„Visas šis laikotarpis, kuris yra pavardintas įvairiai - autokratiniu valdymu, skyriaus nuomonės manipuliavimu, visas šis laikotarpis emocine prasme yra visiems mums nelengvas, tame tarpe ir man. Neseniai kalbėjęs su prancūzų socialistais, išgirdau apibendrinimą po pralaimėtų prezidento rinkimų, socialistams tai yra kaip epochos pabaiga. Šiandien mūsų bičiulių, turinčių milžinišką patirtį (…), premjero pareigų už nugaros pasitraukimas taip pat simbolizuoja tam tikros epochos pabaigą“, - kalbėjo G. Paluckas.

Partijos pirmininkas situacijos partijoje nedramatizuoja.

„Situacija nėra tiek dramatiška kiek bandoma ją parodyti, atvirkščiai bendraudamas visuomenėje, skyriuose, aš jaučiau ir jaučiu didelį palaikymą“, - sakė G. Paluckas.

Jo vertinimu, problemos prasidėjo tuomet, kai buvo pažeisti esminiai demokratijos principai formuojant 2016 metų Seimo rinkimų sąrašą, kuris nebuvo reitinguotas.

Pats G. Paluckas save laiko ne autokratu, o demokratu, ir paaiškino besivadovaująs sąmoningu siekiu net sudėtingiausius klausimus nešti į skyrius.

„Šiandien aš džiaugiuosi, kad partijos nariai priėmė tokį sprendimą, toks sprendimas buvo galimas jau tada, kai Linas Linkevičius nesutikdamas su partijos nuomone priėmė tokį sprendimą, tačiau šiek tiek apmaudu, kad patys mūsų partijos bičiuliai nedalyvauja, norėčiau pasakyti vieną paprastą dalyką: aš mokiausi politinės vadybos iš geriausių, iš Algirdo Butkevičiaus, Gedimino Kirkilo, Juozo Bernatonio. Todėl baigdamas savo kalbą aš norėčiau jiems padėkoti“, - kalbėjo G. Paluckas.

A. Butkevičius situaciją lygino su „Brexit“

Buvęs partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, kurio kreipimąsi perskaitė Antanas Vinkus situaciją partijoje lygino su „Brexit'u“.

„Demokratija nėra žaisliukas, su ja negalima žaisti, šiandien visiems aišku, kad tas, kuris populizmo vardan tai inicijavo, sukėlė dramatiškas neatitaisomas pasekmes. Dabar mūsų partijoje yra keblioje (…) padėtyje“, - teigė A. Butkevičius.

Jo vertinimu, buvo klaida nelaukti, kaip valstiečiai-žalieji reaguos į socialdemokratų pasiūlymus.

„Mums jau pristatytas kitų metų biudžeto projektas, ir tai – aiškiai socialiai orientuotas biudžetas. Didinamas NPD ir minimali alga, vaiko pinigai bus mokami visiems vaikams, pradedančiam smulkiajam verslui bus suteikiamos mokesčių atostogos, prabangus turtas bus apmokestinamas progresiškai, savivaldybėms finansavimas didėja 10 proc., (…) valstiečiai atsižvelgė į mūsų pastabas išlaikyti 9 proc. PVM lengvatą šildymui, (…) aš negalėčiau balsuoti prieš tokį biudžetą“, - teigė A. Butkevičius.

Pasak jo, kiekvieno nario palikimas partijoje yra nuostolis, o jau du nariai paliko partiją.

„Tai labai rimtas ženklas, sugriauti labai lengva, o pastatyti gali nelikti ant ko“, - teigė A. Butkevičius.

DELFI primena, kad iš partijos prieš tarybos posėdį pasitraukią pareiškė aštuoni socialdemokratų „maištininkai“ Gediminas Kirkilas, Algirdas Butkevičius, Juozas Bernatonis, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Andrius Palionis, Artūras Skardžius, Rimantas Sinkevičius. Vienintelis Antanas Vinkus pasiryžo laukti partijos skyriaus sprendimo.

Pasitraukią partijos nariai savo pareiškime neatmetė galimybės po dvejų metų grįžti į partiją, jei ji bus išlaikiusi socialdemokratines vertybes.