Kodėl sovietinė valdžia ėmėsi smurto? Kokios buvo šio įvykio pasekmės? Ir kas šios jaunos merginos, įamžintos KGB archyvuose atsidūrusioje nuotraukoje? Atsakymus į šiuos klausimus sužinosite, jei šį šeštadienį 15:15 įsijungsite LRT televiziją ir žiūrėsite „Mes nugalėjom“!

1988 m. atmosfera Lietuvoje laisvėjo kone dienomis. Vasarą pirmuose Sąjūdžio mitinguose šmėkštelėjusi viena kita vėliava, vis drąsesni vieši pasisakymai, pusę Lietuvos pasiekianti nelegali Sąjūdžio spauda ir štai oficiali valdžia pajunta, kaip vadelės po truputį išsprūsta iš rankų. Lietuva žingsnis po žingsnio ėjo Nepriklausomybės atkūrimo link ir to negalėjo nepastebėti visus įvykius ir vyraujančias nuotaikas akylai stebėjusi KGB.

Rugsėjo 28-oji išaušo giedra ir šilta. Niekas nė neįtarė, kad dar daugelį metų ji bus prisimenama kaip „bananų balius“. Šios nuotraukos herojės ir tūkstančiai kitų žmonių tądien pirmą kartą paragavo bananų. Deja, ne sovietmečiu deficitine preke buvusių vaisių, o guminių lazdų kirčių...

Vytautas Bogušis, disidentas, LLL narys, atsimena neilgai trukusį mitingą – pasakius įžanginę kalbą ir padeklamavus Brazdžionio eilėraštuką, megafonas buvo perduotas Antanui Terleckui. Šis pradėjo savo kalbą nuo didingos Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės praeities ir... užstrigo megafonas. Kaip tik tuo metu į aikštę įsiveržė OMON (otriad miliciji osobova naznačenija – ypatingos paskirties milicijos būriai). „Pradėjo susirinkusiuosius plakti ir visi pasitraukė link Sereikiškių parko“, – pasakoja buvęs disidentas.

Andrius Tučkus, kitas LLL narys, atsimena, jog mitingą organizavę bendražygiai negalvojo apie gresiantį smurtą. „Terleckas džiaugėsi, kad labai greitai bėgo ir tuo metu dar vikrus buvo. Jis išlaviravo, bet per nugarą gavo kelis kartus su lazdomis. Sakė, nesmarkiai, bet gavo“, – teigia A. Tučkus. Patį Andrių, po mitingo grįžtantį namo, pradėjo sekti įtartini vyrai, sėdėję automobilyje „Žiguliai“. Prasidėjo įtemptos gaudynės Vilniaus gatvėmis – Laisvės Lygos narys bėgo nuo kelių įtartinų tipų, neabejotinai susijusių su sovietine valdžia…

Kaip baigėsi šios gaudynės? Kam atsirūgo „bananų balius“? Ir kas tos jaunos merginos, užfiksuotos šioje mįslingoje nuotraukoje? Atsakymus išgirsite jau greitai – šį šeštadienį 15:15 per LRT televiziją – „Mes nugalėjom“!