„Profesorius yra istorinė asmenybė, mūsų nepriklausomybės ir laisvės epochos simbolis. Jis yra žmogus, kurį pripažįsta pasaulis ir jo vardą žino pasaulis. Jis visada buvo ir bus pirmasis valstybės vadovas. Niekas – nei statusai, nei įstatymai, nei visokios machinacijos – niekada nepakeis istorinės reikšmės šito žmogaus Lietuvai ir to, kad jis buvo pirmasis valstybės vadovas“, – paklausta, ar nepribrendo laikas V. Landsbergiui suteikti valstybės vadovo statusą, žurnalistams trečiadienį sakė D. Grybauskaitė.

V. Landsbergis buvo aukščiausias šalies pareigūnas Lietuvai paskelbiant nepriklausomybę, reikšmingai prisidėjęs prie Sovietų Sąjungos žlugimo. Jis 1990-aisiais vadovavo Aukščiausiosios Tarybos sesijai, priėmusiai Kovo 11-osios aktą, kuriuo atkurta Lietuvos nepriklausomybė.

V. Landsbergio vadovavimo metu Lietuva sugebėjo atsispirti Sovietų Sąjungos ekonominei blokadai ir įgijo tarptautinį pripažinimą.

Apie siūlymą suteikti V. Landsbergiui valstybės vadovo statusą ir atitinkamas garantijas prieš kelis mėnesius svarstė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, kuris teigė, kad tai būtų tinkamas gestas profesoriaus 85–mečio proga. Šios idėjos nuoširdumu suabejojo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas, V. Landsbergio anūkas Gabrielius Landsbergis.

Konkretaus įstatymo projekto V. Pranckietis nėra registravęs.

Trečiadienį V. Landsbergiui sukako 85 - eri.