Trečiadienį kitų metų biudžeto projektui tobulinti buvo pateikti du pasiūlymai. Konservatorius Kazys Starkevičius pasiūlė 10 mln. eurų numatyti Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijai.

Dar vienas pasiūlymas yra susijęs su lėšų žemės ūkio reikmėms didinimu. Siūloma kitąmet papildomai 25 mln. eurų skirti bendrajam finansavimui, siekiant įsisavinti visas Europos Sąjungos žemės ūkio sričiai skiriamas lėšas, 50 mln. eurų – Melioracijos programos įgyvendinimui. Lėšas tam esą būtų galima paimti iš gautų viršplaninių biudžeto pajamų arba iš Valstybės valdymui ir valstybės skolos aptarnavimui numatomų skirti lėšų.

Tarp šių siūlymų autorių be kitų frakcijų narių yra ir keturi valstiečiai-žalieji – Andriejus Stančikas, Juozas Rimkus, Aurimas Gaidžiūnas ir Vytautas Rastenis.

Siūlymams pritarė beveik beveik visi Seimo Kaimo reikalų komiteto nariai, teigė šiam komitetui vadovaujantis A. Stančikas.

„Daugybę metų yra keliamas klausimas dėl nepakankamo melioracijos finansavimo. Ir šiandien mes matome pasekmes, kai gamta krečia išdaigas ir blogai veikiantis melioracijos įrenginiai sudaro didžiules problemas“, - sakė jis

Pasak komiteto pirmininko, yra svarstoma, iš kur būtų galima paimti lėšų papildomam šios srities finansavimui.

„Aš nenoriu, kad ūkininkai vėl būtų apkaltinti, kad atima iš kurios nors srities lėšas“, - sakė A. Stančikas.

„Valstiečių – žaliųjų“ frakcijos narys neatmetė, kad pasiūlymų, kaip tobulinti biudžetą, gali būti ir daugiau.

„Pradžioje visada jų yra nemažai pasiūlymų, kai kurie jų yra emociniai, bet paskui visada yra susitariama, tai manau, kad ir dabar tas kompromisas bus rastas“, - sakė A. Stančikas.

Paaiškės, ar Vyriausybė turi pakankamą palaikymą

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad ketvirtadienį paaiškės, kokia Vyriausybė bus - daugumos ar mažumos. Parlamento vadovas tikisi, kad balsuojant už biudžetą Vyriausybė neformaliai užsitikrins Seimo paramą.

„Neformaliai mes rasime rimtą paramą“, - interviu „Žinių radijui“ trečiadienį sakė V. Pranckietis.

Premjeras Saulius Skvernelis siūlomą biudžeto projektą yra pavadinęs istoriniu.

„Tai bus pirmas nedeficitinis biudžetas nuo Nepriklausomybės atkūrimo. Taip pat, tai yra jautriausias biudžetas, nes socialinei atskirčiai mažinti skiriame daugiau nei 0,6 mlrd. eur.

Priėmus Vyriausybės siūlymus, didesnes pajamas nuo sausio 1 d. gaus dauguma Lietuvos gyventojų. Kartu jie gyvens saugiau, nes pirmą kartą istorijoje įvykdysime savo įsipareigojimus NATO ir krašto gynybai skirsime 2 proc. BVP“, – pristatydamas biudžetą žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Planuojama, kad 2018 m. valstybės ir savivaldybių biudžetų pajamos su ES ir kitų organizacijų parama bus 10,9 mlrd. Eur – tai yra 9 proc. daugiau nei planuojama gauti šiemet. Iš šios sumos paramos lėšos sudarys 2,34 mlrd. Eur, o pajamos iš mokesčių ir kitų šaltinių – 8,57 mlrd. Eur.

Bendros valstybės ir savivaldybių biudžeto išlaidos sieks 11,38 mlrd. Eur – tai yra 7,7 proc. daugiau nei ketinama išleisti šiemet.

Biudžeto rodiklių įstatymo projekto aiškinamajame rašte nurodyta, kad kitąmet išlaidos skurdo mažinimui, pagalbai šeimoms ir vaikams bus didinamos 243 mln. Eur., minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimas iki 400 Eur papildomai atsieis 16 mln. Eur, o didesnės politikų, teisėjų, pareigūnų ir tarnautojų algos – 28 mln. eur.

Teigiama, kad 2018 m. didės ir kultūros finansavimas – pvz., nuo kitų metų rugsėjo turėtų būti įvestas „kultūros pasas“, su kuriuo pradinių klasių moksleiviai galės nemokamai lankytis kine, teatruose, muziejuose ir kt. Dar po metų šią priemonę svarstoma išplėsti visiems moksleiviams.