2026 m. vyrų ir moterų pensinis amžius bus suvienodintas ir pasieks 65 metus. Nuo 30 metų iki 35 metų palaipsniui bus didinamas ir būtinasis darbo stažas.

Statistikos departamento duomenimis, pernai Lietuvoje gimusio vaiko tikėtina gyvenimo trukmė yra beveik 75 metai.

Tiesa, bent jau statistiškai vyrai gali tikėtis sulaukti vidutiniškai 70–ojo gimtadienio. Moterys, tikėtina, pagyvens kiek ilgiau – apie 80 metų.

Sodros“ duomenimis, šiuo metu senatvės pensiją gauna 589 tūkst. šalies gyventojų.

Nepaisydami fakto, kad yra pensininkai, vis dar dirba 64,4 tūkst. senjorų.

Vidutinė senatvės pensija šiuo metu yra 274 Eur.

Kitaip nei daugelyje Europos šalių, taip pat ir Latvijoje, Estijoje ar Lenkijoje, Lietuvoje neapmokestinamos net didžiausios pensijos, kurios gali viršyti ne tik minimalią mėnesinę, bet ir vidutinę algą.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis darbo užmokestis į rankas yra 659 Eur. Taigi teoriškai išėjus į pensiją galima tikėtis maždaug 41 proc. buvusio darbo užmokesčio.

Palyginti su kitomis ES valstybėmis, ypač naujokėms, 65 m. pensinis amžius bus nei didžiausias, nei mažiausias.

Pvz., jau dabar Didžiojoje Britanijoje nustatytas 66 m. pensinis amžius, kuris ilgainiui bus didinamas iki 69. Vokietija, Italija, Olandija palaipsniui didina pensinį amžių iki 67 m. Tačiau naujoji Lenkijos valdžia laikosi pažadų sustabdyti pensinio amžiaus didinimą.

Tiesa, Rytų kaimyninėse valstybėse pensinis amžius kur kas mažesnis. Pvz., Rusijoje ir Baltarusijoje jis tebėra 60 m. vyrams ir 55 m. moterims.