Žmogaus teisių klausimas, kuris į Tarybos darbotvarkę buvo įtrauktas Baltijos ir Šiaurės šalių iniciatyva, susilaukė ministrų dėmesio ir gyvos diskusijos. Ministrai akcentavo, kad svarbu išlaikyti ES vienybę ir aktyviai ginti žmogaus teises visame pasaulyje, aiškiai ir garsiai įvardyti šalis, kurios susiduria su žmogaus teisių užtikrinimo problemomis.

Ministras L. Linkevičius paragino ES skirti didesnį dėmesį politinių ir pilietinių laisvių bei žmogaus teisių pažeidimams Rusijoje ir jos okupuotose kaimyninių šalių - Ukrainos, Gruzijos - teritorijose ir ieškoti mechanizmų, kaip koordinuotai ir operatyviai padėti Rusijos režimo aukoms.

„Mes turime kalbėtis su Rusijos pilietine visuomene, nes Rusijoje yra daugiau nuomonių, ne tik Kremliaus pozicija“, - sakė ministras L. Linkevičius.

Uždaroje sesijoje ministrai, aptardami JAV Prezidento Donaldo Trumpo sekmadienio pranešimą Kongresui dėl Bendro visapusiško veiksmų plano (JCPOA), sutarė toliau remti JCPOA kaip veiksmingą Irano branduolinės programos sprendimą ir išreiškė lūkestį, kad visos susijusios šalys laikysis susitarimo tol, kol Iranas jį įgyvendins. Lietuvos ministras pažymėjo, kad reikia atskirti susitarimą ir realų susirūpinimą keliantį Irano balistinių raketų programos vystymą bei Irano vaidmenį augant įtampai regione. Ministrai taip pat sutarė dėl papildomų ribojančių priemonių Šiaurės Korėjai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)