„Jam skirta 30 parų arešto, kurį jis atliko laukdamas nuosprendžio. Kardomajame suėmime išbūtas laikas įskaitytas į bausmę“, – BNS sakė teismo administracijos sekretorė Audronė Matusienė.

Teismas Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinę įpareigojo organizuoti užsieniečio išvykimą iš Lietuvos, jam grąžintas pasas.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras Linas Frančiakas BNS sakė, kad į teismą nuosprendžio paskelbimą Rusijos pareigūną konvojavo policija, po nuosprendžio paskelbimo R.Peregudas perėjo pasieniečių žinion, jie jį palydės iki valstybės sienos, kur Rusijos pilietis bus perduotas savo šalies pareigūnams.

„Artimiausiu metu jis bus perduotas, vyksta procedūra, jis negali būti Lietuvoje“, – BNS sakė prokuroras L.Frančiakas.
Prokuroras R.Peregudui siūlė skirti 60 parų arešto.

„Teismas skyrė bausmės vidurkį, tai nėra maža bausmė analogiškose bylose. Dėl skundimo šiandien dar negaliu pasakyti, apskundimui yra 20 dienų, su nuosprendžiu nesu pilnai susipažinęs. Berods, lengvinančia aplinkybe teismas pripažino, kad asmuo gailisi ir pripažino kaltę“, – BNS sakė prokuroras.

Kaltintojas teigė teismo prašęs atkreipti dėmesį, kad sieną pažeidė ne paprastas pilietis, o pasienietis, kuris turėjo rūpintis sienos apsauga.

Pagal Lietuvos Baudžiamąjį kodeksą, už neteisėtą sienos perėjimą galima bausti bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Rusijos piliečiui prokuroras siūlo švelnesnę bausmę, nes jis pripažino kaltę.

Kaltinamasis pripažino savo kaltę. Jis teismui paaiškino, kad buvo pasiklydęs. R.Peregudas tikino klaidžiojęs visą naktį ir paryčiui išėjo prie upės, ją perplaukė ieškodamas pagalbos, neturėdamas tikslo patekti į kitą šalį.

Prokuratūros teigimu, įtariamasis dirba Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) Pasienio tarnyboje.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamasis rugsėjo 9 dieną Šakių rajone, saugomame pasienio ruože tyčia perplaukė Šešupės upę, jos viduriu eina Lietuvos ir Rusijos valstybių siena.

Prokuroro teigimu, kaltinamasis prisipažino padaręs nusikaltimą ir paprašė teismo nagrinėti bylą pagreitinto proceso tvarka.

Vaikino sulaikymo dieną Rusijos pasienio pasienio įgaliotinis generolas majoras N.E.Pančenko lietuviams atsiuntė kelis skirtingus prašymus, prašydamas paleisti įtariamąjį, rodo BNS gauti dokumentai.

Pirmajame laiške Rusijos generolas vaikiną apibūdino tiesiog kaip Rusijos pilietį ir įtikinėjo, kad jis pats ir jo motina turi rimtų sveikatos problemų. Lietuvių šis laiškas neįtikino perduoti Rusijos pilietį, ir po kelių valandų pareigūnus pasiekė dar vienas generolo N.E.Pančenko laiškas. Jame pripažįstama, kad atplaukęs vaikinas yra „Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) Pasienio valdybos pareigūnas Kaliningrado srityje“.