Pirmadienį yra šaukiamas bankrutuojančios UAB „VIPC Vilnius“ kreditorių susirinkimas, kuriame bus svarstomas Azerbaidžano respublikos ambasados Lietuvoje pasiūlymas.

Ojektas yra parduodamas varžytinėse už 11 mln. eurų pradinę kainą. DELFI žiniomis, savo laiške UAB „Valeksa“, kuri yra UAB „VIPC Vilnius“ bankroto administratorius nurodo, kad kaina, atsižvelgiant į prastą pastato būklę, yra per didelė, ir siūlo 9,5 mln. eurų. Jie taip pat nurodo, kad pasiūlymas galioja iki metų galo.

Pastato pardavimo kaina buvo nustatyta rugpjūčio 31 dieną įvykusiame kreditorių susirinkime. Jame taip pat nustatytas 1000 eurų kainos didinimo intervalas.

Nepardavus pastato iš pirmųjų varžytinių, nutarta skelbti antrąsias varžytines, nekeičiant pradinės kainos. Pirmosios varžytinės neįvyko, jose nedalyvavo nė vienas dalyvis.

Susirūpinimą dėl Azerbaidžano ambasados siūlymo išreiškė Tautos namų santara direktorius Antanas Gudelis, kuris kreipėsi į Seimo Kultūros komiteto pirmininką Ramūną Karbauskį, premjerą Saulių Skvernelį ir Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių.

„Pripažinkime: Vasario 16-osios Lietuvos kūrėjai būtų sunkiai įsivaizdavę, kad su didžiausiais vargais, už aukas Tautos namų statybai pirktame sklype, kai Lietuva minės atkurtos valstybės šimtmetį, šis sklypas atiteks tolimos valstybės ambasadai“, - rašoma kreipimesi, kurio kopiją gavo DELFI.

Jo vertinimu, egzistuojama pakankamai svarūs istoriniai, pilietiniai ir visuomenės interesų gynimo motyvai, kuriais remiantis, pastatas gali būti išpirktas arba paimtas visuomenės reikmėms pagal galiojančius teisės aktus nelaukiant, kol savo pasirinkimą dėl Koncertų salės vietos paskelbs Kultūros ministerija.

„Esminiu ir neatšaukiamu, turinčiu moralinio imperatyvo vertę, šiuo atveju laikytinas faktas, kad 1911-1913 metų laikotarpiu už aukas buvo įsigytas sklypas statyti židiniui – Tautos namams, su kurių idėja yra susiję Lietuvos naujojo valstybingumo ir moderniosios lietuvių kultūros kūrėjai, ir tai simboliškai ir testamentiškai įtvirtina kultūrinę ir visuomeninę šios teritorijos paskirtį“, - rašoma kreipimesi.

Penktadienį Seimo Kultūros komiteto pirmininkas išplatino pranešimą spaudai, kuriuo išreiškė susirūpinimą, kad svetima valstybė, nepriklausanti nei ES, nei NATO erdvei, įsigys reprezentacinėje Vilniaus vietoje esantį ir simbolinę reikšmę turintį nekilnojamo turto objektą. Jei pastatas bus parduotas ambasadai, gali įvykti taip, kad „Tautos namai“ pagal tarptautinę teisę formaliai taptų kitos valstybės teritorija.

„Gerbdami Azerbaidžano Respublikos siekį įsigyti „Tautos namais“ vadinamą pastatą turime suprasti, jog Lietuvai šio simbolinio pastato praradimas istoriškai ir kultūrine prasme nepriimtinas, ir iš esmės pakeis mūsų sostinės veidą“, - teigia R. Karbauskis.

Reaguodamas į gautą informaciją Kultūros komiteto pirmininkas kreipėsi į Vilniaus merą Remigijų Šimašių prašydamas skubiai imtis priemonių, kad būtų užtikrinti visuomenės interesai ir apsaugotas istorinis sostinės vientisumas.