Ministerijos parengtame Vyriausybės nutarimo projekte, kuris bus svarstomas per kitos savaitės posėdį, teigiama, kad šiuo metu valstybinės žemės sklypai perduodami savivaldybėms Vyriausybės nutarimais.

„Siekiama supaprastinti valstybinės žemės sklypų pardavimo savivaldybėms procedūras – atsisakyti Vyriausybės dalyvavimo procese ir sklypus perduoti Nacionalinės žemės tarnybos vadovo sprendimu, suderintu su Žemės ūkio ministerija“, – rašoma dokumente.

Teigiama, kad sklypų perdavimo procesas, šiuo metu trunkantis apie septynis mėnesius, sutrumpėtų iki pusantro mėnesio.

Ministrų kabinetas birželio pradžioje nepritarė Seimo nario liberalo Simono Gentvilo pasiūlymui perduoti valstybinės žemės patikėjimo funkciją miestų ir rajonų savivaldybėms. Tuomet žemės ūkio ministras Bronius Markauskas teigė, kad valstybinės žemės valdymo decentralizavimas prieštarautų ir Konstitucijai, ir sukurtų prielaidas korupcijai savivaldoje.

Šiuo metu visos valstybinės žemės patikėtinė yra Nacionalinė žemės tarnyba, turinti teisę šią žemę perduoti kitiems asmenims naudotis neatlygintinai, nuomoti ar nutraukti nuomos sutartis, taip pat parduoti ar perimti bei tapti žemės bendraturčiu. Galutinius sprendimus dėl žemės perdavimo turi priimti Vyriausybė.

Šiuo metu žemės ūkio ministerija ieško naujo Nacionalinės žemės tarnybos vadovo po to, kai dėl interesų konflikto rugpjūčio pabaigoje atleistas įstaigos vadovas Danielius Kuprys.