„Susidomėjome Jūsų rašytu straipsniu „Tikrasis veidas pasirodė vos tėvams uždarius duris: įrašė, kaip auklė elgiasi su trimečiu“. Valstybinės Darbo inspekcijos Vilniaus skyriuje pradėtas tyrimas dėl galimų darbo teisės pažeidimų“, – DELFI informavo vyr. darbo inspektorius Justas Valaskevičius.

Redakciją taip pat pasiekė ir vienos mamos laiškas, kuriame ji tikina, kad aptariama auklė Nadezda prieš 7-erius metus galimai globojo ir jos vaikus. Pastaruosius 6-erius metus ji dirbo su šeima, kuri auklės darbu nusiskundimų neturi, tačiau jie nurodė ir negalintys jos pernelyg girti.

Savo ruožtu su DELFI istorija pasidalinusi mama tikino, kad per šias dienas pati auklė su ja daugiau taip ir nesusisiekė – jų ryšiai nutrūko.

Pastebėjo pasikeitusį sūnaus elgesį

DELFI primena, kad auklė Nadezda jos dukrą prižiūrėjo kelias savaites. Iš pradžių jokių įtarimų tėvams nekilo. Tiesa, situacija pasikeitė, kai kartu buvo paliktas jau kalbėti mokantis sūnus.

„Kilo įtarimų, kad kažkas ne taip, nes vaikas skundėsi, kad jį bara. Be to, pakito ir sūnaus elgesys – vakarais jis tapdavo labai nervingas, neįmanoma buvo susikalbėti, labai norėjo meilės. Nusprendėme pasekti, kaip su juo elgiasi auklė“, – pasakojo pašnekovė.

Nors jos įstatyta slapta kamera nustojo veikti po maždaug dviejų valandų, garsas buvo įrašinėjamas visą dieną.

„Buvome pakraupę, iš tikrųjų. Girdėti ir rusiški keiksmažodžiai, ir grasinimai. Iš to, ką girdėjome, supratome, kad vienam vaikui buvo pliaukštelėta, kitas – supurtytas, o gal ausis patempta, nes girdėti artėjantys žingsniai, šaukimas ir vaiko verksmas“, – sunkiai emocijas tvardė ji.

60-metė moteris vaikus ne tik plūdo įvairiausiais žodžiais, bet ir, įtariama, prieš juos smurtavo – slapta darytuose garso įrašuose girdėti ir smūgių garsai, kuriuos lydi vaikų verksmas.

Trimetį išvadino balvonu ir asilu, grasino išvaryti į rūsį

„Ką darai? Tu debiloidas. Tu trenktas biški? Tau smegenų trūksta?“, – tokiais žodžiais, girdėti įraše, auklė plūsta trimetį berniuką.

Pykčio protrūkio vaikas sulaukė iš vonios į kambarį atsinešęs mamos naktinius marškinius.

„Eik tu gydytis, balvonas. Nu tikrai trūksta... Asilas tu kažkoks. Asilas?“, – tęsia ji.

Fone girdėti purtomų marškinių garsai, galima įtarti, kad ji nevengė pastaraisiais trenkti vaikui, ir dar aiškiai visų žodžių ištarti negalinčio mažamečio balsas – berniukas nesupranta, kas vyksta.

„Ar tu girdi, ką aš tau sakau? Kaip duosiu dabar... Išvarysiu iš namų, nafik“, – pro sukąstus dantis iškošia auklė.

„Į lauką?“, – naiviai klusteli berniukas.

„Į rūsį!“, – griežtai nukerta moteris.

Riksmai – ir vos pusantrų metų mergaitei, įtaria ir smurtą prieš jos brolį

Ir tai – ne vienintelis atvejis, kai ji plūsta mažą vaiką. Tą pačią dieną įsiūčio berniukas sulaukė ir dėl to, kad nusprendė pažaisti.

Auklės jis vėl išvadinamas trenktu, šaukdama ji verčia jį žaislus surinkti. Tuoj pasigirsta bėgimo garsai, moteris mažametį pavadina bjaurybe.

„Bjaurybė?“, – šį žodį išgirdęs pakartoja berniukas.

Tuomet įraše girdėti pliaukštelėjimas, o paskui – vaiko cyptelėjimas ir graudus verksmas.

„Su šakute! Neliesk rankom! Su šakute valgyk, sakau!“, – visiškai nevaldydama savo emocijų auklė rėkia ir ant vos pusantrų metukų mergaitės.

Atsisakę paslaugų dar sulaukė pamokos, kokie blogi tėvai yra

Pašnekovės teigimu, auklė Nadezda dirba Vilniuje, jai – maždaug 60 metų, 15 iš jų ji prižiūri vaikus.

„Pirmadienį visą tai fiksavome, antradienį palaukėme, kol ji ateis į namus, kad susirinktų daiktus, kuriuos buvo palikusi, ir pasakėme, kad jos paslaugų atsisakome. Tiesiog pacitavome, ką ji sakė vaikams.

Ji dar bandė ginčytis, kad mes blogai darome, nes mažai mušame vaikus arba jų visai nemušame, kad juos reikia gerai prilupti, nes tik tada jie bus paklusnūs. Žodžiu, gavome pastabą, kad blogi tėvai esame, neįmanoma susikalbėti su vaiku“, – pasakojo mama.

