Formaliai – teisėta, bet ar teisinga, ir ar tikrai viskas deramai patikrinta, klausia Laivės TV laida R.I.T.A.

Lietuva visuose tarptautiniuose forumuose palaiko Ukrainą ir smerkia jos agresorę Rusiją, akcentuodama pastarosios politikos nemoralumą. Tačiau pati suteikia teisę joje gyventi žmonės, kurie gauna pajamų iš artimos V. Putino aplinkos žmonių, taip pat verčiasi bendra veikla su propagandiniuose Kremliaus projektuose dalyvaujančiais šou rinkos atstovais, o kartais tiesiog prakutusiais nusikaltėliais.

Be pastebimų problemų leidimą gyventi Lietuvoje turi ir juo naudojasi Arkadijaus ir Boriso Rotenbergų banko tarybos patarėjas Antonas Treušnikovas. SMP bankas, kaip ir patys Rotenbergai, yra sankcijas patiriančiųjų sąraše, jų įmonė stato tiltą į okupuotą Krymą. Lietuvos migracijos departamentas atsisako nurodyti, kokiu pagrindu suteikia ir pratęsia A. Treušnikovui gyvenimo šalyje leidimą, nes suteikdamas neva atskleistų asmens duomenis.

R.I.T.A. jau turi užtektinai duomenų, kurie leidžia suabejoti, kad šio asmens tapatybė ir veikla buvo deramai patikrinta, užuot pasitenkinus formalumus atitinkančiomis sąlygomis – šiuo atveju, šalyje turimas turtas ir įmonė. Be to, šie reikalavimai yra sąlygos tokiam leidimui gauti, bet ne įsipareigojimas suteikti.

Laidos žurnalistai turi išrašą iš Rusijos VRM vyriausiosios valdybos, kad vienas iš A. Treušnikovo verslo partnerių jos sistemoje įrašytas kaip reketininkas, taip pat Rusijos registrų centro duomenis, įrodančius, kad A. Rotenbergas vienos savo kompanijos akcijas perleido banko patarėjo A. Treušnikovo valdomai įmonei vos prieš penkis mėnesius.

Dar vienas jo partneris (veiklai ir Lietuvoje) yra populiarus Rusijoje atlikėjas Vasilijus Vakulenko, kitaip – Basta, tikinantis, kad užsiima muzika, o ne politika, tačiau dalyvauja propagandiniuose Kremliaus projektuose, tokiuose, kaip geriausios dainos tiltui į okupuotą Krymą rinkimuose.

Lietuvoje partneriai žada ne tik toliau vystyti pramogų klubo projektą, bet ir kurti nemokamą rezidenciją literatams iš viso pasaulio. Be to, pasak paties A. Treušnikovo, jis yra pilnas ryžto padėti gelbėti ne tiktai A. ir B. Rotenbergų sanuojamo banko indėlininkus, bet ir padėti Lietuvai dėl Snoro ir Ūkio bankų atvejų.

Anksčiau A. Treušnikovas yra „gelbėjęs“ Lietuvos futbolą ir klubą „Vėtra“, tačiau gelbėjimui nepavykus teigia tiesiog nusivylęs profesionaliuoju sportu, konkrečiai – futbolu ir ledo rituliu (tomis sporto šakomis kaip tiktai domisi Rotenbergai jaunesnieji).

Speciali R.I.T.A. apie A. Treušnikovą ir Lietuvą – čia.