rūką sudaro skirtingos oro srovės, jis turi skirtingus sluoksnius, kurie yra skirtingu atstumu nuo žmogaus. Dėl to susidaro tokia projekcija, kuri labai toli nusklinda“, – kalbėjo jis.

Sergejus Orlovas

Ką daryti, jei namuose vaidenasi?

Atrodytų, viskas paprasta, tačiau A. Valkauskas sako, kad su vaiduokliu yra susidūręs ir pats.

„Buvau labai skeptiškas vieną kartą. Vienas klebonas man sakė, kad Antalieptės vienuolyne (vaidenasi – DELFI). Draugas, bičiulis. Iš jo tikrai pasišaipiau, bet paskui teko pačiam matyti, pajausti, nes ten storos sienos – 17 a. tas vienuolynas statytas, ant palangių miegoti gali, jokio oro judesio nėra, įsprūdinės durys, visai ne plačios, ir tos durys užsidarė. Tikrai pačios užsidarė. Stipriai. Reikėjo atplėšti jas. Tada ir patikėjau, kad ten vaidenasi“, – pasakojo A. Valkauskas.

Tiesa, pasak jo, iš biografijų žinoma, kad kartais Dievas leidžia piktajai dvasiai kankinti šventuosius, kad dar labiau sustiprintų jų tikėjimą.

Jei namuose vis dėlto vaidenasi, rekomenduojama juos pašventinti. Ne ką mažiau svarbu esą ir pamąstyti, kaip gyvenama – ar nedaroma kokių blogybių, o gal pokštauja išsiderinusi nervų sistema, patarė kunigas.

Ar jums yra tekę susidurti su paslaptingais, galbūt net paranormaliais reiškiniais? Gal esate susapnavę pranašišką sapną ar į jus kreipėsi jau seniai mirę giminaičiai su perspėjimu apie tykančius pavojus?

Pasidalinkite savo istorijomis ir siųskite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Mistika“. Įdomiausios istorijos autoriui dovanosime knygą.