„Nuotaikas skyriuose apibūdinčiau, kaip vaiko, kuris mato, kad pykstasi mama su tėčiu. Tokiais atvejais dažniausiai kenčia vaikai, jų nuotaikos būna blogiausios. Šiuo atveju toks ir yra jausmas, kad štai susipyko mama su tėčiu ir neaišku, ar tai baigsis skyrybomis“, - sakė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Akmenės skyriaus vadovas Vitalijus Mitrofanovas.

Naudodamas šeimos analogiją, skyriaus vadovas teigė, kad tokiais atvejais, kai atsiranda vidinė įtampa, svarbu „santykius perkrauti, susėsti, išsiaiškinti, susidėlioti, ką darėme negerai, labai svarbu kalbėti“.

Jo manymu, dabartinėje situacijoje ir partijos pirmininkas Gintautas Paluckas turėtų pasiaiškinti, kiek kartų per pusmetį buvo susitikęs su partijos frakcija Seime ir aptarė veiklos planus, kiek kartų susitiko su skyrių pirmininkais. Pasak jo, pastaruoju metu vyko nuolatinės diskusijos, ar nutraukti koalicinę sutartį, tačiau „nebuvo diskusijos, o kaip vėliau mes gyvensime“.

LSDP Akmenės skyriaus vadovas diskusijos dėl koalicijos sutarties tarp valstiečių žaliųjų ir socialdemokratų nutraukimo yra bergždžios, nes to dokumento, kuris buvo pasirašytas, negalima laikyti koalicine sutartimi.

„Koalicinėje sutartyje visada yra aiškios sutarties šalys, (…) toliau joje turi būti sutarties objektas, (…) apibūdintos kiekvienos šalies teisės ir pareigos, (…) aiškiai apibrėžtos nutraukimo galimybės, kaip elgsimės prezidento rinkimų metu. (…) Tas dokumentas, kuris buvo pasirašytas tarp socialdemokratų ir valstiečių, aš jį labiau vadinčiau sutartimi dėl galimybės sudaryti koaliciją, o ne koalicine sutartimi. Nereikėjo to daryti, kas buvo padaryta“, - kalbėjo V. Mitrofanovas.

Pasak jo, tai privedė prie vidinių problemų partijoje, kurias partija viduje turėtų ir išsispręsti.

„Įsivaizduoju, kad sveikas protas vis dėlto suveiks, ir susės tiek nauja partijos vadovybė, kuri kol kas nesiūlo irgi nieko ypatingo, kaip dirbti valstybei vadinamojoje konstruktyvioje opozicijoje. (…) Tuo labiau ir skyriai nelabai žino, ką mes darysime“, - sakė V. Mitrofanovas.

Nemano, kad partijai gresia skilimas

LSDP Marijampolės skyriaus pirmininkas Povilas Isoda mano, kad partijos tarybos nuomonei nepritariantys socialdemokratai Seime turėtų aiškiai išsakyti savo argumentus.

„Nes dabar iš to, kas čia girdisi iš žiniasklaidos, yra sunkiai suprantami dalykai, kad jie iš principo nepritars, ką taryba nusprendė. Turbūt, sunku tikėtis, kad viskas čia normalu, ir galėsime dirbti kartu. Ten visi žmonės yra su didžiule patirtimi, norėtųsi, kad jie patys priimtų sprendimus ir apsispręstų, kurioje jie pusėje“, - sakė P. Isoda.

Jis nemano, kad tuo atveju, jei kurie nors iš senųjų socialdemokratų šioje situacijoje pasitrauktų, ar būtų priversti trauktis, paskui juos pasektų didelės grupės partiečių.

„Skyriai ir partijos taryba apsisprendė, aš tikrai nemanau, kad būtų masinis išėjimas. Galbūt – atskiri asmenys, bet partijoje vyksta judėjimas, vieni ateina, kiti išeina, tam nereikia ir sukrėtimų, tai yra natūralus procesas, bet nemanau, kad gali būti skilimas“, - sakė P. Isoda.

Bendras nuotaikas po dalies socialdemokratų sprendimo nepaklusti partijos valiai skyriaus vadovas apibūdino negatyviai.

„Liūdna, kad tokie patyrę žmonės, negali perlipti per savo ambicijas ir supratimą, kad žmonės su didele patirtimi nesupranta, kad partijos vienybė šitoje vietoje yra svarbiausia“, - kalbėjo P. Isoda.

Taip nesielgtų

Pasvalio skyriaus pirmininkas Stanislovas Kiudis palaiko G. Palucką, tačiau nuo platesnių komentarų apie situaciją partijoje kol kas susilaikė.

„Mano nuomone, reikia persitvarkymų, aš palaikau Gintautą, ir aišku, turėtų ir jie turėti priimti sprendimą, kurį priėmė taryba. (…) Bandysime šiandien spręsti, susitiksime ir aptars situaciją“, - sakė S. Kiudis.

LSDP Panevėžio skyriaus, kuris pasisakė už tai, kad reikėtų persiderėti dėl koalicinės sutarties, pirmininkas Egidijus Gaidamavičius situaciją pastarosiomis dienomis apibūdino vienu žodžiu – velniava.

„Tikrai nesidžiaugiame, kad ir kaip yra, bet demokratija yra demokratija, ir mažuma turėtų paklusti daugumai. (…) Frakcija ir partija iš principo turi būti vieningi, turime patirtį nuo XIX amžiaus, esame seniausia politinė jėga, reikia visiems žinoti savo vietą“, - sakė E. Gaidamavičius.

Tačiau, pasak jo, būtų galima gilintis į atskirus valstiečių siūlymus su sąlyga, kad jie tinka ir socialdemokratams. „Jie priėmė ir visuotinį deklaravimą, tai yra pirmas žingsnis progresinių mokesčių link, (…) vaiko pinigai socialiniai klausimai. Bet matyt Panevėžio skyriui svarbiau yra Vilniaus socialdemokratų žingsnis taryboje, ar nutrauks savo draugystę su liberalais, nes norisi principingumo ir nuoseklumo. Bei atšaukti ministrus – oficialiai“, - sakė E. Gaidamavičius.

Įsigaliojo frakcijų valdančioji koalicija

DELFI primena, kad socialdemokratų partijos taryba yra priėmusi sprendimą trauktis iš valdančiosios koalicijos, tačiau, pasak premjero Sauliaus Skvernelis, juridiškai koalicijos susitarimas dar nėra nutrauktas .

Tuo tarpu socialdemokratų frakcija Seime daugumos jos narių sprendimu susitarė dėl bendradarbiavimo su valstiečiais – žaliaisiais. Toks susitarimas pradėjo oficialiai galioti antradienį.

Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas teigia, kad už bendradarbiavimą su valstiečiais – žaliaisiais balsavusių frakcijos narių elgesį turėtų įvertinti partijos Etikos ir procedūrų komisija. Ji gali siūlyti partijos tarybai skirti tokiems nariams griežčiausią nuobaudą – šalinimą iš partijos.