Išskirtinėmis šios poros gyvenimo akimirkomis ji pasidalijo ir su DELFI. Kai kurie kadrai prieš paviešinant nebuvo matyti net patiems Adamkams.

Įsimylėjusios akys – ir po 66-erių santuokos metų

„Žiūriu į juos ir galvoju: „Dieve, kaip norėčiau taip gyvenimą nugyventi“. Ranka rankon ir sunkesnėse situacijose, ir namuose. Iš tiesų, jie taip ir vaikšto, visiškai natūraliai, susikibę už rankų. Be to, žiūrėki, jei kokia situacija, prezidentas tuoj ir čiumpa Almutę už rankos. Jis visuomet sakydavo, kad ji – jo ramstis“, – apie pirmosios poros santykius DELFI pasakojo D. G. Barysaitė.

Adamkai šiemet atšventė 66-ąsias vestuvių metines. Kartu jiedu – daugiau nei dvigubai ilgiau nei atskirai.

„Ir dar dabar prezidentas į ponią Almą žiūri įsimylėjusiomis akimis“, – atsistebėti negalėjo fotografė.

Išskirtinės Adamkų gyvenimo akimirkos (D. G. Barysaitė)

Teko atsisakyti ir pomėgių

Todėl dirbti su tokiais žmonėmis, pripažino ji, nepaprastas malonumas. Abu jie šilti, mieli, nepaprastai demokratiški ir vertinantys profesionalumą.

„Mano galva, tarp jų – nepaprastai gražus, šiltas ir tvirtas ryšys. Panašu, du žmonės susirado, pajuto vienas kitą, o tuomet ir jokie vėjai nebaisūs. Išlaikyti tokią meilę 66-erius metu, Dievo dovana“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak D. G. Barysaitės, tiesa, kad A. Adamkienė savo pomėgius dėl vyro karjeros turėjo paaukoti – save ji visiškai atidavė pirmosios ponios vaidmeniui.

„Gyvenimas, be abejo, pasikeitė. Pavyzdžiui, ponia Alma labai mėgo vairuoti automobilius. Tiesa, V. Adamkų išrinkus prezidentu, to daryti nebeteko. Būdavo, ji ir guosdavosi: „Taip noriu pavairuoti, taip noriu“, – šypsojosi prisimindama D. G. Barysaitė.

Išskirtinės Adamkų gyvenimo akimirkos (D. G. Barysaitė)

A. Adamkienė fotografuotis nemėgsta

Be to, pasirodo, kone visuomet nepaprastai žaviai nuotraukose atrodanti Alma Adamkienė fotografuotis iš tiesų nemėgsta.

„Kai žino, kad reikia, fotografuojamės ir paskui labai gerai viskas gaunasi. Nuoširdžiai bendraujant, pakikenant, pakrizenant, o per pertraukas ir kavos išgeriant, kažkaip ir atšildavo atmosfera, viskas išsispręsdavo. Ponia Alma man – elegancijos įsikūnijimas, ji visada tokia ir išlikdavo“, – pasakojo D. G. Barysaitė.

Savo ruožtu V. Adamkus prieš objektyvą esą stodavo mieliau.

„Su prezidentu vargo nebūdavo – jis ir papozuodavo, ir žinodavo, kada atsisukti reikia, kaip pasisukti. Tiesa, visa tai jam pavykdavo labai natūraliai“, – prisiminė pašnekovė.

Išskirtinės Adamkų gyvenimo akimirkos (D. G. Barysaitė)

Susipažino dar prieš rinkimus

Su V. Adamkumi jie susipažino daug anksčiau nei jis tapo prezidentu. Savaitraštyje „Literatūra ir menas“ dirbusi D. G. Barysaitė su juo buvo susitikusi ir Čikagoje.

Per vieną iš „Santaros šviesos“ renginių V. Adamkus skaitė kalbą Lietuvai, tikina pašnekovė, gal pernelyg ankstyvą. Tiesa, vėliau ji paprašė leidimo šią kalbą publikuoti.

„Jo tekstas Lietuvoje tuo metu buvo didelė bomba. Po to prasidėjo buvusio ambasadoriaus JAV Stasio Lozoraičio rinkiminė kampanija, kurioje nedalyvavau, vėliau kandidatavo ir pats V. Adamkus. Tuo metu dirbau „Lietuvos žinių“ redakcijoje. Visus kandidatus išskirstė fotografams, man teko V. Adamkus. Po rinkimų surengiau parodą, o tada jau prezidento atstovas spaudai pakvietė dirbti kartu“, – kalbėjo fotografė.

