Tai DELFI patvirtino sveikatingumo klubų tinklo „Impuls“ vadovė Silvija Petrošiūtė.

Vaizdo medžiagoje – keistas berniuko elgesys ir treniruotes stebėję tėvai

„Kaip rodo mūsų turima filmuota medžiaga, kurią po įvykio perdavėme pareigūnams, berniukas į baseiną grįžo iš persirengimo kambario, praėjus kuriam laikui, kai į jį buvo palydėta visa vaikų grupė. Kaip įvardino šeima, berniukas buvo judrus, tačiau negalime atsakyti, kodėl jis atsiskyrė nuo kitų vaikų, kurie jau persirenginėjo ir savarankiškai grįžo į baseino zoną“, – DELFI sakė ji.

Maža to, turimas vaizdo įrašas esą patvirtina, kad tos treniruotės, po kurios nutiko nelaimė, metu baseine taip pat buvo tėvų.

„Tėvai visada galėjo ir gali patekti į baseino zoną, pasiimti ar atiduoti vaikus, stebėti jų treniruotes. Pastebime, kad dažniausiai tėvų dalyvavimas treniruotėse trukdo vaikui susikaupti ir sekti trenerio nurodymus. Dėl šios priežasties nerekomenduojame tėvams dalyvauti treniruotėse, bet to niekada nedraudėme“, – aiškino S. Petrošiūtė

Prašo leidimo su medžiaga susipažinti

Tuo metu berniuko tėvai kreipėsi į teisininkus, kad juos pripažintų nukentėjusiais ir leistų susipažinti su tyrimo medžiaga – jie iki šiol nėra matę aptariamų vaizdo įrašų.

„Tėveliai kol kas niekam pretenzijų nereiškia, tačiau yra suinteresuoti, kad atsakomybėn būtų patraukti už vaiko praradimą kalti asmenys. Atrodo, kad sporto klubas veikė netinkamai“, – DELFI sakė tėvų interesus ginsiantis advokatas Justinas Jarusevičius.

Prokuroras turėtų tokį prašymą išspręsti per 10 dienų po to, kai gaus su tyrimu susijusią medžiagą iš policijos pareigūnų.

„Tėvai kol kas nežino, kokią medžiagą policiją gavo ir kokius kitus procesinius veiksmus atliko“, – sakė advokatas.

Įvykis – neeilinis

Tiesa, su tyrimo medžiagą susipažinęs Vilniaus apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Julius Rėksnys nurodo, kad tyrimas „kiek gali būti į vieną pusę, tiek gali būti į kitą pusę“.

Prokuroro teigimu, kol kas klaustukų šioje istorijoje yra labai daug, todėl pareigūnai esą nesiryžta kažką prognozuoti, o nulenkę galvas dirba.

„Ten tik dirbti ir dirbti. Užtruks. Įvykis – neeilinis, nėra labai paprastas teisinio vertinimo prasme. Daug tokios praktikos nėra – nei teisminės, nei iš viso. Iš pradžių dar aplinkybes nusistatyti reikia, kad galėtume jas įvertinti“, – DELFI sakė J. Rėksnys.

Pirminės informacijos nepakanka

Tiesa, jis neneigia, kad įtarimai gali būti pareikšti pagal Baudžiamojo kodekso 132 straipsnio 3 dalį – neatsargus gyvybės atėmimas pažeidžiant teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles. Taip nusikaltęs asmuo baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

„Kol kas nelabai matome, pagal ką daugiau būtų galima pareikšti įtarimus kam nors, jei preliminariai žiūrėtume“, – aiškino J. Rėksnys.

Pasak pašnekovo, ar leisti tėvams susipažinti su tyrimo medžiaga, nuspręs ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras. Asmeniškai jis pats tikino visuomet labiau linkęs nukentėjusiems leisti susipažinti su medžiaga.

„Pirminė informacija yra, bet ji mums kažkokio individualizuoto vertinimo neleidžia daryti“, – sakė J. Rėksnys.

Lankytojų įpročių nepakeitė

Savo ruožtu sveikatingumo klubų tinklo „Impuls“ vadovė DELFI informavo, kad baseinas aptariamame klube buvo atidarytas po nelaimingo atsitikimo praėjus savaitei, tam gavus policijos leidimą.

„Nelaimingas atsitikimas baseine lankytojų įpročių pastebimai nepakeitė. Nė viena plaukimo grupė neiširo, o nuo trečiadienio, rugsėjo 13 dienos, plaukimo treniruotės buvo atnaujintos. Tam įtakos turėjo klientų poreikiai – plaukimo treniruotes lankančių vaikų tėvai pageidavo, kad treniruotės vėl vyktų. Dauguma klientų tik domėjosi papildomomis saugumą užtikrinančiomis priemonėmis baseine“, – aiškino S. Petrošiūtė.

Anot jos, po įvykio intensyviai bendradarbiaujama su teisėsaugos institucijomis, dedamos ir pastangos išsiaiškinti tikslias šio įvykio priežastis įmonės viduje.

„Iš karto ėmėmės visų būtinų priemonių ir veiksmų, kad tokia situacija niekada nepasikartotų nė viename mūsų sveikatingumo klube, o lankytojai jaustųsi maksimaliai saugūs“, – sakė pašnekovė.

Ėmėsi pokyčių

Paklausta, kokių pokyčių imtasi, S. Petrošiūtė nurodė, kad visuose sveikatingumo klubuose „Impuls“ esančiuose baseinuose saugumas yra stiprinimas labiau nei to reikalauja teisės aktai ir įprasta šalies praktika. Pokyčiai esą jau vyksta trimis kryptimis.

„Pirma, gerinant infrastruktūrą ir diegiant saugumą stiprinančias priemones. Į plaukimo treniruotę ar baseiną su tėvais atėję vaikai gauna specialias apyrankes, kurios padės darbuotojams greitai juos identifikuoti, jei toks vaikas būtų baseino zonoje be suaugusiųjų priežiūros. Rugsėjo mėnesį klubų registratūrų laukiamuosiuose bus pakabinti televizoriai, tiesiogiai transliuojantys vaizdą iš baseino – tėveliai matys, kada baigiasi treniruotė ir jau galima pasiimti savo vaikus.

Taip pat peržiūrėtos ir sugriežtintos iki šiol galiojusios vidaus tvarkos taisyklės. Nuo šiol baseinuose budintis prižiūrėtojas, kurio pagrindinė užduotis yra stebėti baseiną, jo prieigas, užtikrinti klientų saugumą, iš kitų darbuotojų išsiskiria ryškia apranga. Tokie baseino prižiūrėtojai turės radijo stoteles, kuriomis galės nedelsdami susisiekti su administracija ir registratūra, atsakyti į jų užklausimus arba iškviesti pagalbą.

Bus pakeista ir personalo mokymų, susijusių su saugumu, programa. Nuo šiol jie vyks net keturis kartus per metus, gerokai dažniau nei to reikalauja įstatymai. Jų metu darbuotojai ne tik plės teorines ir praktines žinias, bet ir bus papildomai mokomi, kaip elgtis įvairių nelaimių atvejais, stebėsime, ar darbuotojai tinkamai laikosi procedūrų ir vidaus tvarkos taisyklių.

Tai tik dalis pokyčių, mes ir toliau nuolat ieškosime būdų, kad klientai jaustųsi saugesni, o tokia nelaimė daugiau niekada nepasikartotų“, – nurodė pašnekovė.