„Kas gi yra tie „europiečiai“? Nesijaučiu turįs kažką bendro su Baltijos šalimis. Tai yra pasaulio pakraštys, net senovės romėnai nebuvo iki jų nukakę! Didžioji Europos matrica apima Romos imperijos ribas. Jos viduje – pilietinė tauta, išorėje – etninė tauta. Koks gi tai yra konkrečios realybės neigimas!“, - svarstė J. L. Melenchonas savo interviu savaitraščiui „Le 1 Hebdo” .

Interviu savaitraščiui politikas pasvarstė, kad lietuviai prancūzams ne daugiau artimi nei šiaurės afrikiečiai, tik štai į vienus jie žiūri įtariai, o kiti – jau esą savi, nes krikščionys.

„Milijonas šiaurės afrikiečių gyvena Prancūzijoje, dauguma jų šiandien yra prancūzai! Mes turime bendras šeimas! Bet mes juos laikome įtariamaisiais! Tačiau tolimuosius lietuvius mes turėtume laikyti broliais tik dėl to, kad jie yra krikščionys! Tai ne mano istorija”, - svarstė J. L. Melenchonas.

Politikas sulaukė atsako

Kraštutinių kairiųjų politikas netruko sulaukti atsako. “Tegyvuoja Lietuva” - nuomonių skiltyje tinklapyje „Mediapart“ parašė matematikos profesorius Jeanas-Pierre‘as Boudine'as, kurio giminės iš tėvo pusės yra kilę iš nereligingų rusų žydų šeimos, kurie XX amžiaus pradžioje bėgdami nuo pogromų iš Lietuvos ir Latvijos atvyko į Prancūziją.

Matematikas teigė visiškai sutinkąs, kad be reikalo Prancūzijoje yra įtarinėjami čia gyvenantys šiaurės afrikiečiai, tačiau teigė nesuprantąs, kodėl norint tai paaiškinti reikėjo atstumti lietuvius.

„Bet taip, mielas žmogau, tai yra tavo istorija, tai yra mūsų istorija. Romėnai iki ten neatvyko.. Žinoma, tačiau jie taip pat nenukako iki dabartinės Vengrijos, Slovakijos, Rytų Vokietijos, Danijos, Švedijos, Norvegijos, Airijos, Škotijos žemių..“, - rašė J. P. Boudine'as.

Matematikas prancūzų politikui suteikė istorijos pamoką, primindamas, kad yra buvęs laikotarpis, kai Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės ribos siekė net Juodąją jūrą.

„Lietuvos Didžioji kunigaikštystė, kuri tavo manymu nėra mūsų istorija, XIII amžiuje buvo dydžio ligi Juodosios jūros! Vilnius, Kaunas buvo toje pačioje šalyje, kaip ir Kijevas! Ji apėmė dabartinę Ukrainą bei Baltarusiją. Jūs jau man atleiskite, bet ši didelė tauta apsaugojo Europą nuo mongolų invazijų“, - rašė J. P. Boudine'as.

Politikas pasižymi ne pirmą kartą

J. L. Melenchonas kontraversiškais pareiškimais apie Lietuvą sublizgėjo jau ne pirmą kartą. Šio socialisto neigiamą požiūrį į naująsias ES šalis nekart yra kritikavusi Prancūzijos žiniasklaida, ypač - kairysis dienraštis "Liberation".

"Lietuvoje, ES valstybėje, parlamentas nutarė buvusiems SS nariams lietuviams mokėti pensijas. Šio paniekinimo nesušvelnino net menkiausias atsižadėjimas!", - 2006 metais pareiškė politikas, tačiau po to, kai į jį kreipėsi „Lietuvos ryto“ žurnalistai, jis iškart atsiribojo nuo Lietuvą juodinusių savo pareiškimų ir atsiprašė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (792)