„Aišku, nemalonu, visiškai suprantu, kad tai, kaip gavosi, tikrai nemalonu, tačiau, žiūrint retrospektyviai, labai lengva sakyti, kad reikėjo daryti kitaip, – sakė E. Gudzinskaitė. – Bet vėlgi galvokime, o kas būtų, jeigu viskas būtų buvę kitaip – lygiai taip pat galėčiau sakyti, kad jeigu mes būtume Rusijos neinformavę ir tie teisėjai būtų važiavę į renginį ir tik pasienyje sužinoję, kad jiems yra uždrausta įvažiuoti į Lietuvą, tada būtų kilęs gal net ir didesnis skandalas. Sunku sakyti, kas būtų buvę, jeigu. Aišku, sutinku, kad tai yra nemalonu ir iš to reikia darytis išvadas, departamentas į tai reaguoja – mes jau pakeitėme savo sprendimų argumentaciją.“

Migracijos departamento direktorė sakė, kad priimant sprendimą uždrausti Rusijos KT teisėjams atvykti į Vilniuje rengiamą ketvirtąjį Pasaulio konstitucinės justicijos kongresą, buvo remiamasi Užsienio reikalų ministerijos (URM) pateikta informacija.

„Departamentas priėmė sprendimą uždrausti atvykti tiems žmonėms, argumentacijoje naudojosi informacija, kuri buvo paimta iš rašto, kuris nebuvo įslaptintas – jokios įslaptintos informacijos atskleidimo ar nutekinimo nebuvo, – pabrėžė E. Gudzinskaitė. – Departamentas, vadovaudamasis teisės aktais, sprendimus išsiuntė asmenims, kurių atžvilgiu jis buvo priimtas. Jokie raštai nebuvo pridėti, tik departamento sprendimas.“

Ji teigia, kad sprendime buvo tik nurodytas pažymos su riboto naudojimo informacija numeris, o ne pridėtas pats slaptas dokumentas. „Pats tokio rašto numeris savaime nėra įslaptinta informacija“, – tikino E. Gudzinskaitė.

Evelina Gudzinskaitė

Vis dėlto ji pripažįsta, kad departamentas persistengė, kai Rusijai pateikė informaciją, jog KT pirmininkas D. Žalimas buvo tas asmuo, kuris inicijavo draudimą teisėjams atvykti į Lietuvą.

„Esmė ta, kad mes, taikydami nuo seno nusistovėjusią administracinę praktiką savo administraciniuose sprendimuose, iki tol nurodydavome vadą – iš kokių šaltinių gavome informaciją ir toliau jau pačiame sprendime dėstydavome savo argumentaciją, vertinimą, kodėl priimtas toks sprendimas, – teigė departamento direktorė. – Tiesiog vadovaudamiesi savo įprasta praktika taip ir parašėme šiuo konkrečiu atveju.“

Pasak jos, kadangi dėl informacijos Rusijai pateikimo kilo skandalas, nutarta keisti tvarką ir ateityje stengtis sprendimuose nurodyti kuo mažiau duomenų.

„Kadangi tokios pasekmės kilo – sunku buvo numatyti, kad taip viskas išsivers, dabar tiesiog sprendimuose nenurodysime, rašysime mažiau informacijos, kad mažiau būtų atskleista, – teigė E. Gudzinskaitė. - Kita vertus, jeigu žmonės mūsų naujų sprendimų pagrindu kreipsis į teismą, jie vis tiek turės teisę žinoti, kas ir kaip. Tiesiog į kitą etapą pereis informacijos atskleidimas.“

Departamento vadovė pritaria politikų siūlymui, jog kai kurie sprendimai išvis negalėtų būti skundžiami teismui.

„Kalbant apie jautrias bylas, tokias, kuriose liečiami valstybei labai svarbūs interesai, kur akivaizdu, kad yra svarba ginti valstybės interesus, manau, kad reikėtų peržiūrėti visą mūsų vadinamąją atvirų durų politiką, ir galima galvoti, jog sprendimai neturėtų būti labai atviri, motyvuoti, o maža dalis sprendimų išvis galbūt net neturėtų būti skundžiami teismui – ten, kur yra akivaizdūs valstybės interesai, nėra ką čia ginčytis“, – pažymėjo E. Gudzinskaitė.

