„2018 metų Lietuvos biudžete turi būti numatytos lėšos teisėsaugos pokyčiams finansuoti. (...) Pasakysiu tiesiai – pareigūnų netenkina iš Vyriausybės į Seimą iškeliavęs kitų metų šalies biudžeto projektas. Visgi valdančiųjų lyderiai po rinkimų ne sykį deklaravo, kad galios centras persikelia iš Vyriausybės į Seimą. Kitų metų Lietuvos biudžeto situacija bus tarsi lakmuso popierėlis, leisiantis įvertinti, ar šios kalbos nebuvo tuščios“, – trečiadienį spaudai išplatintame pranešime sako NPPSS pirmininkas Vladimiras Banelis.

Pareigūnai sako parengę biudžeto projekto pataisas. Jos, anot pareigūnų, visų pirma ypač aktualios Kalėjimų departamento sistemoje tarnaujantiesiems, kurių darbo užmokestis kol kas yra neproporcingai mažas lyginant su kitomis tarnybomis (BNS primena, kad Seimas jau yra pritaręs naujai Kalėjimų departamento pareigūnų darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarkai, ji įsigalios nuo gruodžio). Pareigūnų profsąjungos duomenimis, pradedančio kalėjimų prižiūrėtojos alga į rankas yra kiek daugiau nei 400 eurų.

„Antra, pateiktos pataisos būtinos norint įgyvendinti „Programos 1000“ (2020 m. žemiausios grandies pareigūnų darbo užmokestis turi būti ne mažesnis nei 1000 eurų) tikslus. Trečia, valstybė yra įsipareigojusi vidaus tarnybos pareigūnų darbo užmokestį didinti maždaug 30 proc.“, – sakoma pranešime.

„Politikai pagaliau turi įsisąmoninti – efektyvi teisėsauga, gebanti užtikrinti ramų Lietuvos gyventojų miegą, efektyviai kovoti su organizuotu nusikalstamumu, korupcija, šešėliu ir pasirengusi reaguoti į išorines grėsmes, kainuoja“, – teigia V.Banelis.

Anot jo, atskiros teisėsaugos įstaigos pastaruosius kelerius metus pokyčius finansavo savo jėgomis – tai vyko labai netolygiai.

„Atsiranda pavojus, jog taip susiformuos savotiškos pareigūnų kastos, skirtumai tarp atskirų tarnybų pareigūnų darbo užmokesčių bus labai dideli. Be to, kai kuriose įstaigose pareigūnų darbo užmokestis keliamas naudojant ydingą praktiką. Ne didinant algų koeficientus, o sakykim, verčiant pareigūnus dirbti viršvalandžius, naktimis ar savaitgaliais. Tinkamas teisėsaugos finansavimas tikrai leistų išspręsti šias problemas“, – aiškina NPPSS vadovas.

BNS primena, kad Vidaus reikalų ministerija vasarą buvo pasiūliusi trimetį visų pareigūnų algų kėlimo planą, tačiau galiausiai Ministrų kabinetas apsiribojo leidimu didinti atlyginimus iš institucijų sutaupytų lėšų neskiriant papildomo finansavimo.

Premjeras Saulius Skvernelis tuomet aiškino, kad pareigūnai pagerėjimą, be kita ko, pajus dėl bendrai numatomų mokestinių pakeitimų, kurie susiję su su mažiausias pajamas gaunančiais žmonėmis. Jis taip pat teigė, kad vidaus reikalų sistemai pagal ankstesnės Vyriausybės įsipareigojimus skiriama lėšų priemokų už laipsnius pakėlimui.

VRM duomenimis, iš statutinių pareigūnų daugiausiai uždirba Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos specialistai, žemiausios grandies pareigūnas čia „į rankas“ gauna 725 eurus. Žemiausios grandies policininkai uždirba 700 eurų, pasieniečiai – 510 eurų, Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai – 500 eurų. Žemiausios grandies ugniagesiai ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai atitinkamai uždirba po 452 ir 465 eurus.