Šiuo metu įstatymas numato minimalias motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas. Jos negali būti mažesnės nei 20 proc. šalies vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio. Dabar tai būtų beveik 162 Eur per mėnesį.

Paprastai kalbant, jeigu darbuotoja ar darbuotojas uždirba, pvz., 100 Eur per mėnesį arba mažesnę sumą, tai gimus vaikui, jie gali tikėtis minėto dydžio motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmokos iš „Sodros“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė įstatymo projektą, kuriame siūloma atsisakyti minimalaus jų dydžio.

Paprašyta paaiškinti, dėl kokių priežasčių ar kokiu tikslu siūloma naikinti minimalų išmokų dydį, Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė komentavo:

Linas Kukuraitis ir Eglė Radišauskienė

„(Priėmus tokias įstatymo pataisas) viskas priklausys nuo įmokų. Jeigu sumokėjo 2 Eur, tai nuo jų ir skaičiuos išmoką, nes ji yra draudiminė.

Esminis momentas – socialiai teisinga išmokų, mokamų iš socialinio draudimo fondo biudžeto, sistema. Reikia atskirti socialinę paramą ir socialinį draudimą, kuris grindžiamas įmokomis. Siekiame, kad būtų tampresnis įmokų ir išmokų ryšys.“

Dešinė nežino, ką daro kairė?

Vis dėlto šios srities ministrą Liną Kukuraitį delegavusiai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, jo vadovaujamos ministerijos parengtas ir prieš kelias savaites paskelbtas įstatymo projektas buvo visiška naujiena.

Apie jį išgirdę Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas neslėpė nuostabos.

„Tiesą pasakius, čia man yra naujiena. Mano nuomonė apie tai kol kas skeptiška, nes pirmą kartą girdžiu tokį siūlymą. Pristatant mokestines pertvarka Seime apie tai kalbos nebuvo. Seku šiuos klausimus, nes jie yra mano komiteto sritis.

Man čia ganėtinai nauja. Aš puikiai žinau, kad ligos ir motinystės biudžetas „Sodroje“ nėra subalansuotas, bet kokiu atveju tai yra išmoka, perskirstoma išmoka, o ne draudimas. Ta prasme, kad imama iš pensininkų ir mokama mamoms.

Tai yra mūsų politinio pasirinkimo klausimas – darome tai ar ne. Bendrame demografinių ir vaikų išlaikymo sunkumų kontekste, manau, tai būtų per žiauru“, – komentavo Seimo narys.

Tomas Tomilinas

Jis sutiko su argumentu, kad „Sodros“ išmokų dydis turėtų labiau priklausyti nuo sumokėtų įmokų sumos. Vis dėlto dabar tokios priklausomybės nėra.

„Mes skatiname motinystę vienaip ar kitaip. Didžiausia priklausomybė tikriausiai būtų tuo atveju, jeigu visos išmokos būtų mokamos iš valstybės biudžeto, o iš „Sodros“ – tik pensijos. Tada būtų tikra priklausomybė, bet tai ateities klausimas.

Šiandien taip drastiškai daryti, kai kalbame apie vaikus... Mes gi įvedame universalias vaiko išmokas, tai čia ėjimas į kitą pusę, suvokiant, kad vaikas neatsakingas už savo tėvų problemas ir iš tikrųjų jam turėtų būti kuo daugiau valstybės paramos“, – aiškino T. Tomilinas.

Pasiūlymas nustebino ir mamas

Asociacija „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris“ (NAMS) atstovė Rasa Žemaitė taip pat stebėjosi tokiu įstatymo projektu. Ji vardijo tokias priežastis, kodėl asociacija pasisako prieš minimalių išmokų naikinimui:

„Įstatymuose siūloma įvesti įmokų „lubas“ ir taip saugoti geriau uždirbančius. Tuo pačiu metu naikina išmokų „grindis“ mažas pajamas gaunantiems vaiko auginimo laikotarpiui – atskirties mažinimu to niekaip nepavadinsi.

Konstitucijoje įtvirtinta nuostata, kad valstybė saugo motinystę, tėvystę, vaikystę ir teikia paramą. Tačiau teisės į tokią apsaugą netenka tos mamos ir tėčiai, kurie turi šiek tiek daugiau nei valstybės remiamų pajamų dydį uždirbančias antras puses – iš jų bus atimta teisė į išmoką, o socialinės pašalpos jau nebegaus, nes bus per turtingi.“

Rasa Žemaitė

R. Žemaitės teigimu, galiojanti sistema riboja darbuotojų galimybes „prisidurti“, jei išmokos pragyvenimui neužtenka pirmus vaiko gimimo metus ir tuo pat metu negarantuoja minimalių pajamų lygio.

Anot pašnekovės, naikinti minimalų išmokų dydį būtų galima tik tuo atveju, jeigu visi darbdaviai „Sodros“ įmokas mokėtų bent nuo minimalios mėnesinės algos (MMA):

„NAMS reikalauja: šios įstatymo pakeitimo, dėl kurio mažėtų išmokos gaunantiems mažiausias pajamas, įsigaliojimą atidėti metams ir papildyti reikalavimus darbdaviui mokėti draudimą nuo ne mažesnių kaip MMA pajamų ne tik pensijų, bet ir ligos bei motinystės draudimui.

Kitu atveju vaiko gimimas taps dar didesniu šeimų skurdinimu negarantuojant net jo pirmų metų auginimo laikotarpiui reikiamų pajamų turint darbo stažą.“

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu beveik 1,5 tūkst. šalies gyventojų mokama minimali motinystės, tėvystės arba vaiko priežiūros išmoka.

Beje, vertinant skirtingas socialinio draudimo rūšis, motinystės draudimas, kitaip nei, pvz., pensijų draudimas „Sodrai“ yra nuostolingas. Per šiuos metus šios rūšies draudimo išlaidos buvo beveik 26 mln. didesnės, nei buvo šios rūšies įmokų.

Primename, kad Vyriausybės programoje numatytas siekis mokestinėmis priemonėmis skatinti vaikus auginančias šeimas ir įteisinti vaiko pinigus.

Pristatydama mokestinius pakeitimus, finansų ministerija žadėjo, kad vaiko pinigai bus mokami. Tačiau įvedus vaiko pinigus žadama naikinti papildomą neapmokestinamų pajamų dydį – dėl to daliai tėvų padidės gyventojų pajamų mokestis.