Į Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ ir Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos organizuotą mitingą susirinkę žmonės laikė plakatus su reikalavimais „Nedelsiant stabdyti mokėjimus iš „Sodros“ ir valstybės biudžeto į antros pakopos privačius pensijų fondus“, paskaičiavimais, kad „Antros pakopos pensijų fondai atima apie 10 proc. “Sodros” pensijos”.

Atėję pensininkai neslėpė, kad jų gaunami pensijų dydžiai nėra dideli, tačiau besiskundžiančių asmeniškai, kad iš gaunamos pensijos neišgyvena, arba tenka taupyti maistui nepavyko sutikti.

83 metų Irena sakė, kad į mitingą atėjo iš solidarumo pensininkams. „Galvoju, kad reikia pagarbos ir seniems žmonėms, (…) kai žmogus gauna 200-300 eurų pensijos, kaip išgyventi, kai šitaip kyla kainos? Tas mitingas yra tam, kad atkreiptume dėmesį“, – sakė ponia Irena.

Pensininkė teigė gaunanti daugiau nei 300 eurų pensiją ir priedą. „Dėl savęs nesiskundžia, dar galiu išgyventi, dar yra vaikai, dirbu sode“, - sakė ponia Irena.

79 metų Aldona labiausiai piktinosi antros pakopos pensijų fondais, nors ir pripažįsta, kad vaikai juose kaupia pensijai.

„Vaikai kaupia, kadangi dar jie nepensijoje. Niekam nenaudinga, prie pensijos papildomai jie negaus. Nuėmus antros pakopos fondus galėtų visai liaudžiai padidinti pensijas“, - sakė ponia Aldona.

Pensininkė gauna 560 eurų pensiją ir dar sakė dirbanti. „Nors viena likau, vyras mirė, bet dar savais pinigais verčiuosi, vaikų pagalbos neprašau“, - sakė ponia Aldona.

72 metų Stasys sakė į mitingą atėjęs daugiausiai iš solidarumo žmonai, kuri dėl prastos sveikatos negalėjo čia dalyvauti. Jo žmonos pensija tesiekia 200 eurų. „Dviese dar galima išgyventi, o kaip vienam? Mano pensija didesnė, kažkada turėjau tris darbus , šeimininkas gerai mokėjo, jokių vokelių, ir taip susidarė, kad gaunu 500 eurų. Kol kas nereikia taupyti maisto produktams“, - sakė ponas Stasys.

Piktina atskaitymai į pensijų fondus

Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ pirmininko pavaduotojas Juozas Timas teigė, kad mitingo pagrindinė tema yra privatūs pensijų fondai.

„Mes galvojame, kad šitie pensijų fondai yra neteisingai formuluojami. Tai yra kiršinama visuomenė. Esmė yra tokia, iš visos visuomenės dalies yra paimami pinigai ir perduodami kitai visuomenės daliai. Mes norime, kad būtų pertvarkomi šitie pensijų fondai, ir antros pakopos fondas būtų visai panaikintas. Jei nori dalyvauti, turi būti taip: kad jei nori dalyvauti – mokėk iš savo atlyginimo, bet ne kitų visuomenės dalių sąskaita“, - sakė J. Timas.

Pasak jo, pensijų dydžiai yra su tuo susijęs klausimas. „Jeigu tos sumos bus grąžintos, tai pensijos savaime didėja“, - kalbėjo J. Timas.

Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentė Grasilda Makaravičienė teigė, kad šiuo metu sunkiausiai verčiasi tie žmonės, kurie anuomet buvo inteligentai, ir jų algos buvo labai mažos. Jos vadovaujamai organizacijai priklauso 59 tūkst. 612 narių, ir ji skaičiuoja, kad 62 proc. jų badauja, nes gauna mažas pensijas.

„Tie žmonės, kurie badauja jie gauna 140, 150, 170 eurų, ar Lietuvoje galima išgyventi iš tokios pensijos? Negalima. Daugiausiai tokias pensijas gauna inteligentai, nes jų algos buvo mažos“, - sakė G. Makarevičienė.

Žada ieškoti sprendimų

Į mitingą atėjęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigė, kad pagrindinė problema yra ta, kad dabartinė valstybinė pensijų sistema ir antros pakopos yra supriešintos.

„Taip neturi būti. Įtampa visuomenėje yra per didelė. Pensininkai suskaičiuoja, kiek procentų jų pensijos yra mažesnės dėl to, kad 2 proc. yra pervedami įmokų į kaupiamuosius fondus. Taip neturi būti. Mes tikrai ieškome sprendimų, kaip tą priešpriešą nuimti, bet toliau tęsti galimybę dalyvauti pensijų fonduose“, – sakė L. Kukuraitis.