Taip ji komentavo situaciją Ispanijoje, kai šios šalies valdžia panaudojo jėgą prieš Katalonijos atsiskyrimo nuo Ispanijos referendumo dalyvius ir organizatorius. Per sekmadienį kilusius susirėmimus sužeisti 844 aktyvistai ir 33 policijos pareigūnai.

„Manau, kad jeigu būtų leista įvykti referendumui (...) nepanaudojus jėgos, būtų galima lengviau dabar išeiti į dialogo stadiją ir kalbėtis, nes vis vien reikės kalbėtis, vis vien reikės dialogo, vis vien reikės derybų“, – pirmadienį Vilniuje žurnalistams sakė šalies vadovė.

„Prievarta niekas niekada nei suburs, nei apjungs, nei suvienys, todėl tik tenka apgailestauti, kad įvyko toks susidūrimas, kad tiek yra sužeistųjų ir, manyčiau, kad tai bet kuriai valstybei didžiulis skausmas ir gėda“, – pridūrė ji.

D. Grybauskaitė tai pat sakė, kad nepriklausomybės šalininkai savo ruožtu turėjo siekti dialogo, nes „Konstitucija yra visiems svarbus dokumentas“.

„Jeigu jo nesilaikysime, turėsime chaosą demokratinėje valstybėje“, – sakė Lietuvos vadovė.

Katalonijos lyderiai teigia, kad už regiono nepriklausomybę referendume balsavo 90 proc. žmonių, todėl jis laimėjo teisę atsiskirti nuo Ispanijos. Madridas plebiscitą pavadino farsu.