Pokalbis netrukus pasisuko apie Rusijos ir Lietuvos santykius, per interviu televizijos kanalui „Dožd“ papasakojo diplomatas. Kada tiksliai įvyko šis susitikimas, V. Ušackas nepatikslino, skelbia newsru.com.

„Liftu kartu važiavome po derybų. Lifte buvo tik Europos Komisijos pirmininkas (Jose Manuelis) Barroso, prezidentas Putinas, aš ir pora apsaugos darbuotojų“, – teigia V. Ušackas.

Kaip pripažįsta diplomatas, jam pasirodė, kad tą kartą liftas važiavo ne 40 sekundžių, o visas 40 minučių, „nes tas pokalbis buvo labai sudėtingas ir sunkus“, „nebuvo juntama jokios ypatingos simpatijos“.

„Staiga prezidentas Putinas pasisuko į mane ir sako: „Kodėl ji nuolat ant manęs varo?“, – pasakoja V. Ušackas.
Vygaudas Ušackas

Diplomatas perklausė Rusijos lyderio, apie ką jis kalba. V. Putinas atsakė, kad omenyje turi Lietuvos Respublikos Prezidentę Dalią Grybauskaitę.

„Aš jam atsakiau, kad kaip čia jūsų nepulti, jeigu štai grasinate Ukrainai, grasinate Lietuvai, įvedėte sankcijų lietuviškų prekių eksportui, žemės ūkio produkcijai? Mes privalome į tai reaguoti, ką dar galime daryti“, – savo komentarą prisiminė V. Ušackas. Anot diplomato, toliau jis su V. Putino pratęsė pokalbį prieš spaudos konferenciją.

Lietuvos Prezidentė D. Grybauskaitė iš tikrųjų ne kartą tiek Rusijos, tiek paties V. Putino klausimu pasisakė itin griežtai. Rugsėjo 18 dieną ji dėl Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų „Zapad 2018“ pasiskundė NATO generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui, pareiškusi, kad kariniai manevrai Rusijoje netoliese sienos su Lietuva kelia grėsmę visai žmonijai.

Sakydama kalbą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje Lietuvos Prezidentė pratęsė šią mintį, pareiškusi, kad Rusija, rengdama tokius karinius mokymus, ruošiasi Vakarų valstybių puolimui. Rusijos delegacija D. Grybauskaitės kalbos klausyti nepanoro ir jai dar bepradėjus kalbėti paliko salę.

Dvi savaitės prieš kalbą Niujorke D. Grybauskaitė per interviu pagrindiniam Lietuvos naujienų portalui DELFI pareiškė, kad asmeninė pažintis su V. Putinu 2010 metais baigėsi tuo, kad ji iš jo gavo sąrašą reikalavimų, kuriuos Lietuva, jo nuomone, turėtų įgyvendinti, norėdama palaikyti gerus santykius su Rusija. Atsakydama į klausimą, ar V. Putinas savo reikalavimus bando kartoti, D. Grybauskaitė atsakė: „Niekas tų ultimatumų pernelyg nebesiklauso“. Vėliau Kremlius pareiškė, kad Lietuvos Prezidentė kalbėjo netiesą.

2014 metais Lietuvos Prezidentė Rusiją pavadino „teroristine valstybe“, ir taip užrūstino Maskvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1255)