Išskirtinės Adamkų gyvenimo akimirkos (D. G. Barysaitė)

Fotografo darbas – lyg nuolatinis karo stovis

Šiuo metu ji nebegali suskaičiuoti, kiek pasaulio kampelių per tuos metus teko pamatyti. Įsimintiniausios šalys jai – Australija ir Naujoji Zelandija, labai patiko ir Šveicarija.

„Prezidento fotografo darbas – nuolatinis karo stovis. Esi visuomet karinėje parengtyje – jokio darbo laiko, grafiko, dirbi ir iki nakties, ir po 16 valandų per parą“, – su savo kasdienybe supažindino ji.

Nors atrodytų, kad prezidento dienotvarkė – itin sustyguota, ją vis pertraukdavo netikėti susitikimai.

„Būna, paskambina ir sako: „Ryt išskrendame, susidėk, pasiruošk viską“, – prisiminė D. G. Barysaitė.

Išskirtinės Adamkų gyvenimo akimirkos (D. G. Barysaitė)

Komandos darbu pasitikėjo

Tiesa, jai buvo suteikta kone visiška kūrybinė laisvė. Kaip DELFI pasakojo pašnekovė, V. Adamkus ir pats daug fotografuodavo, tad neretai suskubdavo vieną ar kitą kadrą pagirti.

„Jis labai norėdavo matyti tas nuotraukas, vertindavo, kartais jas aptardavome, bet, iš esmės, tuo metu komandoje buvo didelis pasitikėjimas. Jei tu esi profesionalas, tau ir palieka atrinkti nuotraukas savo nuožiūra ir jas platinti. Nebuvo kažkokių cenzūrų, reikalavimų ar patikrinimų“, – kalbėjo ji.

D. G. Barysaitės teigimu, V. Adamkus pats dažniausiai fotografuodavo šeimą, gamtą. Tuo metu labiausiai jam patikę jos kadrai – iš kasdienybės.

„Tai su kokiais karaliais patikdavo kokie šiltesni kadrai, tai dar kas. Labiau mėgdavo tokias šiltesnes nuotraukas, kur emocija pagauta, o ne sustatyta“, – kalbėjo ji.

Išskirtinės Adamkų gyvenimo akimirkos (D. G. Barysaitė)

Įsiminė V. Putinas: tai labai šaltų akių žmogus

Vis dėlto oficialių susitikimų metu fotografei tekdavo išsitekti į dvi momentų įamžinimui skirtas minutes, tad improvizacijoms laiko trūkdavo. Tiesa, pasirodo, net ir toks trumpas laiko tarpas kartu apie žmogų gali pasakyti daug.

„Atsimenu, kad vienu metu buvo bandoma kažkaip sušildyti santykius su Rusija, turėjome oficialų vizitą į Rusiją. Tuomet man labai įsiminė labai šaltos ir nemalonios Vladimiro Putino akys. Kai papasakojau, man sako: „Eik, neišsigalvok“, bet toks įspūdis man išliko. Labai šaltų akių žmogus“, – tikino ji.

Kildavo sunkumų jai ir dėl to, kad moterų spaudos fotografijoje nėra daug.

„Vyrai fotografai nevengia pakovoti dėl vietos priekyje arba daro labai juokingus dalykus. Pavyzdžiui, buvo V. Adamkaus susitikimas su popiežiumi, fotografai man: „Prašom, prašom, moteris į priekį“. Pasirodo, tuo metu Jonas Paulius II jau sunkiai vaikščiojo, paeidavo vos porą žingsnių, tad likusį atstumą turėdavo nueiti prezidentas. Mane pastatė viduryje, tad stovėjau atsukusi jam nugarą“, – kolegų pokštus prisiminė ji.

Išskirtinės Adamkų gyvenimo akimirkos (D. G. Barysaitė)

Ryšį palaiko iki šiol

Adamkai laisvą nuo darbų laiką neretai leisdavo koncertuose, spektakliuose, rengdavo ir vakarėlius su bičiuliais. Tiesa, paklausta apie jų santuokos ritualus, D. G. Barysaitė tikino, kad ypatingų įpročių pora tuomet neturėjo.

„Gimtadienio metu jie mėgdavo lankytis kavinėje – kaip ir visos šeimos“, – kalbėjo fotografė.

Po to, kai prezidentas V. Adamkus baigė antrąją savo kadenciją, D. G. Barysaitės ryšiai su Adamkų šeima nenutrūko – jie vis dar susitinka.

„Rečiau, žinoma, nes turime savo užsiėmimus, rutinas, tačiau kai pavyksta susitikti, labai malonu“, – kalbėjo ji.

Išskirtiniai poros santuokos kadrai, DELFI galerijoje: