„Pasakysiu tiesiai, iš tikrųjų tie tokie šilti ir draugiški kvietimai yra. Bet aš manau, kad mes šiandien turime susifokusuoti ties darbais, kuriuos visi turime padaryti, ir man atrodo, kad visuomenė pavargo nuo visų tų ginčų, derybų, kvietimų, perbėgimų ir taip toliau. Manau, kad daliai žmonių gal net ir sunku suprasti, kodėl tu negali būti vienoj ar kitoj frakcijoj ir išeini, daliai žmonių tai net neįdomu. Aš niekur šiuo metu neplanuoju eiti“, – BNS antradienį sakė D. Šakalienė, paklausta, ar buvo kviečiama grįžti į Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją Seime.

D. Šakalienė šiuo metu yra opozicinio Liberalų sąjūdžio frakcijos narė. Į šią frakciją iš „valstiečių“ parlamentarė perėjo šių metų birželį.

„Norėčiau padaryti kiek įmanoma daugiau tų darbų, dėl kurių aš atėjau. Tai tikrai ačiū už kvietimus. Aš tikiuosi, kad jie gali būti tiesiog palaikymas tų darbų, dėl kurių mes turime sutarimą, bet niekur nereikia eiti“, – pridūrė D. Šakalienė.

Paklausta, ar sulaukė paties R. Karbauskio kvietimo vėl dėtis prie „valstiečių“, D. Šakalienė atsakė: „Tarkim, taip. Ne pastarosiomis dienomis“. Ji taip pat užsiminė sulaukusi kvietimų iš įvairių frakcijų.

R. Karbauskis: kas ją galėjo kviesti?

Tuo metu R. Karbauskis neigia kalbėjęs su D. Šakaliene apie grįžimą į Valstiečių ir žaliųjų frakciją.

„Niekas niekada su D. Šakaliene nešnekėjo apie jos grįžimą į Valstiečių ir žaliųjų frakciją. Nežinau, kas šitokius gandus skleidžia. Bet tai yra gandas, kuris neturi jokio pagrindo iš viso. Net minties jokios nebuvo mūsų partijoje“, – BNS antradienį sakė R. Karbauskis.

Paklaustas, ar anksčiau toks pokalbis yra buvęs, R. Kabauskis ir tai paneigė.

„Ne, ne, ne. Aš tik jei kada nors kalbėjau, tai kalbėjau anksčiau, kai ji pasirinko Liberalų sąjūdžio frakciją, kad tai yra klaida, dėl to, kad manau, kad ateityje tie įvykiai, kurie susiję su bylomis ir taip toliau, gali reikšti, kad paprasčiausiai bus labai nepatogu Seimo narei, kuri niekaip nėra susijusi su partijos bėdomis, prisiimti moraliai atsakomybę“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Užsiminus, jog pati parlamentarė patvirtino buvusi kviečiama grįžti į „valstiečių“ gretas, R. Karbauskis stebėjosi: „Kas ją galėjo kviesti? Pasakykit man tą žmogų? Ne, ne, ne. Niekada. Tai niekaip negali būti svarstoma nei moralės, nei jokia kita prasme. Konfliktas, kuris buvo tarp frakcijos narių, kad dabar svarstyti tai kažkokiam kontekste... ne... ne... jokių variantų nėra, nes niekas mūsų frakcijoje tokiam sprendimui nepritartų. Tai kaip aš galiu siūlyti tokį dalyką?“

„Dar sykį pakartosiu, kad jei šnekėjau kada nors, tai šnekėjau, kad Mišri grupė yra tas pasirinkimas, kuris galbūt būtų teisingiausias jos atžvilgiu. (...) Gal po to (po Liberalų sąjūdžiui pateiktų įtarimų – BNS) dar šnekėjau, kai buvo ta byla, kad aš priminiau, kad jos sprendimas buvo neteisingas. Toks pokalbis galėjo būti“, – teigė „valstiečių“ vadovas.

Rugsėjo pabaigoje teisėsaugai politinės korupcijos byloje pateikus įtarimus Liberalų sąjūdžiui kaip juridiniam asmeniui, D. Šakalienė pareiškė nepaliksianti šios partijos, nes tai reikštų jos nuosprendį dar prieš teismui paskelbiant savąjį. Teisėsauga, be kita ko, įtaria, kad buvęs liberalų vadovas Eligijus Masiulis ir buvęs Seimo narys Šarūnas Gustainis kyšius iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimundo Kurlianskio galėjo imti partijos naudai.

Šių metų birželį D. Šakalienė paliko „valstiečių“ frakciją teigdama, kad nepavyko suartinti šios partijos ir jos nuostatų, vertybės „skiriasi šviesmečiais“. Šis sprendimas tuo metu papiktino „valstiečių“ frakcijos atstovus. Seimo pirmininkas Viktoras Panckietis D. Šakalienės perėjimą taip pat vadino labai negarbingu, nes į Seimą parlamentarė buvo išrinkta su „valstiečių“ sąrašu ir besinaudodama Valstiečių ir žaliųjų sąjungos parama.

„Sprendimus priimsime, net jei neturėsime 71 balso“

Anot R. Karbauskio, valdančiųjų skaičius Seime paaiškės, kai išsispręs situacija Socialdemokratų partijoje. Vienuolika šios partijos atstovų Seime pasirašė deklaraciją dėl koalicijos su „valstiečiais“, tuo metu šeši frakcijos nariai pakluso partijos tarybos sprendimui trauktis iš koalicijos. Jei Socialdemokratų frakcija skiltų, valdantieji gali netekti formalios 71 balso daugumos Seime.
R.Karbauskis tikina, kad valdantieji bet kuriuo atveju turės pakankamai balsų Seime.

„Formaliai žiūrint, kadangi Lietuvos lenkų rinkimų akcija nėra opozicija, tai dėl sprendimų priėmimo nekils jokių problemų, net jei teoriškai neliktų 71 balso. Nes Europos parlamentuose iš tikrųjų yra taip sakoma, kad jei opozicija tampa didesnė nei pozicija, tai ta pozicija atsiranda mažumoj. Bet šiuo atveju mums tas net negrėstų, net jei išeitų iš Socialdemokratų frakcijos ir septyni, ir aštuoni, ir devyni žmonės. Dabar siekti 71 dėl to pačio skaičiaus nematau prasmės. Vadinkite mus kaip norit, mes sprendimus priiminėsime nesunkiai, dar net lengviau nei buvo iki šiol“, – svarstė „valstiečių“ lyderis.

Tačiau apie valdančiųjų balsų paieškas yra patvirtinęs „valstiečių“ frakcijos narys Justas Džiugelis. Jis pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė sužinojęs, kad „dėl tos pačios mylimos šalelės į Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją kviečiamas žmogus, per pastaruosius metus įrodęs, jog dėl valdžios troškimo yra pasiruošęs paminti moralines normas“.

„Todėl tvirtai pareiškiu – jeigu tas žmogus prisijungs prie frakcijos, balsų santykis vis tiek nepasikeis, nes tą pačią dieną aš pasitrauksiu. Juk yra padorumo riba, kurios peržengti nevalia“, – rašė J. Džiugelis, neįvardydamas konkretaus politiko, kurio atžvilgiu kelia sąlygą.

Valdančioji „valstiečių“ frakcija Seime turi 56 parlamentarus, socialdemokratų – 19 narių. Socialdemokratų partijos tarybai nusprendus trauktis iš koalicijos, premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, jog ieškos paramos tardamasis su kitomis partijomis Seime – Lietuvos lenkų rinkimų akcija bei „Tvarka ir teisingumu“.