Prezidentė Dalia Grybauskaitė įsitikinusi, kad dabartinė Vyriausybė turėtų iš naujo pasitikrinti pasitikėjimą Seime, tiesa, jeigu dabartinė parama bus nepakankama.

„Čia, be jokios abejonės, bus paties premjero apsisprendimas, bet taip pat ir Seimo. Artimiausiu matysime, ar toks faktas vyks ar nevyks.

Viskas priklausys nuo dabar vykstančių derybų. Jei palaikymas bus pakankamai solidus ir rodys aiškią daugumą, tada ir bus aišku, reikia ar nereikia“, – pirmadienį žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Ji neprognozavo, ar mažumos Vyriausybė gali išdirbti likusius trejus metus.

„Turbūt nespėliosiu, nesu prognozuotoja ir būrėja. Politikoje kiekviena diena svarbi ir savaitė. Šiandien turime situaciją, kada įeiname į tam tikrą nestabilumo laikotarpį.

Be jokios abejonės, matome galbūt ir padidėsiančią Valstiečių frakciją. Bet visos kitos frakcijos, bent jau viena, gali ir susiskaldyti, ir sumažėti. Prisijungimas ir palaikymas didžiajai frakcijai gali būti įvairia forma“, – kalbėjo šalies vadovė, priminusi, kad pagal Seimo statutą frakcijos gali įvairiomis formomis sutarti dėl bendradarbiavimo.

„Laikas parodys, ar ši Vyriausybė ir ta dauguma, kuri lieka, gebės priimti reikalingus sprendimus“, – komentavo prezidentė.

Paklausta, kaip vertina socialdemokratų sprendimą trauktis, ji sakė, kad tai kelia abejonių ir rodo esant pasimetimo:

„Jis (sprendimas) kol kas tikrai neaiškus, nes lyg ir išeiname, bet viena koja kai kas lyg nori palikti. Matau tokį pasimetimą, apsisprendimo stoką ir šiek tiek nepolitinį elgesį. Daugiau tokia išskaičiavimų, sandėrių, sandorių elgsena. Šis požymis jau pradeda ryškėti, po šių rinkimų šiame Seime.“

D. Grybauskaitė leido suprasti, kad palaiko dviejų socialdemokratų ministrų sprendimą likti Vyriausybėje.

„Pirmiausia, kaip minėjau, dar neaišku, kiek socialdemokratų pasitrauks ir kaip jie pasitrauks. Partijos sprendimas yra, bet frakcija kol kas rodo skirtingus ženklus. Todėl dar nežinome galutinio rezultato.

Dėl ministrų didele dalimi žinome, kad vienas traukiasi, du lieka. Tai didele dalimi ir premjero sprendimas ir, be jokios abejonės, aš tam neprieštarauju, kad du liktų.“

Kai pasikeičia daugiau nei pusė ministrų, Vyriausybė turi iš naujo gauti Seimo įgaliojimus, numato Vyriausybės įstatymas.

Be to, įstatymas numato, kad Vyriausybė privalo atsistatydinti, kai Seimas visų narių balsų dauguma slaptu balsavimu pareiškia nepasitikėjimą Vyriausybe ar premjeru.

Socialdemokratams S. Skvernelio Vyriausybėje iki šiol atstovavo ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

M. Sinkevičius yra pareiškęs, kad atsisakys ministro posto.

Šeštadienį komentuodama socialdemokratų sprendimą trauktis iš koalicijos, prezidentė teigė, kad dėl to bus daugiau politinio nestabilumo.

„Po socialdemokratų sprendimo įeiname į politinio nestabilumo etapą“, – BNS tada komentavo valstybės vadovė D. Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, S. Skvernelio vadovaujamas Ministrų kabinetas turės dirbti mažumos sąlygomis.

„Tikėtina, mažumos Vyriausybė bus palaikoma neformalios, margos ir ganėtinai nepastovios daugumos. Laukia rimtas atsakomybės egzaminas – ne tik tiems, kurie liks valdžioje, bet ir opozicijai“, – sakė D. Grybauskaitė.

L. Linkevičius pranešė ketinąs ir toliau būti ministru, tačiau jis esą pasitrauksiąs iš partijos. M. Vainiutė yra nepartinė, ji taip pat nusprendė toliau dirbti ministre.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryba šeštadienį nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

LVŽS Seime turi 56 atstovus iš 141, socialdemokratai – 17. Opozicinei Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams priklauso 31 parlamentaras, Liberalų sąjūdžio frakcijai – 14, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai – aštuoni, „Tvarkos ir teisingumo“ – septyni Seimo nariai. Dar penki parlamentarai nėra jokios frakcijos nariai.