Apsinuodijus grybais, labiausiai gydymą apsunkina tai, kad žmogus į medikus nesikreipė iš karto, sako Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja Gabija Laubner. „Jei pavalgėte grybų ir po kelių valandų, gal net kitą parą, prasidėjo pilvo skausmai, pykinimas, viduriavimas, vėmimas, nesigydykite patys – kreipkitės į medikus. Mes detaliau panagrinėsime situaciją, atliksime detalesnius tyrimus ir, jei tai nebus mirtinai nuodingi grybai, bent jau ramia sąžine paleisime gydytis į namus“, – pabrėžia ji.

Be to, primena medikė, net jei žmogus galvoja, kad susirgo dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, užsikrėtė virusine infekcija, bet tą parą valgė grybų, į simptomus numoti ranka negalima. Būtina bent jau paskambinti į Apsinuodijimų informacijos biurą ir pasitarti.

„Kai žmogus apsinuodija daugiausia gyvybių nusinešančiu amatoksinu, trys paros yra tas laikas, kai dar dar įmanoma kažką padaryti. O jau daugiau negu tris paras pabuvus namuose, nevartojant priešnuodžių ir negaunant specifinio gydymo, kepenys negrįžtamai suardomos“, – neslepia G. Laubner.

Mikologijos laboratorijos vadovė J. Motiejūnaitė primena, kad apsinuodyti (nors nemirtinai) grybais galima ir tada, jeigu jie per ilgai palaikomi, nes grybai pūva kaip ir mėsa: „Nors dažniausiai mirtinai apsinuodijama nuodingais grybais, kartais taip atsitinka, jeigu jie buvo netinkamai konservuoti – tada ten gali patekti botulizmo toksino.“

J. Motiejūnaitės žodžiais, Lietuvoje patys nuodingiausi grybai yra žalsvoji ir blyškioji musmirės, be to, nuodingiausių grybų neįmanoma detoksikuoti jokiomis priemonėmis: „Galite virti iki pasaulio pabaigos – jei grybas nuodingas, jis vis tiek liks nuodingas.“

Kartu specialistė primena paprastą taisyklę: jei Lietuvoje rinksite grybus, kurių kepurėlių apačia yra su skylutėmis, o ne su lakšteliais, prisirinkę ne tų grybų, blogiausiu atveju tik sugadinsite maistą, nes nuodingų tokių praktiškai nėra (yra vienintelė neapsakomai reta rūšis, kurios beveik neįmanoma rasti).