Kad Migracijos departamentas Rusijai nutekino informaciją apie KT pirmininko D. Žalimo poziciją, pirmieji prabilo Seimo nariai Žygimantas Pavilionis ir Juozas Bernatonis. Jie net siūlo inicijuoti parlamentinį tyrimą ir išsiaiškinti, kokiu pagrindu Rusijai buvo patikėta slapta informacija.

„Manau, kad mes – ir kairieji, ir dešinieji – turime suvienyti jėgas ir šį atvejį nuodugniai ištirti, gal tuomet Migracijos departamentui prapuls noras taip vienašališkai elgtis itin jautriais Lietuvai klausimais“, – DELFI sakė Ž. Pavilionis.

„Man susidaro įspūdis, kad kol nebus išaiškinti ir už kenkimą valstybei nubausti kalti asmenys, situacija nepasikeis – juk dabar Migracijos departamento darbuotojai net nesupranta, kokią žalą padarė Lietuvai“, – savo ruožtu pažymėjo Užsienio reikalų komitetui vadovaujantis J. Bernatonis.

Duomenų atskleidimas kaip reikiant kirto Lietuvos reputacijai – Rusija informaciją išplatino viso pasaulio KT teisėjams. O Lietuvos KT pirmininkas D. Žalimas iš karto atsidūrė Rusijos juodajame sąraše – jam draudžiama atvykti į Rusijos Federaciją.

„Visa tai vertinu kaip perdėtą uolumą ir šiandien nėra aišku – tyčia ar ne, bet Migracijos departamentas veikė svetimos valstybės naudai, – sakė jis. – Kai yra pateikiama per daug informacijos, kuri yra akivaizdžiai nebūtina tiems asmenims, kyla klausimas, kodėl taip yra daroma – ar vengiama atsakomybės už priimtus sprendimus, ar galbūt sąmoningai norima pranešti apie asmenis, kurie vienaip ar kitaip yra principingai nusistatę Rusijos atžvilgiu dėl jos įvykdytos aneksijos.“

D. Žalimas pažymėjo, kad tuomet, kai buvo įtrauktas į Rusijos juoduosius sąrašus ir jam buvo uždrausta atvykti į didžiosios kaimynės teritoriją, šios atstovai net nesiteikė paaiškinti, kodėl toks sprendimas buvo priimtas.

„Šią informaciją iš Rusijos gavau labai abstrakčia forma ir niekas man nesakė, nei kas prieš mane šiuos veiksmus inicijavo, nei kam aš galėčiau pasiskųsti, todėl mūsų šalis atrodo labai keistai, kai valstybei, kuri yra priešiškai nusistačiusi Lietuvos atžvilgiu, pranešami duomenys su visomis detalėmis“, – sakė KT pirmininkas.

Jo teigimu, iniciatyvą dėl sankcijų Krymo aneksiją palaiminusiems Rusijos teisėjams parodė URM.

„Taip, aš turėjau nuomonę šiuo klausimu, ir ją ne kartą esu viešai išsakęs – didžiausias teisėjo vardo diskreditavimas yra palaiminimas tokių veiksmų, kurie pagal tarptautinę teisę yra laikomi agresija – šiuo aveju, Krymo aneksija, – teigė D. Žalimas. – Aš manau ir visą laiką manysiu, kad neverta bendrauti su tarptautinius nusikaltimus darančiais asmenimis. Ir šią savo poziciją išreiškiau URM.“

Tuo metu Seimo narys Ž. Pavilionis mano, kad į tokią situaciją patekęs KT pirmininkas „pasijuto išduotas savo valstybės“.

„Jis buvo pastatytas į pavojų – mes dirbame su valstybe, kuri organizuotai žudo žmones ir okupuoja į kitas valstybes, p. Žalimas neturi jokios apsaugos, – sakė Seimo narys. – Ir mūsų pateikta informacija Rusija iš karto pasinaudojo, išsiųsdama laiškus visiems KT teisėjams, apdergdama mūsų KT pirmininką, į ką sureagavo nemažai šalių – kai kurie net atsisakė atvykti į Lietuvą.“

Susidariusią situaciją šiuo metu taip pat vertina Vidaus reikalų ministerija (VRM) ir Generalinė prokuratūra.