Vilniaus miesto savivaldybės Susisiekimo komunikacijų skyriaus vedėjas Arūnas Visockas BNS sakė, kad šiuo metu vyksta rangovo konkursas, tikimasi, kad spalio pabaigoje paaiškės jo nugalėtojas ir bus pasirašyta sutartis.

„Planuojame likviduoti avarinę būklę – išbetonuoti vidurinę koloną, įrengti naujas užtvankos plokštes. Užtvankoje vanduo visiškai nebėga, toje vietoje, kur planuojame atlikti darbus, bent jau pirmoje užtvankos dalyje. Žuvų migracijai atvirkščiai, netgi pagerintos sąlygos, nes prieš tai žuvitakiais vanduo nebėgo, lašišos negalėjo pasiekti aukščiau esančių nerštaviečių. Dabar žuvitakiu leidžiamas vanduo, jos gali kilti pries srovę į viršų“, – BNS sakė A. Visockas.

Savivaldybė teigia, kad remonto darbai gali kainuoti apie 200 tūkst. eurų.

Aukščiau Pūčkorių, dar vadinamos Belmonto užtvankos dabar pastatyti smėlio maišų atitvarai, vanduo nukreipiamas į užtvankos šonus – iš viso sudėta per 600 tonų smėlio. Jį parūpino pramogų ir poilsio centro „Belmontas“ savininkas Anupras Mišeikis. Rugpjūtį atitvarai neatlaikė dėl liūčių pakilusio vandens, teko krauti papildomus maišus.

A. Visockas sako, kad kol kas neaišku, kaip bus remontuojama užtvanka, nes Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (RAAD) priešinasi savivaldybės planams.

„Gavome raštą iš RAAD, kad negalime vykdyti darbų upės vagoje jokių darbų iki sausio mėnesio, tai nežinau, kaip bus, kaip jie tai vertina – ar tai upės vaga, ar ne, jei toje vietoje vanduo nebėga. Bet jei paliksime viską žiemai, nežinau, kaip tie maišai laikys. Jie motvuoja tuo, kad plaukia lašišos, kad smėlis – net nežinau, iš kur jis gali būti nešamas – užpils lašišų nerštavietes, kad lašišos deda ikrus tik žvyre. Bet vanduo, kur planuojame vykdyti darbus, net nepatenka“, – pabrėžė jis.

Savivaldybės atstovai artimiausiu metu planuoja dar derinti pozicijas su aplinkosaugininkais.

Aplinkos ministerija laikosi pozicijos, jog avarinės būklės užtvanką reikėtų nugriauti, tačiau leisti nukreipti dalį vandens į Belmonto vandens malūno ratą. Paveldosaugininkai, taip pat ministerijai pavaldi Valstybės saugomų teritorijų tarnyba su tokia pozicija nesutinka ir ragina užtvanką išsaugoti.