Tokį pasiūlymą Vaikų išlaikymo fondo įstatymo pataisoms įregistravę Seimo nariai konservatoriai Mykolas Majauskas ir Ingrida Šimonytė siūlo išmokos dydį susieti ne su bazine socialine išmoka (BSI), bet su minimalia mėnesine alga (MMA).

Siūloma nustatyti, kad išmokos vaikui dydis per mėnesį negali būti mažesnis nei 0,3 MMA (pagal šiuo metu nustatytą MMA tai būtų 114 Eur per mėnesį).

„Tokiu būdu būtų mažinama socialinė atskirtis ir užtikrinamas minimalus pragyvenimo lygis labiausiai socialiai pažeidžiamų šeimų vaikams“, - sako projekto autoriai.

Jų teigimu, Lietuva pasižymi itin aukštais skyrybų rodikliais ir dideliu skaičiumi tėvų, vengiančių mokėti už savo vaikų išlaikymą. Šiuo metu valstybės papildomai išlaikomi net 23 tūkst. vaikų, kuriuos vengia ar nesugeba išlaikyti vienas iš tėvų.

Teismo nustatyto tėvų išlaikymo negaunantiems vaikams šiuo metu mokama išmoka yra ne didesnė nei 1,5 bazinės socialinės išmokos (BSI). Šis dydis nebuvo keistas daugiau kaip dešimt metų ir šiuo metu sudaro tik 57 Eur per mėnesį.

„Ši parama yra nepagrįstai maža ir neatitinka būtinojo pragyvenimo lygio vienišoms šeimoms. Palyginimui minimali mėnesinė alga (MMA) nuo 2007 m. daugiau nei padvigubėjo ir šiuo metu sudaro 380 Eur per mėnesį. Nepagrįstai žema socialinė parama ir prastai išieškomos skolos iš tėvų, vengiančių mokėti už savo vaikų išlaikymą, lėmė, kad vienišos šeimos tapo didžiausia socialine grupe, gyvenančia skurdo rizikoje“, - sako M. Majauskas ir I. Šimonytė.

Remiantis statistikos departamento duomenimis, skurdo riziką patiria net 46 proc. vienišų motinų (tėvų), auginančių vaikus.