Būtent todėl nuo šiandien projektas „Misija Sibiras“ kartu su naujienų portalu DELFI.lt pradeda skaičiuoti dienas, likusias iki Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio, ir pasakoja kiekvienos dienos istoriją.

Šia iniciatyva siekiama parodyti, kiek daug skirtingų įvykių vedė Lietuvos valstybę į priekį, bei išsaugoti tą istorijos dalį, kuri dažnai aprašoma istorijos vadovėlio skyriuje „Tai įdomu“, tačiau nėra analizuojama plačiau.

„Visai nesvarbu, kur vyko istorija: dabartiniuose Signatarų namuose Vilniuje ar paprastame name Šilutėje – visi įvykiai vienaip ar kitaip augino mūsų šalį ir šiandien laikas tuo džiaugtis. Dažnai net nežinome, jog gatvė, kuria einame į darbą, ar namas, kuriame nuomojamės būstą, vienaip ar kitaip yra reikšmingo šaliai įvykio dalimi. Švenčiame Valstybės atkūrimo šimtmetį, bet pamirštame, jog mes ir esame tas Šimtmetis! Švęsime ne 2018-ųjų vasaros 16-ąją, minėti kiekvieną dieną galime jau dabar. Juk esame istorijos saugotojai ir kūrėjai!“, – teigia projekto „Misija Sibiras“ koordinatorė Raminta Kėželytė.

Apie svarbiausias ateinančios savaitės datas kiekvieną savaitę bus pasakojama naujienų portale DELFI.lt, o „Misija Sibiras“ socialiniuose tinkluose reikšmingos šimtmečio datos sklis kasdien. Pavyzdžiui, prieš 89-erius metus spalio 1 d. Joniškyje litvakų šeimoje gimė Lawrence'as Harvey (tikrasis vardas Mošė Skikne), kuris vėliau tapo garsiu Holivudo aktoriumi. Harvey'us kine vaidino nuo 1948 m., o jo sėkmės valanda išaušo 1959-aisiais, kuomet už geriausią vaidmenį filme „Kelias aukštyn“ aktorius buvo nominuotas Oskarui. Tai yra vienintelis iš Lietuvos kilęs aktorius kada nors nominuotas šiam apdovanojimui. Beje, Harvey'ui teko vaidinti su tokiais aktoriais kaip Elizabeth Taylor, Franku Sinatra, jis net buvo pretendentas Jameso Bondo vaidmeniui!

Spalio 2 d.

Prieš 95-erius metus, 1922 m., savo veiklą šalyje pradėjo Lietuvos bankas, kurio pirmuoju valdytoju buvo paskirtas profesorius Vladas Jurgutis. Lietuvos bankas pradėjo veikti turėdamas vos 5 tarnautojus, o nuo šios dienos šalyje tuomet cirkuliavę auksinai pradėti mainyti į litus. Griežta Lietuvos banko pinigų politika padėjo išlaikyti stabilų lito kursą net ekonominių krizių metais. Litu pradėta pasitikėti, jis tapo viena tvirčiausių valiutų pasaulyje.

Spalio 3 d.

2003 m. Vilniuje ant aukščiausio Baltijos valstybėse komercinės paskirties pastato – 128,3 metrų verslo centro „Europa“ – stogo iškeltas pabaigtuvių vainikas. 33 aukštų pastatas, kurio statybos užtruko 2 metus, iki šiol yra aukščiausias Baltijos šalių dangoraižis.

Spalio 4 d.

1927 m. šią dieną atidaryta Telšių kunigų seminarija, kurios rektoriumi paskirtas kunigas Vincentas Borisevičius. Į pirmuosius 2 seminarijos kursus tuo metu įstojo 43 klierikai. Nuo 1927 m. kunigais pašventinti 283 seminarijos auklėtiniai.

Spalio 5 d.

1992 m. Prancūzijos nacionalinis bankas grąžino Lietuvos Vyriausybei Lietuvos Respublikos auksą. Grąžintas auksas svėrė 2 tonas ir 246 kilogramus. Įdomu, jog Sovietų Sąjunga dar 1940 m. kreipėsi į Prancūzijos nacionalinį banką, prašydama grąžinti jį „Gosbankui“ kaip „teisėtam” įpėdiniui, tačiau Prancūzija tai padaryti atsisakė. Prancūzijos nacionalinis bankas šį auksą saugojo daugiai nei pusę amžiaus, nuo 1935 iki 1992 m., tikėdamas, kad Lietuva kažkada taps nepriklausoma valstybe.

Spalio 6 d.

1988 m. Lietuvos himnas – Vinco Kudirkos tautinė giesmė – bei trispalvė tautinė vėliava vėl tapo legalios.

Spalio 7 d.

1988 m., po 44-erių metų pertraukos Gedimino pilies bokšte Vilniuje vėl suplevėsavo trispalvė. Tą rytą į Katedros aikštę suplūdo tūkstančiai žmonių, o tie, kurie netilpo, ceremoniją stebėjo iš tolo. Sovietmečiu įstatymiškai Lietuvos tautinė vėliava draudžiama nebuvo, tačiau valdžia persekiodavo ir bausdavo vien už jos turėjimą vadindama tai antisovietiniu išpuoliu.

Spalio 8 d.

2000 m. Lietuvoje vyko tretieji po nepriklausomybės atkūrimo Seimo rinkimai. Tąkart daugumą mandatų laimėjo Algirdo Brazausko socialdemokratinė koalicija.

Kasdien Lietuvos šimtmečiui svarbias datas galima sekti projekto „Misija Sibiras“ socialiniuose tinkluose, o kiekvieną sekmadienį savaitės datų apžvalga pasirodys naujienų portale DELFI.lt.

Projektą „Misija Sibiras“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kultūros ministerija.