Vilniaus meras Remigijus Šimašius metų pradžioje, po susitikimo su kultūros ministre Liana Ruokyte – Jonsson žadėjo, jog savivaldybė jau pavasarį apsispręs, ar perduoti skulptūras Lietuvos dailės muziejui, ar skelbti atvirą konkursą jų eksponavimui, tačiau iki šiol dėl to nesiimta jokių veiksmų.

„Skulptūros stovi „Grindos“ aikštelėje ir joks kitas skulptūrų likimas nėra svarstomas. Šiuo metu Vilniaus mieste ir savivaldybėje yra svarbesnių klausimų ir reikalų, negu „valstiečiai“ ar „Mokslo jaunimas“, – BNS teigė mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) deleguotos kultūros ministrės patarėjas Viktoras Bachmetjevas BNS tikino, kad oficialaus raštiško prašymo savivaldybei nėra įteikta, tačiau galioja ankstesnis ministrės pasiūlymas, jog savivaldybė skulptūras galėtų perduoti dailės muziejui, šis savo ruožtu jas paskolintų Grūto parkui, kur įrengta didžiausia socialistinio realizmo meno ekspozicija Lietuvoje.

Laukiama idėjų, kaip papuošti tiltą

Skulptūras su Kultūros paveldo departamento leidimu sostinės savivaldybė nukėlė 2015-ųjų liepą dėl avarinės jų būklės ir jų grąžinti nebežadėjo. Jų vietoje pasodintos gėlės. Vis dėlto spalį savivaldybė atgaivino svarstymus, kuo būtų galima pakeisti buvusias skulptūras. Specialiai savivaldybėje suburtos komisijos Žaliojo tilto sutvarkymui vadovas Marius Skarupskas sako, kad dar šiemet politikai turėtų paskelbti idėjos konkursą – jis ir turėtų atsakyti į klausimą, kas atsiras buvusių sovietinių skulptūrų vietoje.

„Po dviejų – trijų savaičių, matyt, duosime užduotį administracijai jau ruošti konkursines sąlygas (...). Šiemet turėtų būti paskelbtas kvietimas teikti idėjas – manau, kad tai bus“, – sakė jis.

Kol kas komisijoje sudaro tik politikai, bet svarstoma pasikviesti ir menininkus, architektus, istorikus. Taip pat žadama, jog tris geriausias idėjas pasiūliusiems asmenims bus skirtos premijos.

M. Skarupskas tikina, kad ši komisija nevertina, ką daryti su nukeltomis sovietinėmis skulptūromis.

Dabartinio Žaliojo tilto projektą parengė tuometinio Leningrado projektavimo institutas „Projektstalkonstrukcija“, tiltą pastatė rusų kariuomenės inžinerinis dalinys. 1952 metais tiltas papuoštas keturiomis socialistinio realizmo idėjas atitinkančiomis kareivio, darbininkų, valstiečių ir studentų skulptūromis, pavadintomis „Taikos sargyboje“, „Pramonė ir statybos“, „Žemės ūkis“ ir „Mokslo jaunimas“.