Antradienį pristatydami pirminį praėjusią savaitę pasibaigusių Rusijos ir Baltarusijos surengtų pratybų „Zapad“ vertinimą, kariuomenės atstovai pabrėžė, jog šiuo metu stebimas Rusijos kariuomenės atitraukimas iš Baltarusijos teritorijos, tuo metu Karaliaučiaus srityje kariniai mokymai tęsiasi.

Ministras Raimondas Karoblis priminė, jog oficialiai Rusija buvo deklaravusi, jog pratybose dalyvaus 12,7 tūkst. karių.

„Konkrečiai šiuo metu pateikti skaičių ir jų komentuoti nenorėčiau, vyksta pirminis vertinimas. Bet pajėgos buvo sutelktos viršijant kelis kartus oficialiai deklaruotas Rusijos pajėgas“, – žurnalistams sakė Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos direktoriaus Remigijus Baltrėnas.

Remigijus Baltrėnas, Jonas Vytautas Žukas, Raimundas Karoblis

Tuo metu R.Karoblis tikino, kad pratybose vykdyti „konvenciniai veiksmai prieš aukštesnio technologinio lygio valstybes, konkrečiai – NATO“ ir jie buvo „tiek puolamojo, tiek ginamojo pobūdžio“. Jis teigė, kad tai neatitiko pranešimų, jog mokymai skirti antiteroristinėms operacijoms, nes kompleksinėse pratybose dalyvavo „visi Rusijos federacijos ginkluotųjų pajėgų elementai, įskaitant kosmoso pajėgas“.

„Svarbu, kad vyko puolimo simuliacija iš Rusijos federacijos į visas Baltijos šalis“, – sakė jis.

Ministras taip pat pabrėžė, jog visa tai rodo, kad saugumo situacija po „Zapad“ pratybų negerėja ir Rusijos politinė pozicija lieka nepasikeitusi.

„Rusijos ginkluotosios pajėgos tampa stipresnėmis, kuriami arba jau sukurti pajėgumai (...). Be abejonės, Rusija yra ir liks NATO konvenciniu iššūkiu“, – sakė ministras.

Anot R.Karoblio ir kariuomenės atstovų, pratybų veiksmai patvirtina ankstesnius nuogąstavimus, jog Rusijos kariuomenė yra pajėgi reaguoti per 24-48 valandas.

„Zapad 2017“ patvirtino, kad Rusijos gebėjimas panaudoti pajėgas yra būtent toks“, – teigė ir karinės žvalgybos vadovas R.Baltrėnas.