Mergina praėjusį penktadienį kelyje Vilnius – Panevėžys, ties Ukmerge, išgyveno tikrą dramą. Maždaug 30 kilometrų ji buvo sekta juodo autobusiuko – kai lenkdavo kliūtį, šis irgi aplenkdavo, kai grįždavo į pirmą juostą, jis irgi grįždavo, važiuodavo itin arti, signalizavo šviesomis, o priartėjęs prie šono galiausiai net ėmė stumti.

Laimė, įtartinas vyriškis galiausiai paliko merginą ramybei. Ši įtaria, kad jis tiesiog pastebėjo, kad ji intensyviai naudojasi telefonu – puolė skambinti draugui, policijai.

Kad toks įvykis praėjusį penktadienį, 22 dieną 16:06 val., registruotas, DELFI patvirtino ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius. Anot jo, pareigūnai patikrino nurodytą kelio atkarpą, tačiau galimai chuliganiškai kelyje valdytas automobilis nepastebėtas.

Persekiotojas – Vievio gyventojas

Tuo metu Lietuvos policijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis DELFI pateikė veiksmų planą, kaip šioje istorijoje reagavo pareigūnai.

„Bendrojo pagalbos centro (BPC) operatoriai sujungė pranešėją su policija. Pareigūnai išsiuntė patrulį į minėtą kelio atkarpą, jo rasti nepavyko. Pareigūnai kalbėjo su pranešėja ir patarė, kaip elgtis, kol automobilis nenusuko į šoną. Pasak pranešėjos, pokalbis buvo profesionalus ir jas nuramino“, – dėstė jis.

Anot R. Matonio, policija tuoj nustatė ir automobilio markę, modelį. Mergina pareigūnams padiktavo ją sekusio automobilio registracijos numerius.

„Policija nustatė automobilio savininką ir jo asmenybę. Tai – Vievio gyventojas, kuris policijai nėra žinomas ir jokių įtarimų nesukėlė“, – pasakojo policijos atstovas.

Teisinio pagrindo bausti nėra

Anot jo, tą sužinoję pareigūnai dar kartą paskambino pranešėjai, tačiau ji atsisakė rašyti pareiškimą ir jokių pretenzijų policijai neturėjo. Tiesa, ir teisinio pagrindo bausti vairuotojo nėra.

„Ką patartumėme daryti tokiais atvejai? 1. Nesustoti, nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos tel. 112, klausyti operatorės ar pareigūnų nurodymų. 2. Nebijoti rašyti pareiškimo, kad policija galėtų pradėti teiseną. 3. Esant galimybei, nufilmuoti visą veiksmą (kartu važiuojantys keleiviai, arba vaizdo registratoriumi), kad policija turėtų kuo daugiau duomenų medžiagos nagrinėjimui“, – nurodė R. Matonis.

Lietuvos policijos teigimu, esant būtinajam reikalingumui, vairuojant paskambinti į policiją ne tik galima, bet ir būtina.

Dėmesį patraukė neįprastas elgesys

„Esu studentė ir kiekvieną savaitgalį važinėju iš Vilniaus į Biržus. Praėjęs nebuvo išimtis – pakviečiau draugę ir abi kartu maždaug 15:30 val., gal šiek tiek anksčiau, pajudėjome iš Vilniaus.

Norint pasiekti Biržus, reikia važiuoti autostrada Vilnius – Panevėžys. Taip ir važiavome, kol po gal 20-30 kilometrų mano dėmesį atkreipė juodas, visiškai juodas, autobusiukas. Kai aš lenkdavau kliūtį, esančią pirmoje juostoje, jis irgi lenkdavo, kai grįždavau į pirmąją juostą, jis irgi grįždavo. Ir jis taip arti važiavo man iš nugaros, kad, na, nė vienas vairuotojas autostradoje, laikydamasis saugaus atstumo, taip arti nevažiuoja“, – su kuo susidūrė, DELFI ėmė pasakoti mergina.

Pasak pašnekovės, tokį elgesį gal dar būtų galima pateisinti, tačiau aptariamos transporto priemonės vairuotojas, iki tol važiavęs be šviesų, jas įsijungė ir ėmė pastarosiomis signalizuoti.

„Labai tas dėmesį atkreipė, nes jis visą kelią važiavo be šviesų. Aišku, aš nieko blogo nepagalvojau, juk dažnai vairuotojai pamirksi šviesomis, kad pasitrauktų važiuojantis iš antros juostos. Tačiau aš pasitraukiau į pirmąją juostą iš karto ir žiūriu, kad jis labai dideliu greičiu prie manęs artėja, o privažiavęs stabdo, kad susilygintume“, – kalbėjo ji.