Ji pripažino – yra subjektyvi, tačiau nė viena situacija nebuvo tokia, dėl kurios vaikus reikėtų apšaukti. Prieš priimdama auklę į darbą ji paskambino ir mamai, kurios vaiką anksčiau ši moteris prižiūrėjo, tačiau ši nurodė neturinti nei nusiskundimų, nei galinti auklę pagirti. Tai ir paskatino įsileisti svetimą žmogų į namus.

Pripažįsta kėlusi balsą ir pravardžiavusi

DELFI susisiekė ir su aptariama aukle Nadezda. Ši patvirtino dirbusi pas minimą šeimą ir buvusi atleista.

„Smurto tai tikrai nebuvo. Kalbėjomės su mama antradienį, buvau aš. Nesumokėjo man, tarp kitko, už antrą vaiką. Smurto kaip tokio nebuvo, bet kėliau balsą šiek tiek. Taip, buvo“, – pripažino ji.

Auklės teigimu, prižiūrėta mergaitė – nuostabi, tačiau jos vyresnysis brolis esą labai nepaklusnus. Pašnekovė net ėmė abejoti berniuko psichologine būkle.

„Su mažyte turėjau būti, bet visą laiką serga, serga, jis paliktas buvo. Na, tiek neklauso, kad neįmanoma. Bandžiau auklėti, kad surinktų žaislus, sesės neerzintų“, – kalbėjo moteris.

Paklausta, ar vartojo tokius žodžius kaip debiloidas, balvonas, asilas, trenktas Nadezda tai patvirtino: „Gal vieną kartą ir pasakiau, nežinau“.

Tikina, kad tai – pirmasis toks atvejis

„Gailiuosi labai, kad taip įvyko. Pirma man tokia šeima, žinokite, aš ilgai dirbu šitą darbą. Per 15 metų niekada nebuvo tokių atvejų, vienoje šeimoje 6 metus atidirbau, nebuvo tokių įvykių niekada“, – tikino pašnekovė.

Nadezdos teigimu, berniukas jai neįtiko tuo, kad neva vis išverčia žaislus, tranko mažytę seserį, neduoda jai kėdutės, rėkia, kai ji bando mergaitę migdyti.

„Tyčia, na, tyčia daro, suprantat?“, – klausė moteris.

Į klausimą, ar yra už smurtą prieš vaikus, auklė neatsakė. Tik pakartojo, kad šių vaikų esą tikrai nemušė.

„Čia mano darbas, aš labai noriu. Tačiau tiek internete jau prirašyta, kad aš – šoko būsenos, naktį nemiegojau, vaistus gėriau. Mane vos ne sušaudyti... Policijai ir žiniasklaidai pranešti, tokie neturi gyventi... Vajėtus, vajėtus, koks žiaurumas žmonių“, – paklausta, ar toliau ketina dirbti aukle, nurodė pašnekovė.

Auklės elgesį vadina buku ir kvailu

Tuo metu paprašytas šią situaciją įvertinti vaikų psichiatras ir psichoterapeutas Linas Slušnys DELFI nurodė, kad jokių pateisinimų auklės elgesiui nėra.

„Ji nėra auklė. Tai yra kalėjimo prižiūrėtojas. Tegul ir eina dirbti į kalėjimą. Trimetis neturi nieko suprasti – čia auklė galvoja, kad jam viskas turi būti aišku. Tam reikia kantrybės, tam reikia paaiškinti, palydėti, nuvesti – tai viena. Kita, trimetis gali protestuoti, kad buvo paliktas vienas, gali ilgėtis, tik jis dar nemoka paaiškinti ir pasakyti, kas vyksta. Tačiau ką bešnekėčiau, auklės elgesys – bukas ir kvailas. Taškas“, – nukirto specialistas.

Pasak L. Slušnio, aptariama auklė, iš esmės, jau darė nusikaltimus. Psichiatras patarė apsvarstyti galimybę tėvams žengti toliau – pasitelkus advokatus galima siekti ir teisinių bausmių.

Linas Slušnys

Nurodė, kaip atpažinti galimas problemas

„Pilna tokių auklių. Rasti tokią, kad vaikas būtų patenkintas ir laimingas, nėra paprasta. Tai yra išskirtiniai atvejai“, – pripažino jis.

Pašnekovo teigimu, nėra sunku įžvelgti, koks yra vaiko ir auklės santykis. Tėvai sunerimti turėtų, jei atžala auklės bijo, jos vengia, tėvų prašo neišeiti, pasilikti. Jei vaikas vyresnis, rimtai reikėtų reaguoti ir į jo pasisakymus, kad kažkas galbūt ne taip.

„Tu esi auklė. Samdinys. Jei kyla problema, tai ją sprendžia tėtis, mama, bet ne auklė. Jei ji galvojo, kad atstoja tėtį ar mamą, suklydo. Už klaidas susimokama – laisvas, eini į gatvę. Daryk ką nori, bet tik ne su vaikais. Tokio žmogaus per kilometrą neprileisčiau prie vaikų“, – užtikrino jis.

Tėveliai, pasidalinkite patirtimi – kaip jums sekėsi ieškoti auklės savo vaikams ir kokiais kriterijais rėmėtės? Ar teko nudegti ją išsirinkus? Gal turite patarimų kitiems tėvams? Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Auklės atranka“ .