Kaip portalui LRT.lt sakė LSDP komunikacijos skyriaus vadovė Eglė Samoškaitė, manifestas „Už teisingą, klestinčią ir įvairialypę Lietuvą“ jau buvo ruošiamas kurį laiką po naujo partijos pirmininko Gintauto Palucko išrinkimo, kuris į partijos pirmininko rinkimus ėjo su atsinaujinimo vėliava.

„Praėjusioje Seimo kadencijoje dažnai buvo keliamas klausimas, ar Lietuvos socialdemokratų partija iš tiesų yra socialdemokratų, kiek jos veiksmuose bei ideologijoje socialdemokratijos bei kairumo“, – priežastis, kodėl atsirado tokio dokumento poreikis, vardijo E. Samoškaitė.

Jos teigimu, tai labiau pačiai partijai, siekiančiai atsinaujinti ne tik žmonėmis, bet ir idėjomis, skirtas dokumentas. Tai įžanga į naują partijos programą, apie kurią socialdemokratai, pasak E. Samoškaitės, pusę metų diskutuos ir teiks savo siūlymus, kurie bus aptarti taryboje arba kitose partijos institucijose.

Naujų teiginių nemato

Partijos senbuvis, Socialdemokratų frakcijos Seime narys G. Kirkilas kalbėdamas LRT.lt pabrėžė, kad partija savo programą jau turi, o naujasis manifestas, jo teigimu, iš esmės nieko naujo nepasako.

„Naujų teiginių aš nemačiau. Dauguma teiginių jau yra mūsų programoje. Ten yra filosofinių pamąstymų apie klasių kovą ir panašiai, bet aš galvoju, kad tai nėra realus žingsnis į priekį, veikiau atgal“, – sako politikas.

Vertindamas dokumentą kaip partijos pirmininko atsaką į kritiką, neva G. Paluckas, sulaukęs tarybos sprendimo nutraukti koalicijos sutartį su „valstiečiais“, partijos nariams nepasiūlė tolimesnių veiksmų plano, G. Kirkilas tvirtino, kad manifestas nėra joks planas.

„Tai tam tikras moralinis dokumentas, kuris bus ilgai diskutuojamas, galbūt tuo metu, kai LSDP turės valdžią, kaip nors gali būti panaudojamas. Iš dalies gali būti [panaudojamas] ir esant koalicijoje, bet tai tikrai nėra planas“, – teigia Seimo narys.

Politologė: gražu, bet tik tiek

Nieko naujo manifeste neperskaičiusi teigia ir politologė Rima Urbonaitė. Ji abejoja, kad ką nors įdomaus šiame 12 puslapių dokumente rastų ir rinkėjas. Politologės teigimu, manifeste aptariamos problemos Lietuvoje yra tiek įsišaknijusios, kad kalbėjimas apie jas niekada nebus naujas.

Iš kitos pusės, jie kaltino, kad „valstiečiai“ pasisavino socialdemokratų darbotvarkę. Tai ar dabar jau jūs nebandote bėgti paskui „valstiečius“, kurie pirmiau jūsų sugrąžino tą darbotvarkę į viešumą“, – klausimą socialdemokratams kelia R. Urbonaitė.

Rima Urbonaitė
Ji pastebi, kad, nors manifestas atitinka socialdemokratijos kanonus, jame daug teiginių, kurie skamba gražiai, tačiau lieka neaišku, nei kaip žadama juos įgyvendinti, nei kas bus tie naujieji socialdemokratai.

„Kalbėti apie naujuosius socialdemokratus dar yra pernelyg optimistiška. Aš dar nežinau, kas yra tie naujieji socialdemokratai. Kol kas tai tik G. Palucko kalbos, o kas stovi šalia G. Palucko, kas yra jo komanda – kol kas mįslė, kurios patys socialdemokratai ir G. Paluckas nesugeba įminti, nes tų žmonių, panašu, dar trūksta. Gražu, bet tik tiek“, – LRT.lt teigia politologė R. Urbonaitė.

„Jeigu pažiūrėtume į ankstesnes partijos rinkimų programas, ten visa tai irgi būdavo, tiktai niekada realybėje prie to net nebūdavo priartėjama“, – sako R Urbonaitė.

Anot politologės, sunku kalbėti ir apie ilgalaikę dokumento vertę, nes jis per daug susijęs su šiandienos politinėmis aktualijomis.

„Atkreipkime dėmesį, kad konkrečiai nebuvo paminėta nė viena partija, tik „valstiečiai“. Tai klausimas, ar tai yra partijos ilgametės krypties nurodymas, nes jeigu kituose rinkimuose nebelieka „valstiečių“, tai šis manifestas kai kuriose vietose nebetenka prasmės ir logikos.