Ėmė stumti nuo kelio

Anot merginos, užmetusi akį ji pastebėjo, kad autobusiukas ėmė sukti pirmąją juostą, kurioje tuo metu važiavo ji.

„Jis tiesiog mane stūmė, nepriliesdamas mano automobilio. Gerai, kad aš iškart pamačiau, ką jis daro, ir nuspaudžiau greičio pedalą, kad atsiplėščiau. Na, tada visas veiksmas ir prasidėjo“, – tikino pašnekovė.

Ji ėmė raginti kartu važiavusią draugę skambinti policijai, o pati puolė rinkti draugo telefono numerį. Šis buvo Ukmergėje, iki jos merginoms buvo likę 10 kilometrų.

„Aš tikrai labai viršijau greitį, norėdama nuo jo atsiplėšti, bet jis buvo taip arti manęs, kad kiekvieną akimirką galėjo daužtis, visą laiką mirksėjo šviesomis, kad atkreipčiau dėmesį“, – pasakojo studentė.

Pareigūnai liepė jokiu būdu nesustoti

Jos draugė Bendrojo pagalbos centro tuoj buvo sujungta su Ukmergės policija. Šios atstovai merginas įspėjo jokiu būdu nesustoti ir liepė tęsti savo kelionę, ramino, dalijosi patarimais.

„Dar paklausė, ar automobilis tikrai tvarkingas. Jis tikrai buvo tvarkingas. Be to, vos esant kokiai problemai, klaidos pranešimas pasirodo ekrane, todėl buvau visiškai tikra, kad persekiotojas nebandė manęs perspėti dėl nuleistos padangos ar nedegančių šviesų“, – tikino ji.

Mergina vairuoja 2004 metų „BMW X5“ automobilį, ji buvo persekiota apynaujo juodo „Renault“ autobusiuko. Buvo matyti ir aptariamo automobilio numeriai, kuriuos pareigūnams studentės padiktavo.

„Kai aš užmečiau akį, man atrodė, kad jį vairuoja vyras iki 40 metų. Draugė sakė, gal iki 30 metų. Kai šypsojosi, labai gilios raukšlės žanduose išryškėjo, tokios ilgos duobutės... Priekyje jis sėdėjo vienas, o galiniai langai buvo tamsinti, pamatyti neįmanoma“, – kalbėjo pašnekovė.

Persekiojo 30 kilometrų

Anot jos, gali būti ir taip, kad aptariamas vyras tiesiog norėjo pajuokauti ar paerzinti, tačiau jo elgesys merginas be proto išgąsdino.

„Gal tas vyras norėjo pajuokauti ir tiek, tačiau nežinau, kam 30 kilometrų tokiu būdu juokauti“, – svarstė ji.

Nuvažiavus tokį atstumą, prie Ukmergės, autobusiuko vairuotojas nusprendė nusukti kitu keliu.

„Nežinau, ar jis pamatė, kad mes abi kalbame telefonais, ar kas, tačiau, kol kalbėjome su policija, jis po truputį tolėjo nuo mūsų ir, galų gale, prieš nusukdamas į Ukmergę, labai, net labai, mirksėjo šviesomis“, – prisiminė ji.

Turi patarimų vairuotojams

Dabar studentė svarsto – jei jo kelionės tikslas buvo Ukmergė, galbūt galėjo važiuoti greičiau ir nuo įtartino tipo atsiplėšti.

„Galėjau galbūt lengviau pabėgti, jei būčiau nuspaudus greičio pedalą iki galo, tačiau, jei būčiau nesuvaldžiusi automobilio ar jis būtų atsitrenkęs važiuojant dar didesniu greičiu, net baisu pagalvot, iš tikro, kas būtų nutikę“, – pripažino mergina.

Todėl šiuo metu ji tikina tiesiog norinti įspėti visus vairuotojus – svarbiausia panašioje situacijoje nesutrikti ir nepradėti transporto priemonės stabdyti.

„Žinoma, būna atvejų, kai kiti vairuotojai perspėja dėl nuleistos padangos ar pan., tačiau mano atvejis nebuvo toks. Nežinau, ko jis norėjo, bet, Ačiū Dievui, kad mes abi su drauge nesutrikome, iš karto skambinome 112 ir visiems draugams pranešėme, koks autobusiuko numeris, modelis, kaip atrodo ir kur važiuojame“, – džiaugėsi ji.