„Yra tokia nuolatinė diskusija, kaip turi būti paskirstyta sukurta vertė. Verslą organizuojantis asmuo, kapitalo savininkas sako: pelnas yra mano atlygis už prisiimtą riziką, todėl sukurta vertė didesne dalimi turi nueiti į pelną. Darbuotojai sako: klausykit, mes sukūrėme tą vertę, jūs tik organizavote, todėl darbo užmokestis turi būti didesnis ir didėjantis, ir ta vertė turi būti taip perskirstyta“, – kalbėjo G. Paluckas.

Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad yra trys vertės paskirstymo būdai: tai yra darbo užmokestis, pelno ir akcijų paskirstymas.

„Paprastai pradedančios įmonės, neturėdamos daug išteklių didinti atlyginimus, siūlo savo darbuotojams akcijas. Aš visai neseniai rašiau straipsnį ir iškėliau idėją Lietuvai, kad pelnas gali būti skirstomas sąžiningiau ir teisingiau“, - kalbėjo G. Paluckas.

Pagal socialdemokratų pirmininko idėją, dalis pelno, pavyzdžiui, 5 proc. gali būti nukreipiami į tam tikrą pensijų fondą, kurį valdytų valstybė kartu su profesinėmis sąjungomis, ir jie būtų paskirstyti į individualias dirbančiųjų sąskaitas proporcingai pagal darbo užmokestį toje įmonėje.

Dar tolesnis žingsnis, pasak jo, būtų tuos 5 proc., ta verte, akcijų dalimi perleisti darbuotojams, paskirstant jas pagal darbo užmokestį.

„Tai nėra tarptautiniu mastu nauja idėja. Tokią idėją dešinieji paprastai vadina šliaužiančiąja nacionalizacija, nes per laiką darbuotojų dalis įmonės akcijų balanse vis po truputį didėja, ir kai kada dešinieji sako, kad čia yra užvaldymas nacionalizacija“, – sakė G. Paluckas.

Tačiau, pasak socialdemokratų pirmininko, sudėjus tam tikrus saugiklius, įtraukus darbuotojus ir į įmonės valdymą ir į kapitalą efektas būtų didesnis, ir būtų galima net nebekalbėti apie tokius dalykus, kad darbuotojai tingi, produktyvumas mažas.

„Čia yra progresas nuo pilietinės demokratijos pereinant prie ekonominės demokratijos“, – sakė G. Paluckas.

Siūlo biudžetą patikėti žmonėms

Kita LSDP pirmininko idėja yra suteikti galimybes žmonėms spręsti, kokioms reikmėms paskirstyti biudžeto pinigus.

„Jeigu mes šnekame apie žmonių tiesioginį dalyvavimą skirstant sukurtą vertę, tai mes turėtume kalbėti apie labai konkrečią idėją, kuri užgimė 1989 metais Brazilijoje, tai yra dalyvaujamasis biudžetas, kai žmonės patys savivaldybės lygmeniu didžiąją dalį biudžeto gali paskirstyti priimdami sprendimus – balsuodami, organizuojant apklausas“, – sakė G. Paluckas.

Pasak jo, šis visuomenės įtraukimas yra labai svarbus šiandieninėmis sąlygomis, kai pasitikėjimas valdžia yra žemas.

„Šitas visuomenės įtraukimas yra labai svarbus, nes šiandien visuomenė valdžia nepasitiki, bet pasitikėti valdžia kartais nėra būtina, kartais galima būti valdžia. Čia yra Idėja Lietuvai – dalyvaujamasis biudžetas, kai savivaldos lygmenyje žmonės patys gali nuspręsti – balsuojant ar apklausų būdu, kokios duobės bus lopomos, kokia mokykla bus tvarkoma“, – sakė G. Paluckas.