Šio politiko inicijuota elektroninė LSDP skyrių narių apklausa atskleidė, kad didžioji dalis socialdemokratų – 78,8 proc. – pasisako už tai, kad partija suformuluotų bendrą poziciją ir nutrauktų bendradarbiavimą koalicijose su partijomis, kurioms pareikšti įtarimai stambia politine korupcija. Nuomonę, kad socialdemokratai galėtų ir toliau dirbti su tokiomis partijomis, kaip Liberalų sąjūdis, pareiškė 21,2 proc. apklausos dalyvių.

Tokia partijos „apačių“ pozicija, jei LSDP vadovybė į ją atsižvelgtų, pirmiausia paliestų socialdemokratų lyderį Gintautą Palucką. Kaip žinia, Vilniaus savivaldybėje socialdemokratai dirba kartu su Liberalų sąjūdžiu, kuriam rugsėjo pabaigoje teisėsauga pareiškė įtarimus stambaus masto korupcija. Koalicinėje sostinės valdžioje G. Paluckas užima vicemero postą.

Skyrių apklausą prieš savaitę inicijavęs M. Sinkevičius, buvęs pagrindinis G. Palucko konkurentas partijos pirmininko rinkimuose, tvirtina, kad pareikšta partiečių nuomonė nėra nukreipta į personalijas.

„Mano rūpestis traktuojamas kaip kažkokia inspiracija kerštui G. Paluckui ar bandymas palikti jį be darbo. Tikrai taip nėra. Manau, kad vienas žmogus nėra visa partija. Reikia galvoti ne apie G. Palucką, M. Sinkevičių ar dar kažką, bet apie tai, kaip mes atrodome. Ar reikia eiti su velniu obuoliauti, svarbu tik, kad obuolių būtų? Galiu pasakyti, kad tie obuoliai gali labai greitai baigtis – su kitais rinkimais“, – sakė jis DELFI.

Kartais principingi, kartais pataikūniški

LSDP vicepirmininkas stebėjosi, esą šiuo metu partijoje tarsi bandoma pasakyti, kad „M. Sinkevičus siūlo trauktis (atsisakyti bendradarbiavimo su korupcija įtariamomis partijomis – DELFI)“.

„Aš tik siūlau pasakyti, ką mes galvojame. Siūliau išreikšti viešą, aiškią partijos poziciją. Ko labiausiai trūksta šioje situacijoje, tai politinio vertinimo. Pasakykime, ką galvojame, nes dabar apie įvairius dalykus mūsų pozicija išsakoma plačiai, o apie šią situaciją „kolegiškai“ nutylime“, – tvirtino jis.

Pasak M. Sinkevičiaus, anksčiau vykusiame LSDP skyrių pirmininkų susirinkime iškėlus klausimą, kiek yra savivaldybių, kuriose socialdemokratai įvairiomis formomis bendradarbiauja su įtarimų sulaukusiomis partijomis, buvo gautas atsakymas, kad bendras darbas vyksta maždaug 20-yje.

„Yra įvairių situacijų, todėl partijai ir skyriams reikėtų išsakyti savo poziciją, kaip mes jas vertiname. Ar dabartinė padėtis mums priimtina, ir mes galime tęsti bendradarbiavimą visur, o gal – išskiriant Vilnių, Kauną, Klaipėdą ir kitus didžiuosius miestus. Dabar aiškumo nėra. Nežinau, ar tai gerai, nes apsimesti, kad nieko nevyksta, kai yra kitaip, neatrodo labai toliaregiška“, – svarstė socialdemokratas.

M. Sinkevičius stebėjosi, kodėl partija, atsižvelgusi į skyrių nuomonę, kaip buvo sprendžiamas klausimas dėl tolesnio darbo valdančiojoje koalicijoje Seime, nenori reaguoti į „apačių“ pasisakymus dėl bendradarbiavimo su įtarimų sulaukusiomis partijomis.

„Susidaro įspūdis, kad „apačioms“ pareiškus nuomonę, ja norima remtis tik tuo atveju, kai ji sutampa su partijos vadovybės pozicija, o kai nesutampa, tai nuomonė taip ir lieka tik nuomone. Kartais atrodo, kad elgiamės nenuosekliai: tarsi norime užkelti kartelę, reikalauti aukštų moralinių vertybių iš kitų, bet vienoje situacijoje esame principingi, kitoje – pataikūniški“, – kalbėjo jis.

G. Paluckas: dėl koalicijų sprendžia patys skyriai

LSDP pirmininkas G. Paluckas DELFI aiškino, kad partijos prezidiumas klausimą dėl bendradarbiavimo su įtarimų sulaukusiomis partijomis svarstė spalio 10 dieną.

„Yra priimtas sprendimas siūlyti skyriams apsvarstyti koalicijų klausimą. Kiekvienam skyriui atskirai. Projekto preambulėje įvertinta, kad trims partijoms (Liberalų sąjūdžiui, Darbo partijai bei „Tvarkai ir teisingumui“ – DELFI) pateikti įtarimai destabilizuoja visą politinę sistemą ir kompromituoja visas partijas be išimties. Dėl šios priežasties skyriams siūloma apsvarstyti jų sudarytas koalicijas, nes taip numato mūsų statutas“, – aiškino jis.

Gintautas Paluckas

Pasak G. Palucko, atliktą partiečių apklausą M. Sinkevičius galės pristatyti LSDP taryboje, kai ji bus sukviesta.

„Bet net taryba negali prieš taisykles priiminėti sprendimo. Jei pasakyta, kad dėl koalicijų vietose sprendžia skyriai, tai jie ir sprendžia, nepaisant to, kaip mes vertiname, smerkiame ar teisiname kažką“, – kalbėjo LSDP pirmininkas.

DELFI primena, kad spalio 19 dieną posėdžiavęs LSDP Vilniaus skyrius nusprendė toliau dalyvauti Liberalų sąjūdžio formuojamoje sostinės valdančiojoje koalicijoje. Bendras darbas, kaip tuo metu BNS sakė Vilniaus skyriaus pirmininkė Auksė Kontrimienė, ateityje priklausys nuo to, kaip socialdemokratų pateikti siūlymai bendrai veiklai atsispindės kitų metų biudžeto projekte.

Anot jos, socialdemokratai svarstys galimybę palikti koaliciją, jei nebus rasta lėšų jų siūlymams finansuoti.

Svarstymai dėl socialdemokratų darbo savivaldybių koalicijose prasidėjo po to, kai rugsėjo 22 dieną Specialiųjų tyrimų tarnyba pareiškė įtarimus Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai dėl padarytų nusikalstamų veikų. Įtarimai partijai „Tvarka ir teisingumas“ dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo buvo pareikšti 2015 metų pabaigoje.