Pastaruoju metu Migracijos departamentas sulaukia po keliasdešimt prašymų per dieną išduoti vizą – darbo dvigubai daugiau nei pernai, nagrinėjimo terminas prailgo maždaug mėnesiu, o dirbančių žmonių padaugėjo vos vienu, tačiau ir tai – laikinai.

Nespėdamas laiku išnagrinėti ir patenkinti užsieniečių prašymų, departamentas nusprendė naujų nebepriimti, o tik juos nagrinėti.

„Pas mus tie patys žmonės ir priiminėja prašymus išduoti, ir priiminėja sprendimus dėl tų prašymų, todėl užuot skyrę visą laiką sprendimų priėmimui, jie privalo pusę savo laiko ar daugiau skirti prašymų priėmimui, t.y. asmenu aptarnavimui. Siekdami, kad žmonėms nereikėtų per ilgai laukti savo vizos, nusprendėme koncentruotis į sprendimų priėmimą“, – sako Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė.

Tiesa, tai nereiškia, kad užsieniečiai prašymų dėl vizos pateikti išvis nebegalės. Juos priims Vilniaus policijos migracijos valdyba ar Kauno ir Klaipėdos skyriai, o departamente toliau prašyti vizų galės užsieniečiai, kurie tai daro kartu pateikdami prašymus išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje.

Vidaus reikalų viceministras Giedrius Surplys sako, kad problema žinoma, o sprendimą priimti ketinama rytoj, tačiau daugiau darbuotojų priimti esą neketinama.

„Jeigu didintume [darbuotojų skaičių], tai reikėtų didinti ir mokytojų skaičių, ir policininkų skaičių... Mes, deja, esame apriboti valstybės biudžeto, taigi reikia optimizuoti, ieškoti geriausių sprendimų. Jie rytoj bus pasiūlyti“, – teigia G. Surplys.

Premjeras Saulius Skvernelis situacijos kol kas nekomentuoja ir laukia vidaus reikalų ministerijos sprendimo.

Prašymų skaičiaus augimą ekspertai sieja su Lietuvoje išaugusia darbo imigracija. Daugiausia darbuotojų į šalį atvyksta iš Ukrainos.