Naujienų portalas LRT.lt gavo socialdemokrato V. Andriukaičio laišką, adresuotą Seimo socialdemokratams: Gediminui Kirkilui, Algirdui Butkevičiui, Juozui Bernatoniui, Irenai Šiaulienei, Andriui Palioniui, Rimantui Sinkevičiui ir kitiems maištininkams.

Laiške V. Andriukaitis kritikavo Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narius, kad šie neatvyko šeštadienį į Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Etikos ir procedūrų komisijos posėdį.

„Jūsų neatvykimas į šios komisijos posėdį – nedovanotina klaida. Juk demokratinė teisinės valstybės taisyklė reikalauja: jei tave kviečia į teismą – ateik! Tai galioja ir tais atvejais, kai kviečiama į Etikos komisiją. [...] Jūs praleidote progą išdėstyti savo argumentus; jūs parodėte nepagarbą Statuto normoms. [...] Kas jums patarė taip elgtis? Ar tikrai galima dėl buvimo valdančiojoje koalicijoje numoti ranka į giliuosius demokratinio socializmo etinius principus?“ – laiške klausė V. Andriukaitis.

Eurokomisaras partiečių teiraujasi, ar dėl buvimo koalicijoje ir užimamų postų galima griauti LSDP politinę ateitį.

„Jūs turėjote teisę siūlyti išlikti koalicijoje, turėjote teisę apeliuoti į tai, kad sprendimas būtų persvarstytas, bet neturėjote teisės peržengti raudonų linijų – Statuto, netgi jei, jūsų manymu, Taryba pažeidė Statutą, priimdama tokį sprendimą. Atsakyti Statuto pažeidimu – ne kelias, ne taktika ir ne strategija!“ – piktinosi V. Andriukaitis.

Jis sukritikavo kalbas ir apie laisvus Seimo nario mandatus. Pasak ilgamečio LSDP nario, frakcijos nariai laisvai įstojo į LSDP ir pasirašė pasižadėjimą laikytis Statuto ir programos, laisvai dalydavo LSDP rinkimų į Seimą sąraše.

„Negi kas nors jus vertė tai daryti? Tad laisvai susibūrėte ir į LSDP frakciją. Bet ar dabar, pažeisdami Statutą ir savo laisvai duotus įsipareigojimus, galite manipuliuoti laisvu Seimo nario mandatu sau naudingu žingsniu ir padėties pateisinimu?“ – tęsė V. Andriukaitis.

Politiko žodžiais, per rinkimus LSDP negavo rinkėjų mandato būti vykdomojoje valdžioje – partija liko trečia. Rinkėjų praradimai, pasak V. Andriukaičio, yra dideli, o LSDP ateitis tampa sudėtinga, tad esą reikėjo būti konstruktyvioje opozicijoje.

„Bet sprendimas buvo priimtas kitoks, o po to labai prastai susiderėta dėl koalicijos ir portfelių, vėliau – tikra kakafonija Seime ir vyriausybėje, o pagaliau – staigus sprendimas nutraukti koaliciją ir dar blogesnė pabaiga su susipriešinimu ir dalies jūsų klaidingais veiksmais, vedančiais prie Jūsų atskilimo! Visa tai įvyko, nors aš siūliau kitokią LSDP taktiką“, – laiške frakcijos nariams rašė V. Andriukaitis.

Jis Seimo socialdemokratams pasiūlė sustoti ir pripažinti padarius klaidingą sprendimą. Pasak V. Andriukaičio, dar galima sutikti su Etikos ir procedūrų komisijos išvadomis bei pripažinti padarius statutines klaidas, prašyti švelnesnių sankcijų, pasiliekant LSDP gretose.

„Rašau atvirai, nes man – ne tas pats! Daug metų praleista kartu darbuojantis. Įsigilinkime į liaudies išmintį: „Kai Dievas nori nubausti, jis atima protą“. Ar tikrai neatrodo, kad šioje situacijoje taip ir yra? Atsikvošėkime. Mums būtina šioje kritiškoje situacijoje rasti subalansuotus sprendimus. Ir dar nevėlu tai padaryti. Vėlu bus po LSDP Tarybos galutinio sprendimo. Bet tada nesakykite, kad niekas jums nesiūlė elgtis kitaip“, – teigia V. Andriukaitis.

Andriukaitis: gali būti labai skaudu

LRT.lt kalbintas V. Andriukaitis teigė, jog jo pagrindinis siūlymas – kad iki partijos tarybos posėdžio visi ieškotų sprendimų, o tie partijos nariai, kurie pažeidė statutą, to neturėtų kvestionuoti.

„Mano įsitikinimu, statutas pažeistas. Didelė klaida buvo neatvykti į komisijos posėdį. Tai yra didžiulė klaida, jau nekalbu apie etinius dalykus“, – teigė V. Andriukaitis.

Jo žodžiais, negalima manyti, kad dauguma skyrių klysta, o tie, kurie yra frakcijoje, – ne: „Nuomonės demokratinėje partijoje turi skirtis ir gerbiu visas nuomones. Jie nebalsavo už koalicijos atšaukimą – gerai, bet viskas – sprendimai priimti. Nepalaikiau ėjimo į koaliciją, bet buvo priimtas sprendimas į ją eiti. Po sprendimo priėmimo yra du keliai – netrukdyti vykdyti sprendimą arba jį vykdyti.“

Pasak V. Andriukaičio, Seimo socialdemokratai sukomplikavo savo padėtį, o jei jie ir toliau manys, kad yra teisūs, o kiti – ne, tuomet tarybos sprendimas jų atžvilgiu esą bus neabejotinas. „Taryba patvirtins komisijos išvadas ir tada bus labai skaudu“, – pridūrė V. Andriukaitis.

Politiko teigimu, būtent taryba ir nuspręs, ar frakcijos nariams bus pritaikytas nušalinimas, ar pasielgta kaip nors kitaip. „Arba įvyks dalies atskilimas. Šiandieninio konservatoriaus Rimanto Dagio vadovaujami buvo atskilę 6 ar 7 nariai 1999-aisiais, jie formavo savo atskirą frakciją, ir tai turėjo sudėtingų pasekmių. Aš žinau, ką tai reiškia“, – LRT.lt komentavo V. Andriukaitis.

Šeštadienį posėdžiavusi LSDP Etikos ir procedūrų komisija rekomendavo šalinti iš partijos bendrai pozicijai trauktis iš koalicijos pasipriešinusius Seimo socialdemokratus. Galutinį sprendimą dėl sankcijos priims taryba. Ją sušauks spalio 10 dieną vyksiantis prezidiumas.

Deklaraciją dėl frakcijų koalicijos pasirašė 11 Seimo socialdemokratų frakcijos narių.