Baltieji rūmai antradienio vakarą paskelbė atitinkamą įsaką, kurį tą pačią dieną pasirašė prezidentas Donaldas Trumpas.

JAV, griežtindama įvažiavimo į šalį taisykles, pabėgėlių priėmimo programą buvo sustabdžiusios 120 dienų, šis terminas antradienį baigėsi.

Įsake prezidentas vyriausybinėms institucijoms nurodo atnaujinti programą. Tačiau asmenys iš vienuolikos rizikingomis vadinamų šalių, kurie kaip pabėgėliai nori patekti į JAV, esą turi būti intensyviau tikrinami. Tai svarbu dėl amerikiečių saugumo, pareiškė JAV vidaus saugumo departamentas.

Apie kokias vienuolika šalių kalbama, neįvardyta. Ši priemonė bus taikoma 90 dienų. Patikra bus vykdoma atsitiktine tvarka ir gali užtrukti.

Pabėgėlių programos sustabdymas buvo D. Trumpo, kuris per rinkimų kampaniją pasisakė prieš imigraciją, politikos dalis. Keli prezidento įsakai neleisti įvažiuoti į šalį tam tikrų šalių piliečiams buvo suspenduoti teismų.

Neseniai paskelbta, kad, prezidentaujant D. Trumpui, Jungtinėse Valstijose naują tėvynę randa daug mažiau pabėgėlių, nors pasaulyje pabėgėlių skaičiai didėja. „Pew Research“ centro duomenimis, JAV šiais metais iki rugsėjo pabaigos priėmė 28 000 pabėgėlių. Per kalendorinius 2016 metus, JT pabėgėlių agentūros (UNHCR) teigimu, jų buvo 97 000.