Budėjo gaisrinėje

Gaisras Kėdainių rajono Krakių seniūnijos Plinkaigalio kaime kilo apie 5 val. 30 min. Aukų išvengta tik per plauką, mat gaisras kilo pirmame pastato aukšte, o namo šeimininkė Danutė ir jos sūnus miegojo antrame. Vyras Petras tuo metu buvo tarnyboje, budėjo Dotnuvos ugniagesių komandoje. Lemtingas sutapimas – ugniagesys budėjimo metu gavo iškvietimą gesinti savo paties degančio namo, kuriame buvo jo žmona ir sūnus.

Dingo elektra

Visų pirma namuose dingo elektra, tuomet namų šeimininkė prabudusi lipo laiptais į pirmą aukštą, norėdama pažiūrėti kiek valandų. Jau lipdama laiptais moteris pastebėjo didžiules liepsnas pirmame aukšte, todėl ėmė žadinti sūnų ir per liepsnas spruko laukan. Spruko kaip stovi: basi ir su naktiniais rūbais.

Apdegė rankas

Danutė dar bandė gelbėti dokumentus – sugrįžo į uždūmintą ir liepsnų apimtą pastatą. Pro dūmus vos buvo galima įžiūrėti, kas kur yra. Pagriebusi dokumentus ji išskubėjo laukan, tačiau per dūmus nieko nesimatė ir moteris atsitrenkė į vonios duris. Tik iš antro karto moteriai pavyko prasibrauti į kiemą. Besibraunant užsidegė moters striukė, tad ji apdegė rankas. Netrukus sulėkė visi kaimynai, nedelsiant kvietė specialiąsias tarnybas.

„Danutė atbėgo pas kaimynus basa kaip stovi. Su vienais naktiniais. Ji verkė, moteris buvo šoke, o mes, kaimynai, tuoj pat kvietėme ugniagesius“, – pasakojo nukentėjusių kaimynė bei gera bičiulė Dovilė.

Bendrasis pagalbos centras apie įvykį pranešė ir į nelaimės vietą išsiuntė arčiausiai esančias ugniagesių komandas – gaisro gesinti atskubėjo Kėdainių, Dotnuvos, Krakių ir Josvainių ugniagesiai. Į nelaimės vietą išskubėjo ir greitoji medicinos pagalba.

Degė atvira liepsna

Atvykus ugniagesiams namas jau degė atvira liepsna. Netrukus buvo imta gesinti pastatą, gelbėti daiktus, tačiau liepsnos buvo greitesnės už gelbėtojus – beveik visas pastatas sudegė. Ugniagesiai net kelis kartus važiavo prisipildyti vandens į artimiausią vandens telkinį. Pavyko išgelbėti tik kai kuriuos daiktus, o didžiąją dalį šeimos turto prarijo liepsnos, šeima liko be nieko.

Nuo įkroviklio

Pirminiais duomenimis, gaisras kilo dėl mobiliojo telefono įkroviklio. Telefonas vakare buvo paliktas krautis, padėtas ant lovos. Galimai dėl telefono ar įkroviklio gedimo ir kilo gaisras, vos nenusinešęs dviejų gyvybių. Gaisro priežastį dar turi patvirtinti specialistai, tačiau tai – realiausia versija.

Puolė padėti

Plinkaigaliečiai – draugiški žmonės, mažame kaimelyje jie gyvena lyg viena šeima. Padegėlių šeimai kaimynai padėjo ir padeda kuo tik gali.

„Mes visi kaimynai gyvename toje pačioje gatvėje. Gatvėje yra penki namai. Mano tėtis šiuo metu kaime juos laikinai priėmė. Žmonėms reikia atsigauti po šoko. Kai nusiramins, mintys susidėlios į savo vietas, kartu su artimaisiais priims sprendimus. Faktas tas, kad namas dabar negyvenamas. Antro aukšto neliko. Pirmas aukštas išdegė. Žmonės liko be nieko, tik su dokumentais. Net rūbų nėra“, – pasakojo kaimynė Dovilė, kuri aktyviausiai organizuoja ir teikia pagalbą nukentėjusiai šeimai.

Reikia visko

„Kartu užaugau. Tai labai baisi tragedija. Negaliu taip visko palikti. Kaimynų dukra su vyru mano sūnaus krikšto tėvai. Kaimynystėje turime vieni kitus saugoti ir padėti. Labiausiai šeimai reikia drabužių. Moteriškų ir vyriškų mes parūpinome, tačiau yra vaikai. Du paaugliai vaikinukai, kurie liko be nieko. O jiems juk visko reikia. Taip pat reikia ir vyrui visko. Įsivaizduokite, jie nebeturi nieko. Reikia elementariausių batų. Viską renkame, kas ką gali, tas paaukoja. Jei žmonės gali padėti, prašome padėti. Nežinia, kas vieną dieną gali atsitikti kiekvienam iš mūsų“,– į neabejingus kraštiečius kreipiasi Dovilė.

Kviečia padėti

Padėti kviečia ir kiti, šeimą pažinoję, neabejingi nelaimei žmonės.

„Kartais gyvenime būna, jog sunkiai dirbi, kad vaikams nieko netrūktų, padedi kitiems, ir štai per kelias minutes beveik viskas virsta pelenais. Jau atrodo Danutei ir Petrui Lavreckams reikėjo gyventi savo malonumui, bet dabar reikia pradėti gyvenimą kurti iš naujo – statyti namą. Šie žmonės užaugino keturis savo vaikus ir dar du svetimus. Petras dirba gaisrinėje ir gyvenime gesino tik svetimus namus, o kad reikės gesinti savo namą, tai nei sapne nesapnavo. Gerieji žmonės – nebūkime abejingi jų nelaimei, padėkime kuo galime“, – kreipiasi šeimą puikiai pažinojusi Genovaitė.

Kas gali padėti ar paremti šeimą kviečiame su jais susisiekti telefonu 8 686 01486.