Už socialdemokratų Algirdo Syso ir Andriaus Palionio siūlymą po pateikimo balsavo 72 Seimo nariai, prieš nebuvo nė vienas, vienuolika susilaikė.

Pagal projektą, kitąmet skaičiuojant politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų, tarnautojų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų algas būtų taikomas 142 eurų bazinis dydis. Dabar jis siekia 130,5 euro.

Projekto aiškinamajame rašte A.Sysas teigia, kad tam papildomai reikėtų 210 mln. eurų iš valstybės biudžeto.

Politikas savo iniciatyvą argumentuoja tuo, kad nuo ekonominės krizės pradžios 2009 metais viešajame sektoriuje darbo užmokestis yra įšaldytas, nors „Lietuvos mikroekonominiai rodikliai seniai viršijo visus prieškrizinius rodiklius“.

„Euro įvedimas, kasmetinių prekių ir paslaugų kainų augimas sumažino 300 tūkst. darbuotojų, dirbančių biudžetiniame sektoriuje, realias pajamas ir gyvenimo kokybę“, – tvirtino A.Sysas.

Premjeras Saulius Skvernelis, komentuodamas šį Seimo žingsnį, teigė, kad Vyriausybė pateiks savo išvadą dėl šio pasiūlymo. Anot jo, nuo biudžeto galimybių priklausys, ar išvada bus teigiama, ar ne.

Rugpjūčio viduryje opozicinių konservatorių atstovas Seime Arvydas Anušauskas taip pat registravo siūlymą padidinti bazinį dydį, tačiau jo siūlymas kuklesnis. Jis siūlo kitąmet naudoti 133 eurų dydį. Konservatoriaus teigimu, tokiu būdu pareiginės algos bazinis dydis būtų bent jau priartintas prie iki krizės buvusio lygio.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra pasiūliusi didinti šį dydį iki 132 eurų, tačiau Vyriausybė nėra priėmusi sprendimo dėl to.

Bazinis dydis biudžetininkų algoms skaičiuoti nekeistas nuo 2009 metų, kai Lietuvą krėtė ekonominė krizė. Iki tol jis siekė 141,9 euro.