Ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkai DELFI sakė svarstysiantys klausimą dėl tolesnio likimo koalicijoje.

Sutartį dėl koalicijos Vilniuje pasirašė Liberalų sąjūdis, TS-LKD, LSDP, Tvarkos ir teisingumo partija ir „Lietuvos sąrašo“ partija. Visos jos kartu taryboje turi 35 mandatus iš 51. Pagal pasiektą susitarimą, tris vicemerų postus pasidalino Liberalų sąjūdis, TS-LKD ir LSDP.

Susitikimas – ne vėliau pirmadienio: teks prisiimti atsakomybę

„Aš net neabejoju, kad klausimas bus svarstomas, kai Remigijus Šimašius grįš iš komandiruočių. Pirma, noriu pasakyti, kad čia neužtenka tik gynybinės reakcijos, teks prisiimti vienokia ar kitokia forma kažkokią atsakomybę. Liberalai kaip vedanti koalicijos partnerė turės papasakoti, kaip įsivaizduoja, kaip mato situaciją, tą darbą. Nepaisant to, kad įtarimai visi yra susiję su veikla anapus upės, Seime. Vilnius nėra izoliuotas nuo Lietuvos“, – DELFI sakė Gintautas Paluckas.

Anot jo, visos politinės partijos ir organizacijos, dalyvaujančios koalicijoje, rinksis į bendrą susirinkimą dėl tolesnio jos likimo.

„Kai tik liberalų pirmininkas ir miesto meras R. Šimašius pakvies. Ne vėliau pirmadienio“, – kad klausimas bus sprendžiamas greitai, užtikrino socialdemokratų lyderis.

Gintautas Paluckas

Neatmeta jokių galimybių

Tiesa, tokio susitikimo jis neinicijuos pats, iniciatyvos G. Paluckas tikisi iš Liberalų sąjūdžio.

„Šiandien kalbame apie Liberalų sąjūdžio problemas ir jų įtaką, mastą Vilniaus mieste. Dar kartą sakau – tiesiog gynybinės situacijos, kad mes apsiginsime teisme, neužteks. Teks papasakoti apie atsakomybę, kaip kas ką suvokia ir mato“, – dėstė politikas.

Paklaustas, ar dar mato galimybių dirbti kartu su Liberalų sąjūdžiu koalicijoje Vilniaus mieste, G. Paluckas tikino, kad informacijos kol kas yra per mažai, kad jau būtų galima į tai konkrečiai atsakyti.

„Neatmestinos įvairios galimybės, bet tai mes spręsime visi kartu – ir socialdemokratai, ir konservatoriai, ir Lietuvos sąrašas, ir Liberalų sąrašas susirinkę ir pasikalbėję“, – nurodė jis.

Sutinka su G. Landsbergiu

Tuo metu Gabrielius Landsbergis BNS pareiškė, kad tai, kas nutiko, turbūt yra Liberalų sąjūdžio pabaiga.

„G. Landsbergis garsėja aštriais ir garsiais pareiškimais, bet aš šioje vietoje turiu šiek tiek jam paantrinti, nes neigiamą įtaką tai tikrai turės tikrai milžinišką. Nepaisant to, kad liberalai tikrai pasinaudos teise teisme įrodinėti savo teisybę“, – sakė G. Paluckas.

Anot jo, Lietuvos žmonės ir taip yra linkę manyti, kad politinės partijos yra korumpuotos, o šie įtarimai – tik dar vienas to įrodymas jiems.

„Tas teismas įvyks gatvėse ir žmonių namuose, o ne teisme. Tai – tikrai milžiniškas smūgis tiek Liberalų sąjūdžiui, tiek Darbo partijai“, – pripažino politikas.

Mano, kad išeis į gerą

„Tikrai netikėta, tikrai didelis sukrėtimas, bet visa tai galų gale išeis politinei sistemai į gerą“, – susidariusią situaciją įvertino G. Paluckas.

Anot jo, tai, kad Liberalų sąjūdis ir Darbo partija turi problemų su teisėsauga, jau buvo aišku, nes pagarsinta apie individualius korupcijos atvejus arba įtarimus šių partijų nariams.

„Tačiau įtarimai politinėms organizacijoms – didelis sukrėtimas visai politinei sistemai. Tiesa, aš įžvelgiu ir labai teigiamą požymį – valymasis ir gryninimas politinės sistemos tiek nuo individualių, tiek nuo sisteminių korupcijos atvejų (partijos kaltinamos sistema, sisteminiu korupcijos įtakos darymu) yra labai sveikintinas dalykas. Nepaisant šios dienos, atrodo, chaoso ir sukrėtimo, tai leis ateityje partijoms atgauti visuomenės pasitikėjimą, bus sudarytos galimybės sveikti visai politinei sistemai“, – kalbėjo jis.

Galimybes dirbti kartu vadina maksimaliai apsunkintomis

Savo ruožtu G. Landsbergis, paklaustas apie Vilniaus miesto valdančiosios koalicijos likimą, sakė, kad šis klausimas greičiausiai bus svarstomas trečiadienį organizuojamame prezidiumo posėdyje.

„Aš manau, kad reikalinga kolegiali pozicija. Mes kviesimės ir Vilniaus frakcijos kolegas apsitarti dėl būsimo bendradarbiavimo“, – DELFI užtikrino jis.

Tiesa, pavyzdžiui, su liberaliai mąstančiais žmonėmis konservatoriai esą neatmeta galimybės bendradarbiauti.

„Na, o su Liberalų sąjūdžiu, aš manau, yra maksimaliai apsunkintos galimybės“, – pripažino jis.

Gabrielius Landsbergis

G. Landsbergis taip pat užsiminė, kad trečiadienį gali būti svarstomos ne tik Vilniaus, bet ir kitų miestų koalicijų, kurios sudarytos ir tarp konservatorių ir Liberalų sąjūdžio, likimas.

„Jei jų vadovas laikysis tokios pozicijos kaip kažkada Viktoras Uspaskichas – gintis iki paskutinio lašo, tai tada tiesiog ir likimas panašus. Tačiau, jei vis dėlto partija supras, kokioje sudėtingoje situacijoje yra... Na, nežinau, tiesą sakant, nematau lengvų kelių. Tik akivaizdu, kad jie renkasi patį sunkiausią iš galimų“, – kas dabar laukia liberalų sąjūdžio, svarstė politikas.