Kaip rodo DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ rugsėjo 19–28 dienomis atlikta apklausa, partijų, asmenybių ir Vyriausybės veiklos vertinimo pokyčiai per mėnesį buvo nežymūs ir neviršijo 3,1 proc. tyrimų rezultatų paklaidos.

Apklausos duomenimis, per mėnesį Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) reitingas pasikeitė nuo 16,3 proc. iki 17 proc., Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) – nuo 15,9 proc. iki 16,6 proc., Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) – nuo 11,3 proc. iki 9,1 proc., Liberalų sąjūdžio – nuo 6,8 proc. iki 5,7 procento. Kitos partijos neperžengia 5 proc. rinkimų į Seimą ribos.

Tarp tinkamiausių užimti premjero postą toliau pirmauja Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis, jo vertinimas per mėnesį pakito nuo 23 proc. iki 24,2 proc., antras yra TS–LKD lyderis Gabrielius Landsbergis, šio vertinimas pasikeitė nuo 7,8 proc. iki 9,8 procento.

Didžiausias teigiamas pokytis tarp asmenybių buvo užfiksuotas iš viešojoje erdvėje aktyviai nesireiškiančios europarlamentarės socialdemokratės Vilijos Blinkevičiūtės vertinimų, jie pasikeitė nuo 4,2 proc. iki 6,8 procento.

Vyriausybės vertinimas irgi pakito nežymiai. Rugpjūtį Vyriausybės veiklą teigiamai ir greičiau teigiamai vertino 33,2 proc., o neigiamai ir greičiau neigiamai – 58 proc., o rugsėjį – atitinkamai 32,5 proc. ir 60 procentų. Nežinančiųjų dalis pasikeitė nuo 8,8 proc. iki 7,5 procento.

Nebuvo prielaidų atsirasti staigiam pokyčiui

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, politologas Mažvydas Jastramskis paaiškino, kad reitingai kinta, kai įvyksta koks nors staigus pokytis – prie kurios nors partijos prisijungia ryški figūra arba kyla politinis skandalas. Taip pat gali būti stebima ilgesnė reitingų erozija.

Mažvydas Jastramskis
„Šis dalykas per mėnesį nepasikeitė. Buvo matyti akivaizdus valstiečių smukimas, bet paskui padėtis tapo stabilesnė, taip pat buvo pastebimas nedidelis konservatorių pakilimas, bet dabar pirmoje, antroje vietoje yra dvi partijos ir jos tikriausiai žmonių suvokiamos kaip alternatyvos – didžiausia Vyriausybės partija ir didžiausia opozicijos partija“, – sakė M. Jastramkis.

Pasak politologo, socialdemokratams žinia, kad jie nė vienoje pusėje nematomi tarp pagrindinių alternatyvių pasirinkimo variantų, nėra geras ženklas.

„Vienaip ar kitaip socialdemokratams, kad jie yra trečioje vietoje, nėra geras ženklas. Tai reiškia, kad jie nematomi tarp dviejų pagrindinių Lietuvos alternatyvų. Tačiau vieno ar dviejų procentų paklaida nėra taip svarbu“, – sakė M. Jastramskis.

Po truputį krenta dviejų partijų vertinimas

Mykolo Romerio universiteto dėstytoja politologė Rima Urbonaitė taip pat pastebėjo, kad iš esmės vertinimų pokyčių per mėnesį nebuvo.

„Matome 2,2 proc. socialdemokratų kritimą, tačiau neviršijama paklaidos riba, kuri yra 3,1 proc. Bet 1,5 proc. kritimas buvo ir birželį ir liepą, todėl nuo birželio tas pakritimas – nuo 12,8 proc. iki 9,1 proc., tai nėra drastiški pokyčiai, bet mes turime šiek tiek daugiau nei 3 proc. pokytį“, – atkreipė dėmesnį R. Urbonaitė.

Rima Urbonaitė
Panašias tendencijas politologė įžvelgė ir kalbėdama apie Liberalų sąjūdžio reitingus. „Dabar kritimas yra nedidelis – 1,1 proc., ir dabartinis rezultatas – 5,7 proc., nors jų yra turėta ir 7,5 proc. birželį. Nėra dramatiško kritimo, tačiau, pagal „Spinter tyrimų“ duomenis, jau kurį laiką matau, kad šitos dvi partijos turi minusiuką. Reikėtų žiūrėti, ar tos tendencijos išsilaikys“, – sakė R. Urbonaitė.

Pirmosiose reitingų pozicijose, pasak politologės, ryškių tendencijų nėra. „Valstiečių reitingai tapo stabilūs, ir, jei neįvyks kas nors labai rimto, tai, manau, tokie gali ir laikytis. Tėvynės sąjungos reitingai irgi stabilūs“, – sakė R. Urbonaitė.

Politologė atkreipė dėmesį, kad išaugo nežinančiųjų, už ką balsuoti, dalis. Rugpjūtį jų buvo 6,9 proc., rugsėjį – 11,3 procento.

„Tai irgi nėra labai drastiški pokyčiai, bet reikėtų atkreipti dėmesį ateityje, ar šitas rodiklis nedidės. Nes jeigu didėja nusivylimas, nevyksta rinkėjų mainai tarp partijų, paprastai didėja šitas skaičius, – tų, kurie nebalsuotų arba nežino, už ką balsuotų“, – sakė R. Urbonaitė.

S. Skvernelio situacija tapo stabili

Tarp tinkamiausių visuomenės veikėjų į premjerus pirmoje vietoje išlieka S. Skvernelis. Jo situacija, pasak politologės, panašu, stabili.

Didžiausias pokytis per mėnesį užfiksuotas žiūrint į pernelyg viešojoje erdvėje nesimatančios europarlamentarės socialdemokratės V. Blinkevičiūtės vertinimus. Rugpjūtį ją tinkamiausia užimti premjero pareigas laikė 4,2 proc., o rugsėjį 6,8 proc. apklaustųjų.

„Jos kažko ypatingo nedarymas leidžia jai palaikyti reitingą. V. Blinkevičiūtė asocijuojasi su didesnėmis pensijomis, išmokomis ir stabilumu, o kadangi patys socialdemokratai tuo nepasižymi, ji turi tokį gerą globėjos įvaizdį“, – sakė R. Urbonaitė.

Daugiau neigiamas Vyriausybės veiklos vertinimas politologės nenustebino. „Natūralu, kad daugiausia kritikos sulaukia tie, kurie yra valdžioje. Apskritai tikriausiai būtų neįtikėtina, kad lietuviai Vyriausybės darbą vertintų daugiau teigiamai“, – sakė R. Urbonaitė.

Pasak politologės, Vyriausybės reitingų kaita priklausys nuo to, kaip ji veiks ir kokius sprendimus priims.

„Spinter tyrimų" rugsėjo 19–28 dienomis atliktame tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu. Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją.

Tyrimo metu buvo apklausti 1008 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose. Tyrimo rezultatų paklaida – 3,1 procento.

CITUOJANT NUORODA Į „DELFI“ IR „SPINTER TYRIMUS“ BŪTINA!