Tai, kad Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) posėdyje, šeštadienį rengiamame socialdemokratų būstinėje Vilniuje, nedalyvaus, Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnas A. Palionis DELFI patvirtino prieš kelias dienas.

„Negaliu. Turiu renginį, kuris jau suplanuotas pavasarį, ir dar daugiau atsirado renginių“, – aiškindamas, kodėl neatvyks į jo likimą pas socialdemokratus galintį nulemti posėdį, kalbėjo politikas.

DELFI primena, kad socialdemokratų EPK ketina apsvarstyti, kokias sankcijas rekomenduos taikyti vadinamiesiems socialdemokratų „maištininkams“ – partijai atstovaujantiems Seimo nariams, nepaklususiems LSDP tarybos sprendimui trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

A. Palionis anksčiau teigė manantis, kad jam ir kitiems „maištininkams“ gresia griežčiausia partinė bausmė – šalinimas iš LSDP.

Pomėgio medžioti nedeklaravo

Nors Seimo socialdemokratų seniūnas, kalbėdamas su DELFI, nedetalizavo, koks renginys jam trukdo pasirodyti partijos EPK posėdyje, internetinėje erdvėje pavyko aptikti Lokupio medžiotojų būrelio pranešimą, kad šeštadienį, spalio 7 dieną, Siponių dvare vyks „Prienų krašto medžiotojų šventė“.

Siponių dvaras, teisingiau, jo liekanos, dar 2009 metais įregistruotas kaip nekilnojamoji kultūros vertybė, jau senokai siejamas su Palionių šeima. Tvarkyti šią dvarvietę – buvusias kolūkio fermas – apsiėmė a. a. Seimo narys Juozas Palionis, žadėjęs atnaujintą dvarą pritaikyti Siponių bendruomenės reikmėms. Po tragiškos tėvo žūties dvare šeimininkauti ėmėsi jo sūnus A. Palionis.

Iš viešoje erdvėje skelbiamos informacijos galima spręsti, kad medžiotojų šventės Siponių dvare jau tapo tradicija. Tuo labiau, kad, aiškėja, Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas A. Palionis pats yra medžiotojas – tai nurodoma būrelio „Lokupis“ interneto svetainėje.

Dar praėjusiais metais apie tai pranešė ir internetinis leidinys kvitrina.lt. Aprašant praėjusių metų rugsėjo 12-ąją Siponių dvare vykusią Prienų skyriaus medžiotojų tradicinę šventę, skelbta, kad A. Palionis yra ne tik Prienų medžiotojų būrelio narys. Šventėje jis įteikė Seimo nario padėką vienam iš savo būrelio medžiotojų. Kitą padėką skyrė Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas, tuo metu Seimo Biudžeto ir finansų komitetui vadovavęs socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Šeštadienį A. Palionis į DELFI skambučius neatsiliepė.

Šio politiko interesų deklaracijoje, skelbiamoje Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) interneto svetainėje, nėra duomenų apie jo narystę medžiotojų būrelyje. Ten tenurodoma, kad Seimo narys yra bendrovės „Naftos atliekų perdirbimo centras“ akcininkas bei UAB „BTN“ (buitinė technika namams) akcininkas. Pastaroji bendrovė dar 2009 metais vykdė Siponių dvaro sodybos restauravimo bei pritaikymo kompleksinėms turizmo paslaugoms teikti projektą.

Laikinasis VTEK vadovas Virginijus Kanapinskas DELFI teigė, kad įstatymas numato Seimo nariams prievolę deklaruoti, jeigu jie priklauso medžiotojų būreliams.

„Įstatyme yra aiški nuostata, kad reikia deklaruoti visus ryšius su juridiniais asmenimis. Tarp jų ir narystę asociacijose. Kadangi medžiotojų būreliai ar klubai turi asociacijos statusą, narystę juose reikia deklaruoti“, – aiškino VTEK vadovas.

Pasak V. Kanapinsko, jei tokia narystė nedeklaruojama, galimas įstatymo pažeidimas. „Mes dėl to taip pat turime skundų, bandysime spręsti“, – sakė jis.

Priėmė maištingą sprendimą

Siponyse iki šiol kasmet vyko ne tik vietos medžiotojų, bet ir LSDP Birštono socialdemokratų sąskrydžiai. Viename tokių, vykusių 2013 metais, dalyvavo ir dabartinis partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, tuo metu ėjęs LSDP sekretoriaus pareigas.

Šio rugpjūčio pabaigoje Siponių dvare surengtame Birštono socialdemokratų sąskrydyje buvo priimtas vieningas sprendimas siūlyti LSDP tarybai pratęsti bendradarbiavimą su LVŽS.

Birštono skyrius, išreiškęs tokią poziciją, atsidūrė mažumoje – už socialdemokratų darbą koalicijoje, be jų, rugsėjo pabaigoje pasisakė dar vos šeši skyriai iš 60-ies, dar 8 siūlė persiderėti dėl koalicinės sutarties. Po tokio sprendimo LSDP nutarė nutraukti santykius su „valstiečiais“.

Tokiam sprendimui pasipriešino 11 Seimo socialdemokratų, rugsėjo 25 dieną pasirašiusių „frakcijos koalicijų“ sutartį su LVŽS.