Iš socialdemokratų partijos pasitraukęs Andrius Palionis nemato galimybės vienoje frakcijoje dirbti opozicijoje esantiems partijos nariams ir valdančiajai daugumai priklausančius buvusiuosius.

„Tikrai tokios galimybės neįsivaizduoju, net neįsivaizduoju darbo, kai frakcijoje būtų žmonės atstovaujantys ir poziciją, ir opoziciją. Faktas tas, kad išsiskyrimas bus, tik kokiomis priemonėmis – ar mes turėsime palikti, ar paliks. Aš spėju, kad paliks mažuma mūsų frakciją“, - sakė A. Palionis.

Pasak jo, to būtų pasiekta, jei būtų pakeistas frakcijos pavadinimas. Koks jis galėtų būti, kol kas A. Palionis nesakė. „Pagal Seimo statutą gali vadintis partijos vardu, kol toje frakcijoje yra partiečių.

Jeigu pasižiūrėtume, net ir tarp tų mūsų, kurie nesame partijos nariai, Antanas Vinkus dar mėnesį bus partijos narys. Aš manau, kad per mėnesį viską ir išsispręsime“, - sakė A. Palionis.

Partijos vardą frakcijos pavadinime pasirengę ginti teisme

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas neatmetė galimybės, kad ne jau buvusių partijos narių grupė, o likusieji partijoje trauksis iš frakcijos ir formuos naują darinį.

„Yra priimtas Tarybos sprendimas, ir jis turi būti įgyvendinamas. Jis gali būti įgyvendintas tik frakcijai nedalyvaujant frakcijų koalicijoje. Jeigu frakcijos jau ne partijos narių dauguma tokio sprendimo frakcijoje nepriimta, tai yra visiškai logiška, kad partijos nariai traukiasi iš frakcijos, formuoja atskirą frakciją, kuri skelbiasi opozicine“, - sakė G. Paluckas.

Partijos pirmininkas pasigenda buvusių partijos narių geranoriškumo sprendžiant šitą klausimą.

„Jeigu vyrautų gera valia, tai iš socialdemokratų partijos frakcijos turėtų pasitraukti ne partijos nariai, bet kadangi geranoriškumo iš mūsų buvusių bičiulių švelniai tariant trūksta, tai tiesiog bus padaryti sekantys žingsniai – kad mūsų partijos nariai pasitrauks iš frakcijos ir įsteigs kitą. O pavadinimą, jei jo mums negrąžins, mes savo teises į jį ginsime teisme“, - sakė G. Paluckas.

DELFI primena, kad šeštadienį iš socialdemokratų gretų pasitraukė aštuoni partinę etiką pažeidę partiečiai. Dar vienas – Antanas Vinkus iš partijos buvo išmestas. Anksčiau iš partijos pasitraukė ir Linas Linkevičius. Dirbti opozicijoje liko septyni Seimo socialdemokratai.